FiloChat - A hétköznapok hőse: Kritika

Kerekasztal-beszélgetés
Kezdete
2024.04.26. péntek 18:00
Vége
2024.04.26. péntek 20:00
Helyszín
az Új Akropolisz pécsi központja, Pécs, Ferencesek utcája 24.
Részvételi díj
ingyenes

FiloChat - A hétköznapok hőse: Kritika

Filozófiai beszélgetés

„Noha sokan és sokszor hangoztatják, hogy létezik építő és pusztító kritika is, mi vitatnánk ezt, hiszen a mindennapi tapasztalat azt mutatja, hogy a kritika mindig pusztít. Nem magával a kritikával mint racionális folyamattal van baj, hanem velünk, emberekkel akik érzelmi és szubjektív indíttatásainknak engedve cselekszünk ahelyett, hogy az értelem és a józanság vezérelne bennünket.” írja Delia Steinberg Guzmán A hétköznapok hőse című könyvében.

A könyvben kifejti, hogy honnan eredhetnek ezek az érzelmi és szubjektív indíttatásaink, amik befolyásolnak minket, így nem vagyunk képesek helyesen értelmezni az észrevételt és előremutató visszajelzést adni. 

Ilyen például hibáink rejtegetése más hiányosságainak felhánytorgatásával. Mi más lenne ez a fajta kritika, mint nehézségeink takargatása nemcsak mások elől, hanem saját magunk elől is. Delia azt tanácsolja, hogy kritikai érzékünket jobbítási szándékunkkal önmagunkra irányítsuk, amitől ez az egyetlen kritika, aminek létjogosultsága van. 

Te kritikus vagy?

Milyen helyzetekben vagy kritikus? Mindenkivel hasonló módon vagy kritikus?

Önmagaddal is kritikusan bánsz?

Vajon aki kritizál, nála van a teljes igazság?

Létezik olyan, hogy jogos kritika?

A kritikus gondolkodás hogyan formálható?

Ilyen és ehhez hasonló kérdések mentén beszélgetünk a filozófiai kerekasztal során. Közös célunk a jobb megértés, mélyebb elgondolkodás mellett a filozófiai párbeszéd gyakorlása is. Ha képesek vagyunk meghallgatni és párbeszédet folytatni olyan emberekkel, akik másképp gondolkodnak, fejlődhet a megértésünk és könnyebb lesz kapcsolódnunk másokhoz.

Előadó