Színjáték vagy valóság? – Misztériumszínház Keleten és Nyugaton

Szeminárium
Kezdete
2017.04.22. szombat 14:00
Vége
2017.04.22. szombat 17:00
Helyszín
Kairosz Kultúrműhely, Székesfehérvár, Megyeház u. 22/A.
Részvételi díj
2000 Ft, kedvezménnyel 1500 Ft.

Színjáték vagy valóság? – Misztériumszínház Keleten és Nyugaton

Képzeljünk el egy színházat, ahonnan az előadás végén más emberként távozunk, mint ahogy érkeztünk. Egy olyan színházat, ahol a „játék” a lelket ébresztő mágikus eszköz, amely észrevétlenül tanít, ahogy a színen látottak összekapcsolódnak saját életünk kérdéseivel.
Az időben és térben egymástól távoli, ám gyökerében azonos görög és japán misztériumszínház is ilyen volt. Aiszkhülosz és Zeami mester drámái megmutatták az Élet rejtett törvényeit, miközben ráébresztettek egy, az ember lényegéhez legközelebb álló, szellemi valóságra. A nézők egyszerre lehettek szemlélői és résztvevői az előadásnak, mert összekapcsolódott bennük a külső a belsővel, megsejthették a maszk mögött valódi önmagukat…

Szemináriumunkon az ókori görög és a középkori nószínház tanulmányozása során összekötjük a tragédiák szerkezetét a természet törvényeivel, beszélgetünk a látható és láthatatlan igazságról, amely nélkül nem létezhet sem szépség, sem művészet. Nyomon követjük az emberi élet kettősségéből fakadó küzdelmet, amelyben a maszk mögé bújt hős segít megszabadulni tévedéseinktől és hibáinktól, hogy lépésről lépésre egyre tisztábbá, erősebbé és szellemibbé váljunk.

Ehhez a lelket megmozgató színházi hagyományhoz híven programunk résztvevői sem maradnak csupán nézők. A témáról való beszélgetést gyakorlatok egészítik ki, ahol kipróbálhatjuk, hogy miként változtat viselkedésünkön egy maszk felöltése, felfedezzük a „kívülről nézés művészetét”, és összpontosítást fejlesztő gyakorlatok révén kerülhetünk közelebb például az „érdekfeszítő mozdulatlanság” titkához.

A szeminárium vezetői: Barbély Gábor, Gáspár Ildikó és Kovács Balázs
Moderátor: Rusznák György

Időtartam: 14:00 - 17:00