Éljünk harmóniában – a Holddal

  Esemény típus
  Előadás
  Időpont
  Helyszín
  Főnix Kultúrműhely, Budapest, Rigó utca 6–8.
  Tavalyi gyógynövényekről szóló kurzusa után ismét az egészséges életmód jegyében tart előadássorozatot a Főnix Kultúrműhelyben Dobó Edit. Az Éljünk harmóniában sorozat célja, hogy olyan egyszerű, praktikus módszereket adjon át, melyek segítenek, hogy tudatosabban odafigyeljünk önmagunkra, környezetünkre és a természetre, így javítják életminőségünket. Első alkalommal a Hold került a figyelem középpontjába.

  Égi kísérőnk mozgásáról, útjának fázisairól mindenki tanult az iskolában, így gyorsan sikerült összeszedni az alapokat. Ezután következhetett az, ami a természetismeret órákból kimaradt: hogyan igazíthatjuk külső-belső ritmusunkat újra ehhez a ciklikussághoz – újra, hiszen a természeti népek mindig is tudták azt, amit a modern ember most újratanul.
  Tudták, hogy az újhold az új kezdetek ideje. Tudták, hogy a növő hold idején minden minket érő hatás jobban „beépül”, legyen szó kozmetikai tápláló kezelésről vagy egy lélekemelő olvasmányról, de sajnos ilyenkor a kellemetlen hatások is erősebben érintenek minket.
  Telihold idejére nemcsak a hold, mi is „megtelünk” – akárcsak a gyógynövények, amelyek hatóanyag-tartalma jellemzően ekkor a legerősebb –, de ebben a telített állapotban feszültebbé is válhatunk. A fogyó hold feloldja ezt azzal, hogy a kiáradás, elengedés idejét hozza el. Ekkor jön el a pillanat, hogy megmutassuk a világnak a korábban befogadott és megérlelt tudást, illetve hogy letegyük mindazt, ami már feleslegessé vált: ez a külső-belső tisztulás és méregtelenítés ideje is. A következő újholdkor így az előző ciklus tapasztalataival gazdagabban újulhatunk meg.

  A természetben minden egységet alkot, így a Hold témája kapcsán adódtak kitekintési lehetőségek is. Szóba került például a „Hold-típusú” és „Vénusz-típusú” nő közti különbség (melyről az október 21-i, Barátságban testi-lelki alkatunkkal c. előadáson lesz szó részletesebben), a tisztító kúraként alkalmazható holdfázisdiéta, a négy elem szerinti étkezés, mely ahhoz igazítja az adott napra javasolt alapanyagok listáját, hogy a Hold éppen milyen elemnek megfelelő asztrológiai jegyben jár.

  A Hold közelsége, látványos változásai révén emlékeztet minket a természet állandó megújulására. Hónapról-hónapra lehetőséget ad, hogy cselekvéseinket a mi léptékeinknél hosszabb, örök ritmushoz igazítsuk. Nem kell más, mint némi tudás, odafigyelés és törekvés, hogy harmóniában élhessünk… a Holddal és önmagunkkal.

  Az előadássorozat szeptember 30-án a színek témájával folytatódik.