2018. március | A belső tükör

  2018_március.jpg
   


   
  Vedd kezedbe az életed!
  Kattanj rá a filozófiára!


  Filozófiai kurzus plakát
   
   
  BUDAPEST

  Főnix Kultúrműhely, Budapest VIII., Rigó utca 6–8.

  Vedd kezedbe az életed!
  Cselekvő filozófia – kurzus gyakorlatokkal

  Kezdete: 2018. március 12. hétfő, 18.30
  Részvételi díj: 4500 Ft/hó
  Kedvezménnyel: 2500 Ft/hó

  A filozófia hasznos útitárs egész életünkben. Önismeretre tanít, és arra, hogy hogyan fejlesszük a főbb emberi képességeinket, a lényeglátást, a szeretetet és az akaratot, és hogy általuk hogyan tudunk jobbítani a világon, amelyben élünk. Talán még az olyannyira keresett boldogsághoz is közelebb visz minket.

  Polgári Természetőr szolgálat a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban
  Kezdete: 2018. március 11. vasárnap, 09.30
  Helyszín: Duna-Ipoly Nemzeti Park
  Részvételi díj: a program díjtalan

  A tavasz közeledtével ismét eljött az ideje, hogy polgáritermészetőr-csoportunk ellenőrizze, felkészítse a költési időszakra a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban kihelyezett madárodútelepet. Várunk mindenkit, aki szívesen töltené idejét a tavaszi erdőben és szeretne segíteni a költőhelyek rendbetételében.

  Időgazdálkodás workshop
  Vállalj felelősséget az idődért!
  Kezdete: 2018. április 14. szombat, 14.00
  Részvételi díj: 4500 Ft/hó
  Kedvezménnyel: 2500 Ft/hó

  A workshopon beszélünk az idő értékéről, továbbá áttekintjük az időperspektívákat, a döntés fontosságát, a célok tulajdonságait. Régen egy híres filozófus azt mondta, hogy „Minden a másé, csak az idő a miénk." Vedd hát a kezedbe az irányítást, és legyen az életed olyan, amilyennek valóban szeretnéd! Ehhez kívánunk segítséget nyújtani workshopunkkal. Gyere el, próbáld ki, alkalmazd!

   

  Föld Napja a Gellért-hegyen
  Kezdete: 2018. április 22. vasárnap, 9.00
  Helyszín: Gellért-hegy
  Részvételi díj: a program díjtalan

  A legnagyobb filozófusok nemcsak szellemi magaslatokra törtek, hanem a tettek mezejére is léptek. Április 22–én viszont csak Gellért püspök szobráig kell felmásznod, hogy velünk ünnepeld a Föld napját szemétszedéssel és a díszkorlátok újrafestésével. Ragadj ecsetet vagy szemeteszsákot és ragadd meg a lehetőséget, hogy megszépítsd egy kicsit a várost, ahol élsz. És ha úgy érzed, egyedül csak keveset tudsz tenni – hozd el a barátaidat is! Várjuk iskoláscsoportok, civil szervezetek jelentkezését, családok, baráti társaságok, kerületi lakosok és minden más önkéntes részvételét.

  További budapesti programjaink

   
  EGER

  Az Új Akropolisz egri központja, Törvényház u. 25. fszt. 2.

  Vedd kezedbe az életed!
  Kezdete: 2018. március 7. szerda, 18.30
  Részvételi díj: 3000 Ft/hó
  Kedvezménnyel: 2000 Ft/hó

  További egri programjaink

   
  GYŐR

  FILO-Pont, Kálóczy tér 15.

  FILO-kávéház: Az útról útkeresőknek
  Kezdete: 2018. március 29. csütörtök, 18.00
  Részvételi díj: 1000 Ft/hó
  Kedvezménnyel: 600 Ft/hó

  Az út mint szimbólum gyakran felbukkan különböző filozófiai vagy irodalmi alkotásokban. Megjelenít egy rövidebb-hosszabb fejlődési szakaszt, vagy akár az ember áthaladását az életen, ami számos kérdést felvet: Milyen ez az út? Honnan jön és hová tart? Egy útkereszteződésnél melyik irányt válasszuk? Mit kezdjünk a próbákkal az úton? Hogyan találjunk rá a saját utunkra? És van-e az emberiségnek közös útja? A beszélgetés során filmrészleteket, irodalmi és filozófiai műveket is segítségül hívunk saját válaszaink megleléséhez.

  További győri programjaink

   
  PÉCS

  Az Új Akropolisz pécsi központja,
  János u. 6.

  Madáretető-töltés a Misina-Tubes gerincen
  Kezdete: 2018. március 10. szombat, 9.30
  Helyszín: Mecsek - Nagy Tubes
  Részvételi díj: a program díjtalan

  A túra célja az útvonalon található madáretetők tisztítása és feltöltése napraforgómaggal. Várunk mindenkit, aki szereti a természetet, szívesen tölt néhány hétvégi órát hasznos munkával, jó társaságban, és egyetért velünk abban, hogy nincs rossz időjárás, csak alkalmatlan öltözet!

  Vedd kezedbe az életed!
  Kezdete: 2018. március 27. kedd, 18.00
  Csatlakozni lehet még: április 3. április 10.
  Részvételi díj: 3500 Ft/hó
  Kedvezménnyel: 2500 Ft/hó

  További pécsi programjaink

   
  SZEGED

  Concordia Kultúrműhely, Juhász Gyula utca 36/a

  Vedd kezedbe az életed!
  Kezdete: 2018. március 7. szerda, 18.30
  Részvételi díj: 3000 Ft/hó
  Kedvezménnyel: 2000 Ft/hó

  Az élet mint sakkjátszma?
  Kezdete: 2018. március 28. szerda, 18.30
  Részvételi díj: 800 Ft
  Diákoknak: 600 Ft

  „Patthelyzetben van”, „lóugrásban halad”, „sakkban tart”... Talán nem véletlen, hogy a népszerű stratégiai játéktól a mindennapokra is kölcsönöztünk néhány kifejezést. Miért is lenne másképp, hiszen – akárcsak az élet – a sakkjáték is állandó döntéshelyzetekről, stratégiáról, megoldáskeresésről szól. A sakkjátékos pedig, miközben a táblán gyakorol, valójában az élet kihívásaihoz kaphat megoldási mintákat.

  További szegedi programjaink

   
  SZÉKESFEHÉRVÁR

  Kairosz Kultúrműhely, Megyeház utca 22/a

  Hétpróba meseház
  Alkotó-fejlesztő mesefoglalkozás
  Kezdete: 2018. március 11. vasárnap, 10.00
  Részvételi díj: a program díjtalan

  Minden lánykában ott szunnyad a királylány, minden fiúban ott szunnyad a királyfi. A királyleányságunk és királyfiságunk akkor tud előragyogni belőlünk, ha fénylő erényekbe öltözünk. Mi az, ami fényessé, ragyogóvá tesz? A lánykákat a szépség, kecsesség, tisztaság, vidámság, a fiúkat bátorság, kitartás, jókedv, hűség. Ezek a kincsek mélyen, titkokként rejtőzködnek bennünk, mint a drágakő a föld mélyén, és csak a próbák hozhatják elő rejtekükből. Úgy mesélik, hogy az égi királylányok és az ég madarai tanítják ezeket a titkokat nekünk, még a születésünk előtt, és a mesék segítenek emlékezni rájuk.

  További székesfehérvári programjaink

   

  E havi számunkban:


  A belső tükör

  A cikk a spanyol Nueva Acrópolis folyóirat 252., 1996. októberi számában jelent meg.

  főcikk_tükör.jpgMa, amikor meginogni látszik az egyenlőség mítosza, egyre többre becsülhetjük a régiek bölcsességét, akik úgy tartották, hogy minden létező tárgy és lény sajátos életet él. Sőt, egyetlen ember tudatállapotai között is nehéz két ugyanolyat fellelni akár egyetlen nap, egy hónap vagy egy év leforgása alatt. Az a baj, hogy – a szabályt erősítő kivételektől eltekintve – ezek a tudatállapotok gyakran csupán abban egyeznek meg egymással, hogy mindenben és mindenkiben előszeretettel látják a rosszat.

  Mindenki sajátos módon „mártírnak” érzi magát, olyannak, akit nem értenek meg, vagy azok áldozatának, akik nem szeretik és nem becsülik meg úgy, ahogyan megérdemelné, és sorolhatnánk a végtelenségig.

  Figyelemre méltó, hogy az önhittség – amely többé-kevésbé nyilvánvalóan önzésbe hajlik – mennyire felülírja a viszonyulást és a magatartást: az intelligens embereket ostobává, a dolgosakat lustává, az erőseket pedig gyengévé változtatja.

  Az individualizmus túlzásba vitele ugyanolyan rossz, mint az ellenkezője.

  Mindenki azt hiszi, hogy kezében a siker kulcsa, de a próbán elbukik, ráadásul mindezért másokat vádol, és a csüggedés hatalmába keríti a lelkét.

  [Tovább…]

   
   
  Jorge Ángel Livraga
  Az Új Akropolisz alapítója

  montázs.jpg
  Ne torpanj meg a hegy lábánál! – 2018, a Föld Kutya éve

  A kínai asztrológia szerint nemcsak 12 állatövi jegy, hanem öt elem – Fa, Tűz, Föld, Fém és Víz – is folyamatosan kifejti hatását, az egyes elemek pedig kétévente váltják egymást (egy Jang és egy Jin időszak múltán). Egy egyszerű számítással kiderül, hogy legutóbb 60 esztendeje telt el a „Föld Kutya” éve, és ezután újabb 60 évet kell majd várni rá, így érdemes megragadni a lehetőségeket, amelyeket magával hoz.

  kultcikk_kutya.jpgA mögöttünk hagyott „hosszú napon”, a Tűz Kakas évében a legfontosabb kérdések ezek voltak: Min változtassunk? Képesek vagyunk-e felismerni valódi erőnket, amely kibontakoztatásra vár? Le tudjuk-e csiszolni magunkról az évek során ránk rakódott berozsdásodott szokásainkat és beidegződéseinket? Elég bátrak vagyunk-e felvállalni saját erőnket? 2018 februárjától a kulcsmomentum, hogy a tavaly megérlelt belső, lényegi értékeinket, erényeinket, céljainkat milyen mederben tudjuk terelni, érvényesíteni, megvalósítani.

  Szimbólum: hegy az utunkban (avagy a hegy az út)

  Ha elképzelünk egy robosztus hegyet, amelynek lábánál ott ülünk egy padon, riasztó lehet arra gondolni, hogy úti célunk az előttünk magasodó óriáson túl keresendő. Ahhoz, hogy révbe érjünk, meg kell másznunk, ami valódi erőfeszítést követel tőlünk. Ez az állandó, kitartó energiaráfordítás azonban mindenestül megtérül, hiszen a nehéz távot erőink fejlesztésével hódíthatjuk meg, a hegy csúcsáról pedig végre tisztán, egyszerre láthatunk rá a már megtett és a még előttünk álló útszakaszra. Mit sugall nekünk ez a kép a kínai asztrológia szimbólumrendszerében?

  Ha izmosabb túrára indulunk vagy esetleg sziklát mászni, alaposan megválogatjuk hátizsákunk tartalmát. Ilyenkor nehéz ételek helyett inkább néhány friss gyümölcsöt pakolunk, tánccipő helyett bakancsot húzunk, a laptop helyére is inkább még egy váltás pulóvert csomagolunk. Aki a Föld éve hegyének vág neki, szintén érdemes „otthon hagynia” néhány dolgot, ezzel is megkönnyítve a célra vivő menetelést. Haladásunkat segíti, ha nehéz étkeinket, a beragadt, befagyott előítéleteket, kétségeket, újra és újra visszatolakodó önmarcangoló gondolatainkat (amelyek elterelik figyelmünket a megoldáskereséstől), esetleges rossz szokásainkat igyekszünk visszaszorítani, és helyüket átadni az éltető, friss és magvas elképzeléseknek. A földben az ver gyökeret, ami életrevaló, így aki ennek a hegynek nekivág, meg kell különböztetnie, mi az, amivel valóban hosszú távon foglalkozni szeretne, amit valóban értékesnek tart és kész kitartóan tenni érte.

  [Tovább…]

   
  Wágner Mária előadása alapján
  Bujáki Márton


  Házunk táján
   

  A filozófiával összeférhetetlen a gyűlölet

  Harmóniában szívvel-lélekkel

  bruno-ea.jpg

  szív-ea.jpg

  A Giordano Bruno tiszteletére évente megrendezett A filozófia világnapját idén éppen február 17.-én tartották az Új Akropolisz Filozófiai Iskola Főnix kultúrműhelyében. A neves humanista gondolkodó halálának évfordulóján a gyűlölet és a filozófia kapcsolatáról beszélgethettek a résztvevők, miközben élő komolyzenei koncertbetétek segítették a helyenként talán rágósabb témák megemésztését.
  Tovább
  Dr. Németh István belgyógyász és akupunktúrás orvos belső motorunkról, a szívről tartott előadást 2018. február 24-én az Új Akropolisz Központjában. A filozófiai iskola Rigó utcai előadótermét megtöltő érdeklődők az este folyamán közelebbről is megismerkedhettek ennek a szervnek – amelynek az ősi kultúrákban kitüntetett szerep jutott – az orvosi és szimbolikus vonatkozásaival.
  Tovább
   

  Új Akropolisz a világban

  F
  i
  l
  o
  z
  ó
  f
  i
  a

  news_filo.jpgA természet olvasása (Belgrád, Szerbia)

  A természet olvasása címmel tartottak nyilvános előadást a belgrádi Új Akropolisz önkéntesei. A beszélgetés kiegészítéseképpen levetítettek egy rövidfilmet is, amely ugyanezt a témát dolgozza fel. Kit nem ejtett még ámulatba az állatok viselkedése, a növények bája, a hegyek magasa, vagy valamely más természeti látványosság szépsége? A természet olyan különleges nyelvet beszél, amely mély jelentést hordoz, és mindazok számára érthetővé válik, akiknek a harmónia „beszédes”.

   

  K
  u
  l
  t
  ú
  r
  a

  news_kult.jpgLátogatás a Keleti Intézetben (Chicago, USA)

  Az ókori kultúrákhoz, mitológiákhoz és szimbolizmushoz fűződő tanulmányaik részeként – hogy elmélyedjenek az emberiség közös kultúrkincsének kevéssé ismert alkotásaiban – a chicagói Új Akropolisz tagjai meglátogatták a városi egyetem működtette Keleti Intézetet. Itt többek között megcsodálhatták és együtt elemezhették a mezopotámiai és egyiptomi művészet tárgyi és műemlékeit is. Az intézetet a híres egyiptológus, James Henry Breasted alapította 1919-ben azzal a céllal, hogy segítse az ókori civilizációk, különösen a Közel-Kelet átfogó tanulmányozását, ami lehetővé teszi, hogy fogékonnyá váljunk más népek ősi és akár jelenleg is ápolt értékeinek, hagyományainak megértésére és tiszteletére.

   

  Ö
  n
  k
  é
  n
  t
  e
  s
  s
  é
  g

  news_önki.jpgAjándék csomagok állami gondozott gyerekeknek hálaadás napján (Boston, USA)

  A bostoni Új Akropolisz önkéntesei az egyik áruház tulajdonosainak támogatásával hálaadás napi csomagokat állítottak össze. A meleg ruhákkal, kézműves és egyéb játékokkal megtöltött pakkokat két család- és gyermekjóléti szervezetnek adták át, akik alig egy hétvége alatt el is juttatták az adományokat az érintett gyerekeknek. Az egyik szervezet így köszönte meg a támogatást: „Ezek voltak a legnagyszerűbb és leghasznosabb ajándékok, amit valaha kaptunk”.

  További híreink a nagyvilágból angol és spanyol nyelven.
   

  Ajánló

  Időgazdálkodás workshop – Vállalj felelősséget az idődért!

  ajánló.jpgAz időhöz való viszonyulásunk tanult folyamat eredménye, amely tulajdonképpen meghatározza hétköznapi életünket. Tudatos döntéseink viszont kiemelhetnek ebből, és az önismeret segítségével átértékelhetjük, minek mekkora fontosságot tulajdonítunk az életünkben. Az időgazdálkodás az időnk beosztásán túl magában foglalja céljaink meghatározását és a célok eléréséhez szükséges folyamat kidolgozását is. Mindez olyan kérdéseket vet fel, amelyek őszinte megválaszolása új szemléletet indíthat el bennünk. Vajon annyi időt töltünk egyes céljainkkal, amennyire azok fontosak nekünk? Döntünk vagy sodródunk? Halogatjuk-e, s ha igen, miért, feladataink elvégzését? Az időgazdálkodás egyik módszere, az időrablók elemzése és néhány más konkrét feladat is a segítségünkre lesz abban, hogy alkalmazható tudáshoz jussunk, amely időszerű, mi több, időtálló cselekvésre sarkallhat.

  Tovább…

  Nyomtatható formátum letöltése
  A korábbi számok között itt böngészhetsz.
  Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

  „Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2018

  Ha nem kérsz több hírlevelet, azt a leiratkozás linken jelezheted.