FILO-Café: Elvárások pro és kontra – Mit várhatunk el magunktól és másoktól?

Filozófiai kávéház
Kezdete
2024.07.29. hétfő 18:00
Vége
2024.07.29. hétfő 20:00
Helyszín
Műterem Kávézó, Budapest 1084, Tavaszmező u. 19-21.
Részvételi díj
díjmentes program

FILO-Café: Elvárások pro és kontra – Mit várhatunk el magunktól és másoktól?

Előadás beszélgetéssel

Küzdöttél már azzal, hogy ne akarj mindenáron mások elvárásainak megfelelni? És azzal, hogy a környezeted nem felel meg a te elvárásaidnak?
Akkor van tapasztalatod, amelyet ez alkalommal össze tudsz vetni a többiekével. 
Az elvárások kétélűek. Lehetnek jogosak és jogtalanok, segítők és hátráltatók, külsők és belsők, egyértelműek és kétesek, felénk és felőlünk irányulók. Vannak, akik óriási eredményként ünneplik ha bizonyos elvárások hatása alól ki tudtak szakadni, míg mások örömmel igyekeznek megfelelni tanáraik-edzőik-szerelmük elvárásainak. Min múlik, hogy segít vagy hátráltat egy elvárás? Helyes-e elvárásokkal élnünk? Ha igen, akkor mire kell ügyelnünk, hogy ne rontsuk el? Lehet-e, helyes-e, más mércével mérnünk azt amit mi várunk el másoktól és amit mások várnak el tőlünk?
Ha minden az elvárásainknak megfelelően alakulna, vajon az biztosan boldogsághoz vezetne? Sokszor szeretnénk például teljesen szabadok lenni és minden kötöttségtől mentesülni. De a bölcsek szerint a boldogságot csak valamilyen keretek között élhetjük meg, és ráadásul ezek a keretek mindenkinél másmilyenek. Hogyan lehet ezt a sok irányba tartó törekvést összehangolni? Lehetséges-e ez egyáltalán? 

Marta Reinartz képe a Pixabay-en

Előadó