FiloChat - Az önismeret iránytűje: Félelem

Kerekasztal-beszélgetés
Kezdete
2024.03.27. szerda 18:00
Vége
2024.03.27. szerda 20:00
Helyszín
az Új Akropolisz pécsi központja, Pécs, Ferencesek utcája 24.
Részvételi díj
ingyenes

FiloChat - Az önismeret iránytűje: Félelem

Filozófiai beszélgetés

„Mi egy hiba? Nem lehet mindig bűnnek, torzulásnak tartani a hibákat, mert legtöbbször nem ennyire súlyos a helyzet. Egy hiba szinte mindig valamilyen űrt, hézagot jelent, ahol valami hiányzik. Vagy valamilyen tökéletlenséget mutat. A hiányosságot és a tökéletlenséget pedig ki lehet javítani.” írja Delia Steinberg Guzmán Az önismeret iránytűje című könyvében.

Az általános nézet mellett, ahol egy-egy hibával, hiányossággal azonosulhatunk, Delia a könyvében egy teljesen másfajta viszonyulást tár elénk. Itt az önismerethez vezető számos lépcsőfok mellett például a cselekvésre hívja fel a figyelmünket. A cselekvésre, mely gyakran változással jár. 

Ki ne érezte volna, hogy egy-egy változás félelemmel, bizonytalansággal, kétellyel tölti el. A fenti gondolat alapján ezek mind olyan lelki tényezők, ahol valami hiányzik bennünk. Az önismeret iránytűjében így fogalmaz a filozófusnő: 

„ A félelem az egyik olyan lelki tényező, amely minden téren gátolja, vagy teljesen leállítja az ember fejlődését. Tudjuk, hogy a félelem a pszichére ható jellemző nyomasztó érzelem, mégis nyilvánvaló, hogy hatóköre nem ezen a szinten kezdődik, és nem is itt ér véget. A félelem leereszkedik és megbénítja a testet, felemelkedik és megbénítja az elmét, saját „házában” pedig megdermeszti a legnemesebb érzelmeket.” 

Tudsz példát mondani, milyen tökéletlenségedre döbbentél rá, és hogyan kezdtél el változtatni, javítani rajta?

Szerinted vannak-e olyan hiányosságaink, amin nem lehet javítani?

Hogyan kapcsolódik a félelem a bizonytalansághoz, a gyengeséghez?

Mit tanácsol Delia Steinberg Guzmán a félelemmel kapcsolatban?

Ilyen és ehhez hasonló kérdések mentén beszélgetünk a filozófiai kerekasztal során. Közös célunk a jobb megértés, mélyebb elgondolkodás mellett a filozófiai párbeszéd gyakorlása is. Ha képesek vagyunk meghallgatni és párbeszédet folytatni olyan emberekkel, akik másképp gondolkodnak, fejlődhet a megértésünk és könnyebb lesz kapcsolódnunk másokhoz.

Előadó