Közös erővel a Gellért-hegyért

Esemény típus
Környezettisztítási akció
Időpont

Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola – a Főkerttel és a Gellérthegyi Lakók Érdekvédelmi Egyesületével összefogásban – 2024. április 20-án ismét megrendezte Föld napi akcióját. A több mint húsz esztendeje minden tavasszal életre hívott esemény célja egyrészt évről évre a Gellért-hegy megtisztítása, szépítése, másrészt figyelemfelhívás a környezetünk és bolygónk védelmére. A program szervesen illeszkedik az Új Akropolisz azon törekvései közé, hogy önkéntesei az elméleti tudáson túlmutatóan a gyakorlatba is átültethessék a filozófiai értékeket, és hogy azt is megtapasztalhassák, milyen fontos és felemelő a közös célokért aktívan cselekedni.

A szombat délutáni akcióban kilencvennél is többen tevékenykedtek: a szervezőkön kívül az I. kerületi Petőfi Sándor Gimnázium és a Pataki István Híradásipari és Informatikai Technikum diákjai és más érdeklődő baráti társaságok, családok, idős emberek, akik érezték magukban a hívást, és nem tántorította el őket az egész napra jósolt zivatar sem. 

A résztvevők pár csoportja a Szent Gellért-szobornál lévő bázistól indulva a Citadellától északra fekvő részeken haladt végig, és harminc zsáknyi szeméttől szabadította meg a zöldfelületeket. Egy nagyobb, zömében diákokból álló csapat a Filozófusok kertje körüli terebélyes méhlegelőn irtotta a lósóska nevű invazív, nem őshonos növényfajt, néhány jó erőben lévő fiú és férfi pedig lapáttal a kezében árkokat tisztított meg a domboldalban. 

A nap végén a szoborhoz visszatérve mindenki megosztotta egymással élményeit és felfedezéseit – például az embernél is magasabb lórommal való küzdelmet, az ároktakarítás fáradságait vagy a magas fűben talált teljesen ép horgászbot történetét. Az eredményes megmozdulás végül vidám körtánccal és kellemesen fáradt, ámde elégedett mosolyokkal zárult. Jövőre ugyanekkor, ugyanitt!

Előadó
Szerző