A pontosság

pontosság, bagoly Milyen a precíz ember? Pontos. Aki pontos, az összeszedett, és egyértelmű, meghatározott szabályok szerint él. És határozott is.

Aki pontos, az célba talál. Sokszor vagy azért hibázunk, mert nem tudjuk célba venni, amit el szeretnénk találni, vagy mert nem tartjuk fontosnak a célok pontos meghatározását.

A pontosság bármilyen cselekvésben segít, ha az a célunk, hogy egyre jobban menjen. A tökéletesedés a pontos tettek hosszú láncolatából fakad.

Pontosnak kell lennünk mozdulatainkban, szavainkban, még arra is ügyelnünk kell, hogyan lépünk. Pontosnak kell lennünk gondolatainkban és érzelmeinkben. Pontosnak kell lennünk időben és térben is. Tudatában vagyunk annak, hogy mindez nehéz, de nem lehetetlen.

Ha a kis dolgokban elhanyagoljuk a pontosságot, az életünk lassanként értelmetlenné válik. Ha nem figyelünk mozgásunkra, járásunkra, hogy hová nézünk és hogyan beszélünk, végül nem törődünk a határidőkkel, a halogatásokkal, a késésekkel sem.

A pontosság azt jelenti, hogy kifinomultak vagyunk, hogy élvezzük a jól végzett tetteket, hogy szeretjük minden cselekedetünket.

Aki összeszedett, az jól tudja használni az energiáját. Ez nem csupán azt jelenti, hogy keveset használ belőle, hanem hogy mindig annyi energiát használunk fel, amennyit a helyzet megkövetel.

Nincs is szebb a megfelelő mozdulatnál, amely nincs eltúlozva, de nem is visszafogott, hanem elegáns, mert pontos. Nemcsak a testnek, de a léleknek is vannak mozdulatai. A lélek is mozog, hiszen él, és a formáknak, amelyeken keresztül kifejezi magát, szintén összeszedetteknek és harmonikusaknak kell lenniük.

Aki meghatározott szabályok szerint él, az nem az üres formákhoz ragaszkodik, hanem minden szükségletéhez megtalálja a hozzá illő formát.

Ha egyértelműek vagyunk, egyértelműek lesznek a tetteink is. Nem lesz mellébeszélés, ferdítés, mentegetőzés, hazugság.

Ha egyértelműek vagyunk, világosak és egyszerűek leszünk. Nem kell bonyolítani a gondolatokat és a szavakat ahhoz, hogy az igazságot fejezzék ki. Ami igaz, az egyben egyszerű, egyértelmű és pontos is.

 

Az írás Delia Steinberg Guzmán Az önismeret iránytűje című kötetében jelent meg.