Apró kezekkel leporolt szimbólumok

Gyermekrégészkedés
Esemény típus
Fesztivál
Időpont
Helyszín
Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8.
gyermekrégészkedés_méret2.jpgAz Új Akropolisz Filozófiai Iskola évek óta részt vesz a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozaton, és hogy a gyermekek se unatkozzanak, amíg szüleik ősi kultúrákkal ismerkednek, és hősökről vagy éppen szimbólumokról hallgatnak rövid előadásokat, idén belekóstolhattak a régészkedésbe.

„Talán a legfontosabb, amit elsajátíthattak, az a régészet hogyanja – mesélte Bombolya Mónika, a foglalkozás vezetője –, annak a módja, hogy finoman, türelemmel keressék elő a föld alól a különböző darabokat. Ne sértsék tovább, ami már amúgy is sérült, sőt, láthatták, hogy kellő odafigyeléssel a töredezett leletek is visszanyerhetik szépségüket. Ehhez a szép keresése, no és persze pontos és kitartó munka segítette hozzá őket.”

Csakugyan gyermekpróbáló tevékenység lehet az apró kefével óvatosan „körbeásni” egy ötbe tört anh szimbólumot vagy egy ókori egyiptomi szkarabeuszt, de az alkalmi lelőhelyen ez meg se kottyant az ifjoncoknak. A homokból elővarázsolt darabokat össze is illesztették, majd néhány szóval meg is ismerkedhettek az adott jelkép jelentésével. Egy kislánynak például épp az édesapja mesélte el, hogy a szkarabeusz a földbe ülteti petéit, és amikor onnan kikelnek, máris felrepülnek az égre – ezért tartották ezt az állatot a régiek a tanítvány szimbólumának, amely ugyancsak a „földből születik”, és hódítja meg utána az eget.