A filozófia lélekébresztő gyakorlatai

  Filozófia Világnapja
  Kezdete
  2020.11.19. csütörtök 18:30
  Vége
  2020.11.19. csütörtök 20:00
  Helyszín
  Kairosz Kultúrműhely, Székesfehérvár, Megyeház utca 22/a

  A filozófia lélekébresztő gyakorlatai

  10 percesek a Filozófia világnapján

  A filozófiát az ókorban az élet művészetének és a lélek gyógyszerének nevezték, mert a mindennapi életben útmutatást adó módszer volt, napi gyakorlatokkal. Céljuk a valódi önismeret és önmagunk formálása. A módja pedig mit sem változott – ahogyan a lelkünk mélyén rejlő nagy kérdések és az élet próbái sem.
  Ezen az estén több ilyen módszert, szellemi gyakorlatot mutatunk meg, amelyek önmagunk művelésének bevált módszerei évezredek óta.

  A PROGRAM:

  MIRE JÓ A FILOZÓFIA?
  Ki ne keresné a még benne szunnyadó erőket és képességeket, ki ne szeretne jobbá válni? A filozófia azt mondja: éld meg, akár nap mint nap, hogy több vagy, mint tegnap voltál. Tedd próbára és tanítsd magad egyszerű, bár nem könnyű gyakorlatokkal, amelyek a belső rendezettséget és növekedést segítik. Tanulj ítélkezés nélkül és elfogultság nélkül „beszélgetni” önmagaddal és másokkal.

  A HÁLA EREJE
  A legboldogabb lelkiállapot Seneca szerint a hála. Mi mindenért lehetünk hálásak az életben? Hogyan tudjuk meglátni a jót mindabban, ami velünk történik? Milyen rejtett kapukat tud megnyitni a hála gyakorlása a lelkünkben? Fedezzük fel együtt és tapasztaljuk meg a hála erejét!

  TANÍTÓ MESÉK
  Aiszóposz, a frígiai mesemondó bölcs azt állítja, hogy mindenről van egy történet, egy tanító mese. A tanító mese egyértelműen mutatja meg a tanulságot, legtöbbször a helyzet visszásságán keresztül. Mivel a tanításhoz kell a tanító és kell a tanítvány is, csupán az a kérdés, hogy hajlandóak vagyunk-e ez utóbbi szerepre. Van-e bátorságunk arra, hogy az állat szereplők sorsában ne mások, rajtunk kívülállók helyzetét lássuk? A mesék csipetnyi humora enyhíti a felismerés komolyságát, és emberi válaszokhoz segíti az olvasót.

  A FILOZÓFIAI PÁRBESZÉD
  Bár a Valóság egy, minden ember sajátos nézőpontból közelít felé. Megtanulni beszélgetni azt jelenti, hogy a világ kitágul, hiszen a másik ember szemével is láthatjuk magunkat benne. Ehhez nem kell más, csak megtanulni a másik ember számára érthetően megfogalmazni, amit tapasztalunk, gondolunk és érzünk, megtanulni értő módon hallgatni és befogadni az ő meglátásait, és szükség lesz a képzelet csodálatos erejére is, hogy egy picit a másik ember helyzetébe képzeljük magunkat. Az eredmény pedig egy csodálatos, színes, sokdimenziós világ, megértés és tolerancia. Kipróbálnád?

  ÖRÖKKÉ ÉLÜNK? – A HALÁLRÓL FILOZÓFUS SZEMMEL
  Tudjuk, hogy az idő értékes, de vajon jól kihasználjuk? A halál az élet része, de akkor miért félünk tőle? Mit taníthat nekünk? Gondolkodjunk el együtt!


  HOGYAN LEHET CSATLAKOZNI?
  Az előadásokat online tartjuk, a Zoom program segítségével. A részvételhez e-mailes jelentkezést kérünk legkésőbb november 17. kedd estig az szfvar[kukac]ujakropolisz.hu címre, mert csak így tudjuk elküldeni a részvételhez szükséges bejelentkezési adatokat, linket és leírást. Megértéseteket köszönjük!
  Kérdéseitekkel szintén a fenti e-mail-címre írhattok.

  ÉS AKKOR TE IS KIPRÓBÁLHATOD:
  Nincs jobb bizonyíték arra, hogy ezek a szellemi gyakorlatok minden kor emberének szólnak, mintha magunk is gyakoroljuk és beszámolhatunk tapasztalatainkról. A modern korban erre jó terep a Facebook, pontosabban egy zárt csoport. Ha van bennünk elég kíváncsiság vagy kalandvágy, akkor az előadások alapján választhatunk egy gyakorlatot. Ezt nap mint nap gyakorolhatjuk, és megoszthatjuk tapasztalatainkat, illetve ötleteket meríthetünk társaink kreatív megoldásaiból. Ha benne vagy egy ilyen kalandban, akkor csatlakozz a Bölcscselendzs (avagy saját testsúlyos edzés a léleknek) zárt csoporthoz. Javasolt egy gyakorlatot választani, hogy valóban mélyebb tapasztalatokat szerezhessünk.
   

   

  Programjaink a filozófia világnapja alkalmából:

  A filozófia lélekébresztő gyakorlatai - 2020. november 19. 18.30-20 óráig on-line
  https://www.ujakropolisz.hu/esemeny/filozofia-lelekebreszto-gyakorlatai

  Bölcscselendzs - https://www.facebook.com/events/1009319192913859/