Fej vagy írás – melyiknek drukkolsz?

Kerekasztal-beszélgetés döntéseinkről
Esemény típus
Kerekasztal-beszélgetés
Időpont
Helyszín
Jurányi Suterene, Budapest, Csalogány utca 45.

„Az, aki eljött erre a beszélgetésre, már ezzel a tettével is számos döntést hozott meg” – kezdte mondandóját Klebercz Orsolya, a Jurányi Házban havonta megrendezett Café Szókratész programsorozat házigazdája. Rávilágított arra is, hogy bár életünk számtalan helyzetében választunk, nem biztos, hogy mindig tudjuk, milyen elvek alapján hozzuk meg döntéseinket.

Sokszor szokásaink és berögződéseink határozzák meg tetteinket, és talán bele sem gondolunk, hogy máshogy is lehetne. Pedig az élet a lehetőségek széles palettáját tárja elénk és talán pont ezért nehéz sokszor megtalálni a helyes utat és meghozni a hozzá vezető döntéseket.

A beszélgetés elején egy játékos gyakorlat segítségével a résztvevők rögtön meg is tapasztalhatták saját döntési szokásaikat. Egy egyszerű feleletválasztós tesztet kitöltve mindenki elgondolkodhatott azon, hogy mennyire tudatosan cselekszik egy-egy hétköznapi helyzetben. Például, hogy melyik kézzel mos fogat, kávét iszik vagy teát, fahéjas vagy kakós palacsintát vesz el a tányérról, androidos telefont vagy iPhone-t használ, kényelmes vagy elegáns ruhát hord. Kiderült, hogy néha valamiféle szokásrendet követünk, máskor helyzetfüggő a választásunk, és van, hogy sorsunk határozza meg a következő lépést. De vajon mi jellemző a bonyolultabb helyzetekre, amikor életünk főbb kérdései vannak napirenden?

Az ókor bölcsei azt javasolják, hogy döntéseink előtt egyrészt vizsgáljuk meg azok fényes és árnyoldalát, másrészt hogy tegyünk fel olyan kérdéseket, minthogy „mi az, ami igazán fontos nekem”, „valójában mit akarok”, „ki vagyok és merre szeretném vinni az életem”. Döntéseinket a szándékaink határozzák meg, de minél inkább tisztában vagyunk önmagunkkal, annál egyszerűbb lesz a megfelelő utat kiválasztanunk az utunkba kerülő kereszteződéseknél.

A résztvevők azt is átélhették, hogy vajon ha, mint a szamuráj hagyományokban, hét levegővétel alatt kellene dönteniük, akkor mit választanának, és hogy ha feldobnak egy érmét, akkor valójában melyik „oldalnak” drukkolnak.

Választásunkat gyakran tovább nehezíti, hogy a két út közül, amely előttünk áll, az egyik értékesebb de nehezebb, a másik kevésbé értékes, viszont könnyebb. Az értékesebb utat választani, nehézség ide vagy oda, nem kevés bátorságot és jó néhány tudatosan meghozott döntést igényel, de megéri! A nehézségek és kihívások közepette gyorsabban fejlődhetünk, a külső akadályokkal való megküzdés ugyanis olyan belső éréshez és gazdagodáshoz vezethet, amelynek segítségével összhangba kerülünk saját magunkkal és életünk teljesebbé válik. Megéri, ha nem az érmedobás határozza meg a következő lépésünket, hanem mi magunk.

Előadó