Filo-Café

Filozófiai kávéház
Kezdete
2022.03.25. péntek 18:30
Vége
2022.03.25. péntek 21:00
Helyszín
Cafe Mandala, Székesfehérvár, Kossuth utca 11.
Részvételi díj
A részvétel ingyenes.

Filo-Café

A természet tudja, hogyan újuljon meg. És mi?

Következő Filo-Café rendezvényünk központi témája a természet és az ember tavaszi megújulása, újjászületése lesz. A beszélgetések során együtt próbáljuk majd meg körbejárni az ember és a természet viszonyát a kölcsönös függőség, a kialakult alá-, fölé- vagy mellérendelt helyzetek és a felelősség szempontjából is. Vajon mennyire harmonikus a viszonyunk a minket körülvevő természeti környezettel?

Összhangban vagyunk-e mindazzal, ami a körülöttünk lévő „élő valóságban” történik? Ha igen, mi a titka ennek a csodálatos kapcsolatnak?
Ha nem, miért nem? Mi akadályoz, mi gátol meg bennünket abban, hogy környezetünk szerves részeként összhangban éljünk a természettel? Annak gyermekeiként hogyan lehetséges az, hogy néha mégsem követjük „sugallatait, szívdobbanásait, életritmusát”? Hogyan lehetséges, hogy néha elesettnek, elveszettnek vagy akár idegennek érezzük magunkat a technikai civilizációnk eszközei nélküli, városainkon, településeinken kívüli világban?

Tavasz jön. A természet - időtlen és titkos törvényeknek engedelmeskedve - megkezdi újjászületését, kibontakozását, és elindul önmaga igaz megvalósításának megszokott éves körútjára. Ami nem a lényeghez tartozott, azt az elmúlt hónapok során már maga mögött hagyta. Ami viszont az igazság, a szépség, a lényegi valóság benne, annak magvait megőrizte magában, és a következő hónapok során - ebben egészen biztosak lehetünk - újra elénk fogja majd tárni mindezt. De mi a helyzet velünk, emberekkel? Mi vajon mi mindent tudtunk magunk mögött hagyni, és mit, miket voltunk képesek megőrizni magunkban terveknek, „szántásnak, vetésnek, remélt aratásnak” az idei esztendő számára? Közeledik a tavasz, ideje a tervezgetéseket cselekvésre váltani. Ti készen álltok?

Következő Filo-Café rendezvényünk során több szempontból is lehetőség lesz majd körüljárni a fenti témákat. Ízelítőnek álljon még itt néhány kérdés, melyekre közösen, Veletek együtt keressük majd a válaszokat: Mi mindent tanulhatunk a Természetnek a szüntelen megújulásra való csodálatos képességéből? Át tudjuk-e emelni ezt a példát a személyes életünkbe is? Milyen akadályai és lehetőségei vannak a megújulásnak az egyén, a közösségek, vagy akár az egész emberiség szintjén?
A Természet képes a megújulásra. Te is? :-)

Szeretettel várunk a fenti témákban tartott interaktív beszélgetős estünkre a hónap utolsó péntekjén, március 25-én, ezúttal is a Cafe Mandalában!

Mi is az a filo-café? https://filozofiaikavehaz.blog.hu/2012/05/12/mi_ez_a_filozofiai_kavehaz
Keresd a Filo-Café zárt csoportot: https://www.facebook.com/groups/239621509720772
Előzetes regisztrációt nem kérünk, de az esetleges változások esetén segítség lehet, ha dobsz egy e-mail-t: cafe_szfvar[kukac]ujakropolisz.hu címre.
 
A Filo-Café csapata
Előadó