Filo-Café

Filozófiai kávéház
Kezdete
2022.04.29. péntek 18:30
Vége
2022.04.29. péntek 21:00
Helyszín
Cafe Mandala, Székesfehérvár, Kossuth utca 11.
Részvételi díj
A részvétel ingyenes.

Filo-Café

Közösségi bűnök és erények

A jelenlegi társadalmunkban sokan magányosan élik életüket, ahol a többi ember nem segítő-, hanem vetélytárs. Ám közösségi lények vagyunk, elemi igényünk tartozni valahová, ahol elfogadnak minket. A család, egy jó munkahelyi közösség vagy a közös érdeklődés alapján szerveződő csoportok ugyan oldják a magány feszültségét, de csak erre való egy valóban értékes társulás? Hogyan és miben tudja az egyént segíteni a közösség, és megfordítva, a tagok hogyan lehetnek a csoport javára? Nektek milyen jó tapasztalataitok vannak e téren? Milyen erények megerősödése vagy kialakulása járhat együtt a közösségi élettel, a tag és a csoport szempontjából? Például a platóni ideák – a jó, a szép, az igaz és az igazságos – hogyan jelenhetnek meg a közösség életében? Milyen jó gyakorlatokat tudtok említeni erre?

Ugyanakkor akarva-akaratlanul részesei vagyunk olyan közösségeknek is, amelyek nem minden résztvevő számára támogatók; gyakran megjelenhet a kirekesztés, vagy a közösségi nyomásgyakorlás, szélsőséges esetben a megszégyenítés vagy zaklatás. A közösség sokszínűsége vagy éppen az egyformaság erőltetése is forrása lehet konfliktusoknak. Éppígy az egyéni szabadság korlátozása, illetőleg a hierarchikus függőség, a vezetők nem megfelelő hozzáállása is eredményezhet összeütközéseket. Biztosan mindenki tud az életéből példát meríteni a „közösségi bűnökre”, visszaélésekre. Arra is kíváncsiak leszünk a Filo-Café beszélgetés során, hogyan lehet kezelni ezeket a problémás szituációkat. Számotokra mi segített a konfliktusok során: közösségből való kilépés, vagy a hozzá való idomulás, vagy a helyzet tisztázása és elfogadható megoldás keresése, esetleg más?

Összegezve a közösségek egyént támogató és frusztráló sajátosságait, érdemes lesz végül a saját felelősségünkre rávilágítani abban, hogy hogyan, milyen szempontok alapján választunk/válaszunk közösséget. Ha problémáink merülnek fel a csapat kapcsán, milyen kritériumokat szem előtt tartva tudunk túllépni a sérelmeinken? Megelőzhetők-e és ha igen, hogyan az együttélésből adódó nehézségek, vagy ha nem, lehet-e ezeket kihívásként, tanulási alapként felfogni? Észrevesszük-e magunkon, hogy a közösségeink hatására belevonódunk a közösségi "bűnökbe", és egyáltalán mi számít annak? Mitől lesz igazán jó egy közösség, és mi mit tehetünk érte? Ilyen kérdésekre keressük a választ ezúttal a „Közösségi bűnök és erények” témájú beszélgetés során.

Szeretettel várunk április 29-én, 18.30 órakor a Mandala kávézóban a következő Filo-Café alkalomra!

Mi is az a filo-café? https://filozofiaikavehaz.blog.hu/2012/05/12/mi_ez_a_filozofiai_kavehaz
Keresd a Filo-Café zárt csoportot: https://www.facebook.com/groups/239621509720772
Előzetes regisztrációt nem kérünk, de az esetleges változások esetén segítség lehet, ha dobsz egy e-mail-t: cafe_szfvar[kukac]ujakropolisz.hu címre.
 
A Filo-Café csapata