Mi van a jég alatt?

Esemény típus
Gyerekprogram
Időpont
Helyszín
Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8.

gyerekprogram.jpgA jól ismert Grimm-mese, a Holle anyó finnországi változatára, a Jégen fonó lányok történetére népes gyereksereg érkezett 2020. január 25-én az Új Akropolisz Rigó utcai mesedélelőttjére. Érkezéskor a gyerekek lerajzolták, mitől félnek, majd a mese meghallgatása után – amikor eljátszották a történetet saját készítésű bábjaikkal – szembe is nézhettek vele.

A mesében ugyanis a gonosz Szüojeter kedves és szorgalmas mostohalánya is farkasszemet néz félelmeivel. Kénytelen-kelletlen beleugrik egy befagyott folyón vágott, rettegett, fekete lékbe, hogy kihalássza beesett guzsalyát. Ám hogy, hogy nem, a befagyott folyó vize helyett virágos útra ér, annak végén pedig egy kis házikóba, ahol egy horgas állú anyóka éldegélt békésen, és szelíden szolgálatába fogadja a leányt. Tél derekán ki vágyna arra, hogy beleugorjon egy befagyott folyón vágott fekete lékbe, főleg, ha még egy jó szauna sincs a környéken?

A foglalkozáson a gyermekek mégsem tántorodtak el, jelképesen bejárták a virágos utat, hogy az anyó kunyhójában próbára tegyék magukat különböző játékos feladatokkal. A mesedélelőtt végén a bábok, azaz a hanyag és gonosz minőségek porrá égtek, így a fiatalok a játék nyelvén is megérthették, hogy aki a jég birodalmában megőrzi jóságát és szorgalmát, elnyeri méltó jutalmát, ahogy a mese főhőse is háborítatlanul és bőségben él tovább, miután megerősödve kerül ki a próbákból.