2014. október


2014. október fejléc
 
Másként forog az agyad?
Kattanj rá a filozófiára!

BUDAPEST
2014. október 1. szerda, 18.30
További alkalmak: okt. 8., okt. 15.

2014. október 2. csütörtök, 18.30
További alkalmak: okt. 9., okt. 16.

2014. október 6. hétfő, 18.30
További alkalom: okt. 13.

2014. október 16. csütörtök, 18.30
További alkalmak: okt. 30., nov. 6.

PÉCS
2014. október 2. csütörtök, 18.30
További alkalmak: okt. 9., okt. 16.

SZÉKESFEHÉRVÁR
2014. október 6. hétfő, 18.30
További alkalom: okt. 13.

EGER
2014. október 7. kedd, 18.30
További alkalom: okt. 14.

SZEGED
2014. október 14. kedd, 18.30
További alkalmak: okt. 21., okt. 28.

2014. október 29. szerda, 19.00
További alkalmak: nov. 5., nov. 12.

Filozófiai kurzus plakát

BUDAPEST – Főnix Kultúrműhely

Budapest VIII., Rigó u. 6–8.

Természetbarát, kalandra fel!
Polgári Természetőr Szolgálat
2014. október 5. vasárnap, 8.00

Éljünk harmóniában!
Előadássorozat a Hold hatásairól
2014. október 7. kedd, 18.00

Öt kapunk a világra: Hahó! – fülelj a neszekre!
Gyerekprogram
2014. október 26. vasárnap, 10.00

Budapesti programjaink


BUDAPEST – Hunyadi Kultúrműhely

Budapest II., Margit krt. 64/b, fszt. 6.

A sötét középkor fényes oldala
Alternatív törióra felnőtteknek és gyerekeknek
2014. október 4. szombat, 15.30

Budapesti programjaink


EGER

Az Új Akropolisz egri központja, Törvényház u. 25. fszt. 2.

Egri programjaink


GYŐR

FILO-PONT, Kálóczy tér 15.

Végtelen pillanatok
Összművészeti est A zene világnapja alkalmából
2014. október 1. szerda, 19.00

Zenekuckó
Gyerekprogram
2014. október 26. szombat, 10.00

FILO-Filmkub – Truman show
Kozi drink bár, Városház tér 3.
2014. október 28. kedd, 18.00

Győri programjaink


PÉCS

Az Új Akropolisz pécsi központja,
Teréz u. 1.

Pécsi programjaink


SZEGED

Concordia Kultúrműhely, Szivárvány u. 3/a

Ji King és matematika
2014. október 1. szerda, 19.00

Fess történelmet!
2014. október 4. szombat, 15.00

Érdemes-e „ferde szemmel” nézni a vezetéselméletre?
2014. október 8. szerda, 19.00

Milyen istennők rejlenek benned?
2014. október 10. péntek, 18.00

A belső színész
Kutató színházi workshop
2014. október 24. péntek, 10.00

Mi legyen a következő lépés?
Életvezetési tanácsok sakk- és Ji King-analógiák alapján
2014. október 27. hétfő, 19.00

Szóvá tett gondolatok a kapcsolatteremtésről
2014. október 28. kedd, 19.00
További alkalom: nov. 4.

További szegedi programjaink


SZÉKESFEHÉRVÁR

Kairosz Kultúrműhely, Megyeház utca 22/a

Székesfehérvári programjaink

 

Filozófia. Miért?

Milyennek képzelünk ma egy filozófust? Elvont fogalmakat használó, bölcselkedő típusnak, aki gondolatait romkocsmáktól elegáns összejövetelekig sok helyütt ecseteli – anélkül, hogy tetteiben lángelméje akár csak egyetlen parányi szikráját is megcsillantaná? Hajdanán azonban a philo-szophosz, a bölcsesség szerelmese sokkal több volt ennél: eleink a filozófiát olyan életmódnak tartották, ahol tudás és cselekedet, elmélet és gyakorlat mélyen összeforrt. Azt tartották, hogy az ember nem elsősorban gondolataival méretik meg, hanem inkább azzal, amit tesz.

A filozófia örök emberi kérdéseket feszeget: Ki vagyok? Miért vagyok itt? Mi szabja meg a gondolataimat és érzéseimet? A filozófus az, aki szüntelen keresi a válaszokat ezekre a kérdésekre, a filozófia pedig összhangot teremt a meglelt elmélet és a gyakorlati tapasztalat között. Olyan tevékeny szeretetről van tehát szó, amely áthatja gondolatainkat, érzéseinket és tetteinket, és amelynek segítségével jobban megérthetjük: kik vagyunk, honnan jövünk és merre tartunk, végső soron pedig közelebb visz a jó és igaz ember ideáljához, amelyre valójában mindnyájan törekszünk.

Abban segít az aktív filozófia – közelítsük meg akár a bölcsesség, a kultúra vagy az önkéntesség szeretete felől –, hogy felkutassuk, ki mit tehet a maga és közössége életében azért, hogy ennek az ideának a velünk született magját kicsíráztassa. Ehhez csak termékeny talaj kell, s ha megvan, sok-sok gondoskodás, hogy kihatjson, ami sarjadásnak indult bennünk.

A Szerkesztőség



E havi számunkban:

Fiuk keresik a labirintusból a kiutat
Múzeumok Őszi Fesztiválja
Butterfly circus
A filozófia gyógyszer, nem sütemény
„Töltődj fel múzeummal!” Pillangó cirkusz

Kék égre repülő madarak


A filozófia gyógyszer, nem sütemény

Pólóferiat és gondolkodó lányA fenti gondolat Senecától, a kétezer évvel ezelőtt élt római filozófustól ered. Biztosan azért, mert ő is találkozott már ún. „sütemény-gondolatokkal”. Ezek manapság leginkább a közösségi oldalakon terjednek virágos réttel és kiskutyákkal, meg néhány, az élet értelméről szóló velős bölcsességgel. „Mennyire igaz!” – sóhajtunk fel olvasásuk közben. A nehéz pillanatokban azonban ezek a léleksimogató gondolatok valahogy nem sietnek segítségünkre.

Ilyenkor szívesen betérnénk Lázár Ervin mesebeli, enyhet kínáló csodapatikájába. Van ott gyógyír kapzsiságra, hiúságra, lustaságra, sőt sértődékenységre is – egy velük a bökkenő, hogy csak saját magunknak kérhetünk orvosságot. Így persze nem kell egyikünknek se, hiszen melyikünk akarna szembefordulni a saját hibáival és megküzdeni velük? De mitől válik egy gondolat gyógyszerré? Mikor vesszük be mégis „örömmel” a keserű pirulát? Csakis olyankor, ha már régóta vergődünk egy-egy lelki nyavalyánk miatt kényszerű „szobafogságban”. Egyetlen esetben fogjuk beismerni a hibáinkat: ha feltett szándékunkká válik, hogy kijavítsuk őket.

Fiúk rajzolnak utat a labirintusból kifeléA filozófia a bölcsesség szeretete. Nem a sütibölcsességeké, a hangzatos nagy szavaké, hanem az élő tudásé – azé a tudásé, amely megváltoztatja az életünket. Filozófusnak lenni azt jelenti, hogy nem törődünk bele többé saját tökéletlenségünkbe, és keresni kezdjük a változás lehetőségét; legelőször ott, ahol a legnagyobb hatalmunk van: saját belső világunkban.

Filozófiai kurzusunk erre tesz kísérletet: Görögországtól Kínáig, Egyiptomtól Tibetig számos kultúra és gondolkodó „csodapatikájában” keressük az önismeret, a valódi tettek és az emberek közti együttélés kulcsait azzal a határozott céllal, hogy ez a tudás a mi eszközünkké is váljon: belsőleg használatos elixírré, hogy jobbá tegyük magunkat, és ezzel egy kicsit a világot is.

Klebercz Orsolya



Házunk táján

Ez is filozófia!
Éljünk harmóniában –
a Holddal

Önkéntesség
a Gellért-hegyen

Ez is filozófia Másként forog? Belső színész workshop

Mi köti össze a Macskafogó Grabovsky-ját, a belső harcot, az orvoslást és egy ősi egyiptomi társasjátékot? Tovább

Elég némi tudás, odafigyelés és törekvés, hogy változtassunk életünkön? Tovább

Mire képes 120 önkéntes, 15 alpinista, 4 iskola tanárai és diákjai, ha egy nap összejönnek a Gellért-hegyen, hogy tegyenek valami jót? Tovább


„Töltődj fel múzeummal!” – Múzeumok Őszi Fesztiválja 2014

A most kilencedik alkalommal megrendezett, hathetes rendezvénysorozaton 168 múzeum 1773 programmal készül országszerte. Az idei év újdonsága, hogy a múzeumok kilépnek az épület falai közül, és kiviszik a kiállítást az utcára, intézményekbe, bárhova, ahol felkeltheti az érdeklődést a múzeum iránt.  Budapesten például egy I. világháborús katona járja az utcákat – lehet vele bátran fényképezkedni – és a Lövölde tér is kiállítóhellyé alakul.

A fesztivál legizgalmasabb témaköre mégis a Csak itt, csak most – Pincétől a padlásig. Ennek keretében a múzeumok megnyitják azokat az épületrészeiket, termeiket is, amelyek az év többi napján nem látogathatók. Betekinthetnünk a múzeumok kulisszatitkaiba, bejárhatjuk az épületek titkos zugait, vagy éppen megismerhetjük egy-egy különleges műtárgy kalandos útját. Gyertyafényes kriptavezetés, vagy zseblámpás kalandtúra éppúgy megtalálható a múzeumok repertoárjában, mint a múzeumi szakemberek, régészek, történészek egy-egy épületről, egykori lakójáról, vagy éppen annak különleges műtárgyáról szóló, kevésbé köztudott, ám annál érdekfeszítőbb történetei.

További részletek a weboldalon: www.oszifesztival.hu

Múzeumok Őszi Fesztiválja



Öt mondat az önkéntességről – neked mit jelent?

Kedves Olvasónk!

Neked mit jelent az önkéntesség? Valami mélyet, vidámat, elgondolkodtatót, tettre késztetőt, humorosat? Mondd el öt mondat terjedelemben!
Beküldési határidő: október 20.
E-mail: elehir[kukac]ujakropolisz.hu (elehir[at]ujakropolisz[dot]hu)

A legjobb gondolatot 2 db ajándékjeggyel jutalmazzuk, amelyek beválthatók egy tetszés szerinti programunkra, illetve közzétesszük novemberi számunkban!

És íme a legfrappánsabb szeptemberi fotó(páros), amelyet „Neked mit jelent a filozófia?” mottóra küldött Kapai Erzsébet Székesfehérvárról. Köszönjük a gondolatébresztő saját fotókat, illetve gratulálunk látásmódhoz és a nyereményhez egyaránt! :)

bárányok festve és élőben



Kitekintő

Nick Vujicic motivációs előadásai és videói bejárták a világhálót és amellett, hogy sokaknak adtak erőt és inspriációt, belopták az emberek szívébe a kezek és lábak nélkül született embert. A Pillangó cirkuszban bár önmagát játssza, a nézőnek mégis az az érzése, hogy a történet őbenne játszódik, és a harcot a bennünk rejlő erőért és erényért – még ha más is a csatatér –, mindnyájan megvívjuk.

Pillangó cirkusz

 

Kérjük, küldjön üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu (elehir[at]ujakropolisz[dot]hu) címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevétele van.

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2014

Ha nem kér több hírlevelet, azt a [url:leiratkozás]leiratkozás[/url:leiratkozás] oldalon jelezheti.