FILO-Netcafé: Emlékezem, tehát Vagyok

Filozófiai kávéház
Kezdete
2021.03.06. szombat 18:00
Vége
2021.03.06. szombat 20:30
Helyszín
Virtuális videókonferencián
Részvételi díj
A részvétel ingyenes.

FILO-Netcafé: Emlékezem, tehát Vagyok

online beszélgetés

Témáink:

-    Megszabadulás a múlt fogságából – Mit kezdjünk az eltemetett emlékekkel, érzelmi mintázatokkal és lenyomatokkal?
-    Az emlékezet, mint az önmagunkhoz vezető út – nehézségek és akadályok az úton – korunk kihívásai 
-    Kilépés az időből – tapasztalatlevonás és reminiszcencia…

Az emlékezet az egyik olyan képességünk, amely emberré tesz bennünket. De nem mindegy, hogyan használjuk. Ha rengeteg rossz emléket cipelünk, akkor az elnehezíti lelkünket, boldogtalanná tesz, és akadályozza a fejlődésünket. Belső munkára, tudatosításra van szükségünk, hogy kiválaszthassuk, mi az, amit valóban meg szeretnénk őrizni, és mi az, amitől jobb lenne megtisztulni.

Az emlékezetünkben őrzött mérföldkövek, kiemelkedő életeseményeink meghatározzák én-tudatunkat. Ám ehhez jelen kell lennünk az életünkben, hisz figyelem nélkül nincs emlékezet. Ha ezek a képességeink meggyengülnek, egyre inkább beszűkülünk, egyre kevesebbet látunk önmagunkból és a világból. Ez pedig bizonytalansághoz és szorongáshoz vezet. Korunk egyik kihívása, hogy miközben technikai eszközeink egyre „okosabbak” lesznek, mi egyre figyelmetlenebbé és feledékenyebbé válunk, ha nem jól használjuk őket. 

A beszélgetés során egyrészt az emlékezettel kapcsolatos nehézségeinkre igyekszünk együtt megoldásokat keresni. Másrészt szeretnénk megvizsgálni, hogy mennyi lehetőséget rejt magában ez a fontos belső képesség, amit az önmagunkhoz való hűség egyik kifejeződésének is nevezhetünk.

A filozófiai beszélgetés lehetőséget ad, hogy többféle nézőpontból közelítsünk a témához, és közösen elmélyítsük gondolatainkat. Miközben megosztjuk egymással kérdéseinket, meglátásainkat és tapasztalatainkat, tanulhatjuk a harmonikus együttműködést is. Ha a nézőpontok összeadódnak, teljesebb kép fog elénk tárulni.

Ha szívesen részt vennél a programon, akkor írj a gyor[kukac]ujakropolisz.hu e-mail címre legkésőbb március 5. péntek 14 óráig.
A válaszban elküldjük a tudnivalókat, és egy rövid használati útmutatót a Zoom online konferenciaprogram használatához.