2020. március | Mit kezdjünk a nehézségekkel?

  2017_Fejlec_master (1).jpg
   
  Életrevaló filozófia
  Eletrevalo1.png

  Gyakorlati filozófiakurzus országszerte

  Kurzusunk körutazásra hív, ahol Kelet és Nyugat bölcseinek legfőbb gondolatait ismerheted meg három fő téma köré csoportosítva: Az ember és önmaga – etika; Az ember és társai – társadalomfilozófia; Az ember és az idő – történetfilozófia. Ezek együttesen segítenek, hogy helytálljunk az életben. Arra inspirálnak, hogy feltegyük az emberi élet nagy kérdéseit, és szembenézzünk az egyéni és közösségi lét kihívásaival.

  Kurzusinformációk:
  Mennyi időt vesz igénybe: heti 2 órát, plusz választható jelleggel a kurzust kiegészítő tevékenységek, programok.
  Milyen előképzettséget igényel: semmilyet.

  Márciusban induló kurzusaink:

  Székesfehérvár - Kairosz Kultúrműhely
  2020.03.02. hétfő, 18.30

  Pécs
  2020.03.03. kedd, 18.00

  Eger - FILO-Pont
  2020.03.03. kedd, 19.00

  Budapest - Főnix Kultúrműhely
  2020.03.04. szerda, 18.30

  Szeged - Concordia Kultúrműhely
  2020.03.26. csütörtök, 18.30

   

   
  BUDAPEST

  Főnix Kultúrműhely, Budapest VIII., Rigó utca 6–8.

  Nyílt nap az Új Akropolisz Főnix Kultúrműhelyében
  Ideje: március 28. szombat, 10.00 órától estig
  Részvételi díj: a program díjmentes
  Gyere és ismerd meg tevékenységünket, hozd el gyermeked játszóházunkba, varrj textilfigurát jótékony céllal, vegyél részt kézműves-foglalkozásunkon, hallgass előadást filozófiáról, harcművészetről és elsősegélyről, és este beszélgess egy jót egy izgalmas témáról!

  Budapesti programjaink

   
  EGER

  Az Új Akropolisz egri központja, Törvényház u. 25. fszt. 2.

  Egri programjaink

   
  GYŐR

  FILO-Pont, Kálóczy tér 15.

  FILO-Kávéház: A megújulás eszközei
  beszélgetés gyakorlatokkal
  Kezdete: március 6. péntek, 18.00
  Részvételi díj: 1000 Ft., kedvezménnyel 700 Ft.

  • Megtisztulás nélkül nincs megújulás – Megszabadulás felhalmozódott tárgyainktól, nehezteléseinktől, érzelmi terheinktől, körkörös gondolatainktól, akadállyá vált lelki szokásainktól
  • A megújulás eszközei fizikai, energetikai, érzelmi és mentális téren: módszerek és erősítendő belső képességek
  • A valódi újjászületés gyökere – kapcsolat önmagunkkal
  • Megújulási gyakorlat: múlt, jelen, jövő összekötése a tudat, az emlékezet és a képzelet segítségével
  • A megújulás azt jelenti, hogy egy új lehetőséget adunk magunknak az életre. Megtisztulunk azoktól a nehezékektől – fizikaiaktól és lelkiektől, amelyek lelassítják vagy akár meg is akadályozzák haladásunkat, céljaink megvalósítását.

  Győri programjaink

   
  PÉCS

  Az Új Akropolisz pécsi központja,
  János u. 6.

  Pécsi programjaink

   
  SZEGED

  Concordia Kultúrműhely, Juhász Gyula utca 36/a

  Szegedi programjaink

   
  SZÉKESFEHÉRVÁR

  Kairosz Kultúrműhely, Megyeház utca 22/a

  A jelenlét művészete
  Filozófiai kávéház
  Kezdete: március 27. péntek, 20.00
  Részvételi díj: A program díjtalan.

  Mit jelent jelen lenni a pillanatban? Miért fontos az emlékezet és a tudatosság az életben? Hogyan végezzük jól az önmegfigyelést? Mit jelent beszélgetni önmagunkkal?

  Székesfehérvári programjaink

   

  E havi számunkban:


  Hogyan éljük meg a nehéz élethelyzeteket a Ji King tanácsai alapján?

  ji_king_3.jpgSokan azért fordulnak a Ji Kinghez tanácsért, hogy elkerüljék a nehézségeket. Ez jellemzően talán annak az embernek a törekvése, akinek a hétköznapjait az az igyekezet határozza meg, hogy sokat kapjon abból, ami kellemes, és messziről elkerülje a kellemetlenségeket.

  „A változások könyve” azonban más jellegű segítséget is nyújthat azoknak, akik szerint az életet ennél magasztosabb céloknak is szentelhetjük. A klasszikus filozófia ebben az értelemben megkülönbözteti a hétköznapi embert a nemes embertől, akiket a Ji King csün-cének nevez. A nemes ember – Platón szavaival – ahhoz vonzódik, ami helyes, szép és jó, akkor is, ha ez némi kellemetlenséggel, áldozattal jár. Jó példa erre Szókratész, aki inkább választotta a halált, mint hogy elvei ellenében cselekedjen. A szellem útja gyakran próbára teszi személyiségünk tűrőképességét. Olykor talán még a szenvedést is el kell viselnünk, hogy fejlődhessünk, és néha biztosan le kell mondanunk egyes dolgokról. Így tehát a filozófus nem a nehézségek elkerülése végett fordul a Ji Kinghez, hanem jó tanácsért.

  [Tovább…]
  Grúsz Róbert
   

  montazs_202003.jpg
  A könnyű és a nehéz

  konnyu_nehez.jpgSzoktunk beszélni nehéz munkákról, nehéz feladatokról, nehéz lelki helyzetekről, nehéz emberekről, nehéz időkről. Végtelenül hosszú a lista, és nem is az a célunk, hogy a végére érjünk, vagy hogy néhány sorban megoldást találjunk minden egyes helyzetre.

  Ellenkezőleg, az ember belső viszonyulására szeretnénk felhívni a figyelmet, amikor nehézséggel találkozik.

  Szinte mindenki elismeri, hogy vannak könnyű dolgok: ezek többségét a többiek végzik, nekünk pedig csak néhány jut belőlük. Nem tudom, hogy miért, de a legtöbb ember azt hiszi, hogy „a többieknek” – a platóni mítosz darvainak – könnyű a sorsuk, s hogy a nehézségek csakis őt sújtják. Talán azért, mert az emberek többsége igazából nem tudja beleképzelni magát a másik helyébe.

  [Tovább…]
  Delia Steinberg Guzmán
  Az Új Akropolisz nemzetközi elnöke


  Kiemelt programjaink februárban
   

  70 zsák adomány a téli hidegben

  Mi van a jég alatt?

  adomanygyujtes.jpg

  gyerekprogram.jpg

  Idén januárban is megszervezte hagyományos adománygyűjtését az Új Akropolisz Filozófiai Iskola szociális csoportja. Az akcióban több mint 70 zsák ruha és egyéb téli holmi gyűlt össze, amelyet az önkéntesek ebben az évben többek közt az Utcafront Menedék Hajléktalan Személyek és az Szenvedélybetegek Integrált Intézményének juttatták el.
  Tovább
  A jól ismert Grimm-mese, a Holle anyó finnországi változatára, a Jégen fonó lányok történetére népes gyereksereg érkezett az Új Akropolisz Rigó utcai mesedélelőttjére. Érkezéskor a gyerekek lerajzolták, mitől félnek, majd a mese meghallgatása után – amikor eljátszották a történetet saját készítésű bábjaikkal – szembe is nézhettek vele.
  Tovább
   

  Új Akropolisz a világban

  F
  i
  l
  o
  z
  ó
  f
  i
  a

  news_filo.jpgKönyvbemutató a filozófia világnapján (Mumbai, India)

  A mumbai-i új Akropolisz új könyv kiadásával ünnepelte a filozófia világnapját. A „Mindenekelőtt légy jó: Sztoikus útmutató a boldogsághoz” című kötetet Gilad Sommer, a Középnyugat-amerikai Új Akropolisz elnöke írta. A bemutatón az indiai Új Akropolisz elnöke, Yaron Barzilay beszélt a sztoikus tanítások időtlen relevanciájáról. A több mint 100 érdeklődőt vonzó eseményen az előadó kiemelt néhány kulcsfontosságú alapelvet az antik filozófia hagyományaiból. Hangsúlyozta például annak a jelentőségét, hogy vállaljuk a felelősséget érzelmeinkért és gondolatainkért, és hogy belső stabilitásunkat igyekezzünk megőrizni a legnehezebb körülmények közepette is, hogy a lehető legjobb döntést hozhassuk.

   

  K
  u
  l
  t
  ú
  r
  a

  news_kult.jpgLabirintus mint a választás útja – filozófiai játék (Mikolajiv, Ukrajna)

  A mikolajivi Új Akropolisz szervezői filozófiai játékot szerveztek a „Labirintus mint a választás útja” címmel. A résztvevők megismerték a labirintus ősi mítoszát, feltárult előttük szimbolikus jelentése. Miközben gyakorolták az átjutást a kacskaringón, minden kanyarban új kérdést tettek fel maguknak, amelyet megválaszolni hol hosszabb, hol rövidebb időt engednek az út egyes szakaszai. A labirintus az életünket jelképezi. Lépésről lépésre próbálunk közelebb jutni célunkhoz. Ez az út nem könnyű, mert választásokkal teli, és a jó válaszhoz emlékeznünk kell arra, hová is tartunk. Így végigsétálni az építményben személyiségünk átalakulását, megújulását és fejlődését szimbolizálja.

   

  Ö
  n
  k
  é
  n
  t
  e
  s
  s
  é
  g

  news_onk2.jpgKözösségi segítségnyújtás a minas geraisi esőzések károsultjainak (Brazília)

  Az év elején Minas Geraisban a nagy mennyiségű, intenzív csapadékhullás súlyos következményekkel járt. A károsultak mielőbbi megsegítésére a helyi önkormányzat adománygyűjtést szervezett, amelyben az Új Akropolisz önkéntesei is részt vettek. Az összegyűlt adományokat január végén, a helyi tűzoltóságon adták át a rászorulóknak.
  A nehéz időszakokban különösen fontos, hogy az emberek összetartsanak és kifejezésre jusson az egység ereje, hogy mihamarabb helyre lehessen állítani megfelelő életkörülményeket.
  Az önkéntesség olyan létfontosságú erény, amelynek előmozdításával az Új Akropolisz igyekszik rávilágítani, mekkora szükség van arra, hogy egyre több társadalmilag aktív és felelős állampolgár segítse egymást a közös, jobb jövő reményében.

  További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven.
   

  A korábbi számok között itt böngészhetsz.
  Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

  „Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2020