FILO-CAFÉ

  Filozófiai kávéház
  Kezdete
  2018.01.28. vasárnap 18:00
  Vége
  2018.01.28. vasárnap 20:00
  Helyszín
  Ribillió kávézó és söröző, Székesfehérvár, Rózsa u. 1.
  Részvételi díj
  A részvétel ingyenes.

  FILO-CAFÉ

  Szerinted van véletlen? (sorsról és szabad akaratról)

  Szerinted van véletlen? Vagy minden eleve elrendeltetett, és az embernek semmi más dolga sincsen, mint végigmenni azon az úton, amit a bolygók kijelöltek számára? Létezik-e szabad akarat, és ha igen, miben fedezhető fel az emberi szabadság? Hogyan határozható meg ennek a mértéke? Miért állítják a tapasztalt asztrológusok, hogy a csillagok meghatározzák az életünket, sorsunkat, és miért tanítja mégis a filozófia, hogy a bölcs uralkodik a csillagain?

  Szerinted Fortuna tényleg vak, vagy az ember saját szerencséjének kovácsa? És hiszel abban, hogy a találkozások sorsszerűek?

  Jósoltál, jósoltattál már? Ha igen, bekövetkezett? És ha igen, szerinted azért, mert be kellett következnie, vagy inkább az önbeteljesítő jóslatban hiszel? Megjelent-e a jóslatban a választás, a döntés szabadsága, vagy eleve úgy szólt, hogy ez és ez lesz?

  Ilyen, és hasonló kérdésekről beszélgetnénk 2018 első Filo-Café találkozóján. Lehetőség lesz összevetni olvasmányainkat, különböző filozófiai tanításokat a Sors törvénye és a szabad akarat témájában, és természetesen egyéni történeteinket és tapasztalatainkat is megoszthatjuk egymással.

  Előadó