Életvezetés és önismeret a Ji King segítségével

Workshop
Kezdete
2022.04.01. péntek 18:00
Vége
2022.04.01. péntek 20:30
Helyszín
Kairosz Kultúrműhely, Székesfehérvár, Várkörút 21.
Részvételi díj
3000 Ft

Életvezetés és önismeret a Ji King segítségével

1. alkalom

Az ember életében vannak időszakok, amikor minden bizonytalanná válik; nem egyértelmű, mi a helyes, mi az időszerű, milyen úton is haladjunk tovább. A gondolkodó ember ilyenkor önvizsgálatot tart; újra megfogalmazza, mi az, ami értékes számára, mi az, amitől fél, és megvizsgálja sorsát is, hiszen mindenki életútjában vannak ismétlődő élethelyzetek.

Éppen az ilyen vizsgálódásban segít a Ji King. Alapja, a hatvannégy szimbolikus ábra, messze a történelem előtti időkből származik, filozófiája mély és mentes a túlzásoktól, szélsőségektől. A jelenleg elérhető magyarázatok pedig éppúgy szólnak a modern emberhez, mint Konfuciusz korának tanulni vágyó emberéhez. A Ji King tanulmányozása egyesíti a racionálist az irracionálissal, az ésszerűt az intuitívval. A kitartó elmélyülés a könyv nyelvezetébe, filozófiájába, kultúrájába elengedhetetlen ahhoz, hogy értsük is üzenetét, de az is szükséges, hogy időről időre kezünkbe vegyük az érméket, vagy jóspálcikákat, és teret engedjünk Lelkünk hangjának.

Ezzel a kétalkalmas workshoppal az a célunk, hogy lépésről lépésre bevezessünk a Ji King összetett világába. Megismerkedünk a filozófiai alapokkal, a szimbólumok világával, értelmezési kulcsokkal, és azzal, hogy milyen gyakorlatok segítenek közelebb kerülni a szimbólumok üzenetéhez. Megtanuljuk használni az érméket és a pálcikákat, és közösen több esettanulmányt is megvizsgálunk. Kutatócsoportunk több évtizedes tapasztalatából merítve segítünk elindulni, hogy idővel Ti is jobban értsétek, mit vár tőletek a Sorsotok.

Ahogyan a Ji King is mondja a 15. A Szerénység jelében: „A sors szilárd törvényeket követ, amelyek szükségszerűen kifejtik hatásukat. Az ember azonban kézbe veheti a saját sorsának alakítását, azzal, hogy viselkedésével kiteszi magát vagy az áldásos, vagy a pusztító erők befolyásának.

A workshop alkalmai egymásra épülnek, érdemes akkor is eljönni az első alkalomra, ha már ismered, használtad a könyv valamelyik változatát. A foglalkozások során mi a Richard Wilhelm féle változatot fogjuk használni, Pressing Lajos fordításában. Könyvet tudunk adni a foglalkozások alatt!

Tematika:

Első alkalom – 2022.04.01., péntek 18.00-20.30:
A Csou-Ji története a mitikus kezdetektől napjainkig
Szimbolizmus alapjai
A Ji, azaz a változás filozófiája
Kinek szól a Ji King – a nemes ember eszménye
A Ji King használata, mint bölcseleti könyv, és mint jóskönyv
A trigramok jelentései
Alapvető kulcsok a hexagramok értelmezéséhez
Kérdezés érmék segítségével

Második alkalom – 2022.04.08., péntek 18.00-20.30:
További kulcsok a hexagramok értelmezésére
Hogyan működik a Ji King?
Hogyan érdemes kérdezni?
Esettanulmányok a válaszok értelmezésére
A pálcikás módszer
Sorsszerűség és időszerűség a jelekben
Kérdések és gyakorlatok

Kérjük, amennyiben szeretnél részt venni a workshopon, legkésőbb a programot megelőző csütörtök éjfélig regisztrálj e-mailben a programra.

A workshop díja 3000 Ft/alkalom, egyösszegű fizetés esetén 5000 Ft/2 alkalom.

Információ és jelentkezés: szfvar[kukac]ujakropolisz.hu

Előadó