Hogy kell tűzmadarat fogni, és miért tartsunk ezüstmedvét?

Esemény típus
Gyerekprogram
Időpont
Helyszín
Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8.

tegyesz810_tegyesz.jpgAz Új Akropolisz Filozófiai Iskola Meseköre hónapról hónapra új történettel, foglalkozással és mesejátékkal várja az óvodáskorú gyermekeket. Legutóbb a Tűzmadár című magyar népmese kapott helyet a csoport repertoárjában, és a történettel nyáron még az Alföldi utcai gyermekotthon lakóit is meglátogatták.

A Mesekör tagjai hónapról hónapra nemcsak a klasszikus, jól ismert varázsmeséket dolgozzák fel programjaikon, hanem az akár kevésbé olvasott, mégis ragyogó történetekkel várják az óvodáskorúakat. Azokat az elbeszéléseket mutatják meg a gyermekeknek, amelyekben megcsillan egy-egy olyan egyetemes erény, mint a bátorság, az udvariasság, a segítőkészség vagy a kreativitás. A fiatalok tudják, hogy a mesehősök győzelmei valami mágikusról, a jóról és igazságosról regélnek, ezért is szeretik annyira eljátszani a történeteket, amelyekben a jó, fejlődése árán, mindig győzedelmeskedik a rossz fölött.

A Tűzmadár című magyar népmesében például egy igen hasznos ezüstmedve az egyik főszereplő. Tudja, hol kell keresni a csodarózsákat lopkodó tűzmadarat, az arany sörényű táltos paripát és a tündér királykisasszonyt. Azt is tudja, mi az ember szívének leghőbb vágya, amelyet teljesít is. Az ezüstmedvét azonban először meg kell szelídíteni, mégpedig úgy, hogy az ember legyőzi birkózásban. Mivel rettentő erős, nem tudja akárki lebirkózni: csak olyan hős léleknek sikerülhet, aki korábban megfürdött egy legyőzött sárkány vérében.

Lacinak, a szegény ember legkisebb fiának sikerül megszelídíteni az ezüstmedvét, így az állat hűséges segítőjévé szegődik. De szükség is van a segítségre: Laci családjának gyönyörű varázskertjét minden éjjel megrabolja a lángoló tollú tűzmadár, akit se meglőni, se elkapni nem lehet. Laci elindul, hogy megtalálja a tűzmadarat, és véget vessen a varázskert fosztogatásának. Az ezüstmedve segítségével nemcsak a tűzmadarat szerzi meg, de aranysörényű táltos paripát, és gyönyörűséges tündérfeleséget is talál magának, akivel azóta is együtt éldegél a csodaszép varázskertben, gazdagságban és boldogságban.

A tűzmadár meséjét május 25-ei foglalkozásán tűzte programra az Új Akropolisz Meseköre Rigó utcai műhelyében, ahol a gyerekek a ráhangoló játékok és a mese meghallgatása után a foglalkozás végén kreatív kartonvár-díszlettel és persze saját alakításukkal tették emlékezetessé a mesedrámát. A tűzmadár még egyszer felröppent augusztus 11-én szombat délelőtt az Alföldi utcai gyermekotthon óvodás lakóinak köszönhetően, akik a Mesekör tagjainak közreműködésével saját készítésű, színes jelmezeikben nagy-nagy lelkesedéssel keltették életre újra a mesét.