A magabiztosság

A magabiztosság az önismeret gyümölcse

magabiztosság

A leginkább vágyott, ugyanakkor a legnehezebben megszerezhető állapotok egyike.
Az önbizalom és az öntudatosság szinonimája, belső bizonyosság, amely lehetővé teszi, hogy azok legyünk, akik lenni akarunk és hogy aszerint is éljünk.

A magabiztosság az önismeretből fakad. Az „Ismerd meg önmagad!” régi tanítása, amely sohasem vesztette érvényét, most is a magabiztosság alapfeltétele. Nem erősödhetünk meg abban, amit nem ismerünk.

Ez az önismeret nem felszínes. Mindenki meg van győződve arról, hogy ismeri magát, valójában azonban csak a hétköznapi életét, szokásos reagálásait, kinézetét ismeri, és azt, amit a többiek mondanak róla. Hiányzik a lényünk gyökeréig hatoló önismeret, amely minden látszat és körülmény mögé lát. Ez az ismeret lehetővé teszi, hogy a felszínen zajló változások mögött megismerjük valódi önmagunkat, felismerjük hibáinkat és feltárjuk még ki nem bontakoztatott erényeinket.

Nem kevés bátorságra van szükségünk ahhoz, hogy alaposan megismerhessük önmagunkat.

Hogyan őrizzük meg a magabiztosságot, hogy a nehéz pillanatokban se hagyjon cserben bennünket?
 
A nehéz helyzetek legnagyobb része – ha nem az összes – érzelmeinkből fakad. Az érzelmi zavarok, az irányítatlan szenvedélyek ledönthetik a magabiztosság türelmesen megalkotott építményét.
Ezért ne alapozzuk ezt az öntudatosságot kizárólag az érzelmi tényezőkre.
Nem elég csak érezni, gondolkodni is kell, ráadásul szeretettel gondolkodni, mert tévhit, hogy a gondolatok „hidegek”. A tiszta, pontos, szilárd gondolatok fognak a leginkább hozzájárulni a magabiztosság megőrzéséhez.

A magabiztosság az ésszerű erőfeszítés eredménye
A valódi magabiztosság lelkiállapot. Nincs köze a hiúsághoz, gőghöz vagy önteltséghez, ami azokra jellemző, akik nagynak képzelik magukat ugyan, de nincs egyéb érdemük, mint hogy elnézőek önmagukkal szemben. Ez azonban nem magabiztosság, hanem jókorára duzzadt önelégültség.

A valódi magabiztosságot sok-sok próbálkozás, hibázás és a hibák kijavítása, nagy türelem, sok szenvedés és a mélypontok utáni újbóli magunkra találás érleli meg. A hosszan tartó igyekezet gyümölcse.

A valódi magabiztosság tehát intelligens erőfeszítés eredménye. Azt jelenti, hogy világos előttünk a cél, meghatározott utat járunk, nem térünk le róla és nem állunk meg. A magabiztosságot nem ajándékba kapjuk, hanem megszerezzük, és ez bizonyítja a szellemi érettséget.
Azt gondolod talán, hogy sosem találkoztál még a győzelemnek ezzel a különleges fajtájával?

De, biztosan találkoztál vele.

Amikor rendesen felkészültél egy vizsgára, tapasztalhattad, hogy a kérdések nem hoztak zavarba. Sőt, boldog voltál, hogy helyes válaszokat tudtál adni, és teljesen magabiztosan feleltél.

Amikor lelkiismeretesen elvégeztél egy munkát és figyeltél minden részletére, teljesen biztos voltál abban, amit csinálsz, és boldog voltál, amikor befejezted.