FILO-Chat: Az egyiptomi orvosi papiruszok tanítása

Előadás
Kezdete
2019.09.28. szombat 18:00
Vége
2019.09.28. szombat 19:30
Helyszín
Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8.
Részvételi díj
1500 Ft, kedvezménnyel 700 Ft, egyesületünk tagjai számára ingyenes
Kedvezmény
Diákok, nyugdíjasok, pedagógusok, álláskeresők részére

FILO-Chat: Az egyiptomi orvosi papiruszok tanítása

A mára "elveszett" egyiptomi orvoslás évezredeken keresztül messze földön híres volt, távoli uralkodók is Egyiptomból hívtak orvosokat, amikor gyógyulni akartak. Erről az igazán különleges orvoslásról a papiruszokból tudhatunk meg valamennyit. Valamennyit, de nem mindent, mert a papiruszok a szimbólumok nyelvén íródtak és ma már nem igazán értjük a szimbólumok nyelvét.

Úgy tűnik, a szervközpontú, anyagelvű nyugati orvostudomány ismereteivel nem fejthetőek meg maradéktalanul ezek a régi szövegek. Ezért az orvosi papiruszokban leírtak megfejtéséhez a szintén több ezer éves, hagyományos kínai gyógyászat ismereteit hívjuk segítségül. Hogy miért? Mert az ókori Kínából fennmaradt Sárga Császár "belgyógyászati" könyvében és pl. az egyiptomi Ebers orvosi papiruszban leírtak között számos hasonlóságot fedezhetünk fel.

A kínai orvosi könyveket - hasonlóan az egyiptomiakhoz - képírással írták. Ezeket csak azért értjük, mert az egyiptomi orvoslással szemben a kínai egy mind a mai napig élő orvosi rendszer. Olyan orvosi rendszer, aminek az elmélete és a gyakorlata lényegében évezredekig változatlan maradt. Azért értjük a régi szövegekben leírtakat, mert ma is azt a módszert használjuk. És amennyire él bennünk ez a tudás, annyira vagyunk képesek értelmezni a régi kínai orvosi könyveket.

Az előadáson természeti törvényekről, egészségről, betegségről, gyógyításról, a világunkat felépítő elemekről és az emberről mint egységről lesz szó. Olyan látásmódot mutatunk, amely a szimbólumok segítségével kulcsokat ad ennek  az egyszerre mágikus és hatékony gyakorlati tudománynak a megértéséhez.

fénykép forrása: pixabay