FiloChat - Tolerancia

Kerekasztal-beszélgetés
Kezdete
2023.01.27. péntek 18:00
Vége
2023.01.27. péntek 20:00
Helyszín
az Új Akropolisz pécsi központja, Pécs, Ferencesek utcája 24.
Részvételi díj
ingyenes

FiloChat - Tolerancia

Mint a harmonikus közösségi léthez vezető képesség

A toleranciát sokan, sokféleképpen értelmezhetjük. Ha kicsit mélyebben elgondolkodunk ezen az erényen, rájöhetünk, hogy nem pusztán a másik ember megtűréséről, egy csoport elviseléséről van szó. Ennél sokkal több rejlik ebben a képességben.

Akár az emberi testben, ahol különböző szervek, teljesen más funkciókkal, kinézettel és helyen a szervezeten belül, együttműködnek, összekapcsolódnak egy nagyobb közös cél érdekében. Mindegyiknek megvan a saját feladata, amit ha megfelelően ellát, egészség, harmónia állapota áll fent. Viszont ha ezek közül bármelyik is elkezd az egység határain túl működni, terjeszkedni, és ezzel kiszorítja a többit, akkor ezt az orvosok daganatnak nevezik, a társadalmon belül pedig intoleranciának nevezhetjük, ami ha tovább fajul, akkor gyűlölethez vezethet.

Számunkra miben rejlik a tolerancia és hogyan tudjuk erősíteni?

Lehet-e egyértelműen azt mondani, hogy az egyik nézőpont jobb vagy rosszabb, helyesebb vagy helytelenebb, mint a másik?

Lehetséges-e, hogy éppen azért van annyiféle ember, gondolkodás, kultúra, mert éppen az segít emberi értelemben növekednünk, ha képesek vagyunk beleképzelni magunkat a másik ember helyzetébe?

Volt-e az életben olyan helyzet, amikor ébreszteni, erősíteni tudtuk önmagunkban a toleranciát?

Vajon segít, ha beleképzelem a másik helyébe magamat?

Ilyen és ehhez hasonló kérdések mentén beszélgetünk a filozófiai kerekasztal során. Közös célunk a jobb megértés, mélyebb elgondolkodás mellett a filozófiai párbeszéd gyakorlása is. Ha képesek vagyunk meghallgatni és párbeszédet folytatni olyan emberekkel, akik másképp gondolkodnak, fejlődhet a megértésünk és könnyebb lesz kapcsolódnunk másokhoz.