Az Alföldi utcától Meseországig

Mesedélelőtt a VIII. kerületi TEGYESZ-ben
Esemény típus
Gyerekprogram
Időpont
Helyszín
Fővárosi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (TEGYESZ)

honlap mese logo_1.pngAz Új Akropolisz Filozófiai Iskola Mesekörének önkéntesei 2018. március 10-én találkoztak először a Fővárosi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (TEGYESZ) Alföldi utcai Gyermekotthonának tizennégy fiatal lakójával, akik nagy lelkesedéssel várták a programot.

Bernát Ottilia óvodapedagógus vezetésével a gyerekek mozgásos játékokkal és rövid drámajátékokkal hangolódtak rá a Meseországba érkezésre. Az utazáshoz útlevelet is kaptak, amelyben a sikeresen megtett útszakaszokért pecséteket gyűjthettek. A kezdeti izgalom és jókedvű zsibongás után a Koshi szélcsengő harangjátékra emlékeztető hangja csendet varázsolt a résztvevők közé, akik ezután meghallgatták a Szinukuanról, az állatok bírájáról szóló mesét.

Szinukuan bölcs ember volt, aki értette az állatok beszédét, meghallgatta minden panaszukat, ezért gyakran fordultak hozzá tanácsért. Egy nap az állatok nem tudtak aludni, és a bölcs igyekezett kideríteni, melyikük okozhatta ezt a kellemetlenséget. A mese arról szól, hogyan tud békét teremteni az állatok világában a főhős, és mit érdemel, aki miatt a többiek álmatlanul töltötték az éjszakát.

A mese után mindenki kiválaszthatta a legszimpatikusabb meseszereplőt, amelyet papírbáb formájában el is készíthetett. Az így megszülető alkotások végül életre is keltek, hiszen a program a mese eljátszásával zárult. A szerepjáték nemcsak a közös megformálásra adott alkalmat, hanem az átélésnek köszönhetően a mese tanulsága saját élményként, továbbvihető emlékként is rögzül a gyermeki pszichében.

Szerző