Idén is nagy buli VOLT

Esemény típus
Gyerekprogram
Időpont
Helyszín
Sopron

Számos, vonzóbbnál vonzóbb program csalogatta a fiatalokat az idei VOLT fesztiválra is, ahol olyan nemzetközi sztárok léptek fel a hazai előadók mellett, mint Franz Ferdinand, a Limp Bizkit vagy Marilyn Manson. Nem is maradt el az érdeklődők tábora, hiszen 79 ezer fő fordult meg Sopronban, a VOLT-on, annak ellenére, hogy az időjárás – a forró napsütés vagy épp a sok eső és a nyomában járó sár – nem kímélte a fesztiválozókat. Az Új Akropolisz is ott volt idén: több más civil szervezet mellett vártuk azokat, akiket a gazdag kínálaton belül a bölcsesség szeretete, azaz a filozófia érdekelt.

„Itt mit lehet csinálni?” – hangzott el a kérdés napjában vagy ötszázszor, amikor ki-ki eljutott a Civil Utca végére, ahol egy nagy fehér sátor előtt Mona Lisa mosolya és az Erénykerék fogadta a vendégeket. (Írásunk az Erénykerék tapasztalatairól itt olvasható!) Miután ki-ki kipörgette a napi erényét, amelyet gyakorolhatott aznap, s ami mellé egy idézetet adtunk inspirációnak, kvízekkel, játékokkal vártuk a filozófia régi és új szerelmeseit. Összesen több mint 200 ember töltött ki nálunk kvízt, volt, aki minden nap eljött, hogy próbára tegye tudását a sztoikusok, az egyiptomiak, vagy épp a keleti tanítók világában. Előképzettségre nem volt szükség, a józan ész is megtette a kvízek kitöltésekor, bár okozott némi fejtörést egy-egy feladat. A legjobb azonban a talán a sok-sok vidám, ugyanakkor tartalmas beszélgetés volt, amely kialakult az élet, a halál, vagy épp a sors és szabad akarat kapcsán. Mások, akik inkább játszani akartak, is megtalálhatták számításaikat, hiszen sakkot és a hazánkban kevésbé ismert go játékot is vittünk magunkkal.

Az eredményhirdetések, amelyeket este 8 órakor tartottunk, kevés látogatót vonzottak, hiszen a többség a koncerteken volt, de a nyereményekért másnap vagy harmadnap már visszatértek a kvízek kitöltői, akik között könyveket, előadásbérleteket sorsoltunk ki naponta. A fesztivál utolsó két napjára már annyira részeivé váltunk a VOLT-nak, hogy többen nálunk indították a napot egy erénnyel és egy kis csevegéssel. A bátrak pedig, akik tudták, hogy most egy darabig nem lesz lehetőségük pörgetni, egy évre előre vállaltak erényt, hogy gyakorolni fogják. VOLT fesztivál egyszer van egy évben, de talán ettől olyan emlékezetes az ott eltöltött néhány nap, amely – legyen bármilyen szélsőséges az időjárás – nagy élmény marad mindenki számára.

Az Új Akropolisz azonban egész évben vár benneteket Budapesten, Győrben, Szegeden, Pécsett és Székesfehérváron vagy legközelebb a Sziget fesztiválon.

 

További képek: