Filo-Café

Filozófiai kávéház
Kezdete
2022.11.25. péntek 18:30
Vége
2022.11.25. péntek 20:30
Helyszín
Kairosz Kultúrműhely, Székesfehérvár, Várkörút 21.
Részvételi díj
A részvétel ingyenes.

Filo-Café

Művészet, ami felemel

🍁 Következő, november végén esedékes Filo-Café találkozónk témája egy olyan ősi fogalom lesz, amit az emberiség története során sokan és sokféleképpen használtak, sok mindenre értettek már. Évezredeken keresztül dolgoztak vele, gondolkodtak róla, elméleteket és gyakorlati útmutatókat készítettek hozzá, de valahogy mégsem alakult ki olyan konszenzus, egyetértés, ami lehetővé tette volna a fogalom jelentésének teljes és pontos, minden igényt kielégítő megfogalmazását. Egyáltalán nem könnyű ugyanis elfogultságtól mentes gondolatokkal, tisztán objektív tényekkel, megállapításokkal beszélni róla. Egyszerűen azért, mert -ha vannak is közös pontok a megítélésében- ennek a fogalomnak a kapui többnyire mégiscsak a szubjektivitás szinte végtelen terébe nyílnak. Valójában tehát mindenkinek mást és mást jelent. Ez a fogalom pedig, ami körül novemberi beszélgetéseink folynak majd, a művészet.

🧐 Mitől művészet a művészet? Ki mondja meg, hogy hol kezdődik és hol ér véget? Mi tekinthető már annak, vagy még nem annak? Lehet-e egyáltalán bármiféle abszolút mércéje a megítélésnek, vagy minden ilyen próbálkozás eleve kudarcra van ítélve? Milyen céljai, feladatai lehetnek a művészetnek? És kell-e egyáltalán, hogy valamiféle célja vagy feladata legyen akár a társadalom, akár az egyén szintjén, vagy mindez teljesen fölösleges elvárás? Stb.

☝️ A fenti, elméletibb jellegű kérdések megvitatása mellett nagy hangsúlyt szeretnénk fektetni arra is, hogy a Ti tapasztalataitok, személyes megéléseitek, véleményeitek segítségével közös képet alkothassunk arról, hogy milyen szerepet tölthetnek be a különböző művészeti ágak (filmművészet, zene, tánc, festészet, szobrászat, költészet stb..) elénk kerülő darabjai az „egyszerű, szürke" hétköznapjaink során? Ki hogyan éli meg, ki hogyan képes befogadni, személyessé tenni az életében felbukkanó, számára különleges jelentéssel bíró alkotásokat? Vannak-e egy-egy alkotáshoz kapcsolódó olyan élményeitek, amelyek nagy hatással voltak (vagy éppen vannak is) az életetekre? Keresitek-e ezeket az élményeket tudatosan? Kellenek-e ezek a megélések egyáltalán? És ha igen, miért? Ki mit is keres valójában egy művészeti alkotásban? Ki mit is vár el egyáltalán a művészettől? Stb.

🤗 A téma hatalmas, a vélemények pedig bizonyosan nagyon sokrétűek, éppen ezért izgalmas feladatnak tűnik nem csak a közös pontok együttes felfedezése és megfogalmazása, de az egyedi élményeknek, a művészettel való találkozás személyes tapasztalatainak egymással való megosztása is.

🧡 Szeretettel várunk minden régi és új jelentkezőt!

 
Mi is az a filo-café? https://filozofiaikavehaz.blog.hu/2012/05/12/mi_ez_a_filozofiai_kavehaz
Keresd a Filo-Café zárt csoportot: https://www.facebook.com/groups/239621509720772
Előzetes regisztrációt nem kérünk, de az esetleges változások esetén segítség lehet, ha dobsz egy e-mail-t: cafe_szfvar[kukac]ujakropolisz.hu címre.
 
A Filo-Café csapata