2022. nyár | Luxus elgondolkodni?

 
Tájékoztató nyári szünetről

Kedves Látogatóink!

Ősszel változatos programokkal várjuk látogatóinkat székhelyeinken. Érdemes továbbra is figyelni a honlapunkat, Facebook-oldalunkat és egyéb megjelenéseinket, hogy értesülhessenek tevékenységeinkről.

Jó szívvel ajánljuk továbbá:
– a honlapunkon található cikkeket, idézetgyűjteményeket,
– az online Erénykereket, hogy nyáron is jól indíthassuk a napunkat.

Budapest * Eger * Győr * Pécs * Szeged * Székesfehérvár * Veszprém

 

Luxus elgondolkodni?

Felgyorsult a világ, rohanunk reggel-este, ezerrel pörög az élet. Ha kicsit is megállunk, és nem forog a mókuskerék, olybá tűnhet, hogy szinte nem történik semmi. És az is megeshet, hogy ha elmerengünk valamin vagy szemlélődünk egy keveset, a környezetünk szóvá teszi, mondván: „Neked van időd gondolkodni?”, „Ráérsz majd az élet dolgain akkor filozofálni, ha nyugdíjas leszel”, „Gondolkodni luxus, mikor annyi a dolog, hogy meghalni sincs időnk”.

Meghalni lesz időnk, bármilyen morbidnak is hangzik, arról gondoskodik az élet. De ha meg sem állunk, robotolunk naphosszat, kérdés, hogy közben mennyire élünk? Ha nem jut idő átgondolni a napjainkat, mit miért teszünk, könnyen felvett szokásaink rabjává válhatunk, akit egy idő után magától visz a monoton napi rutin.

Milyen paradox! Megspóroljuk az elgondolkodást, hogy majd egyszer, a fiktív jövőben sort kerítsünk rá. De mivel éppen ez nem válik bevett szokásunkká, később – amikor hirtelen annyi időnk lesz, amivel lehet, hogy nem is tudunk mit kezdeni, ahogy a Covid-karantén idején – már nem biztos, hogy jelentkezik az igény bennünk, hogy átgondoltan éljünk. Időközben fonalat veszíthetünk, és belefásulhatunk abba, hogy ezt elhalasztottuk.

Akkor hogyan figyeljünk oda a lelkünkre ebben a rohanásban? Mikor van időnk lecsendesedni, magunkba szállni? Kézenfekvő, hogy amikor elmegyünk nyaralni, hétvégén vagy szabadnapokon. Sokan éppen azért szeretnek utazni, mert ilyenkor kiszakadhatnak a megszokott környezetükből, más időbeosztás szerint élhetnek, új tapasztalatokat szerezhetnek. A nyaralás azonban akkor szokott igazán jól sikerülni, ha közben „rálátunk önmagunkra” is.

[Tovább…]

Héjja EditNálunk történt
 

Váratlan helyzetben páratlan erővel

Róma a szomszédban… vagy annál is közelebb?

Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola és a KórházSuli Alapítvány júniusban izgalmas belső utazásra invitálta az érdeklődőket. A cél nem kevesebb volt, mint felfedezni azokat az erőinket, amelyek segítenek helytállni akár nehéz, már-már kilátástalannak tűnő élethelyzetekben is. Mindezt olyan fiatalok példájából inspirálódva, akik azért vetik be lelki erőtartalékaikat, hogy felépüljenek egy súlyos betegségből, vagy másoknak segítsenek ezen az úton.
Tovább
Az ókori Rómába kalauzolták a résztvevőket június utolsó hétvégéjén az Új Akropolisz Filozófiai Iskola előadói. A romokat szemlélve a hajdanvolt falak virtuálisan is leomlottak: szó esett a rómaiak hétköznapjairól is, virtusáról, vallásáról, mitológiájáról. Azokat a köveket taposva a barangolók megérezhettek valamit a letűnt időből, amikor még az emberek istenek pártfogoltjaiként élték mindennapjaikat.
Tovább
 

Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

A szeretet ereje (Miaoli, Tajvan)

A szeretet, szerelem erejéről tartottak előadást Tajvanon az Új Akropolisz Filozófiai Iskola tagjai. A beszélgetésen a résztvevők a szeretet két típusát különböztették meg, és közösen kerestek bárkinek latba vethető stratégiákat arra, hogy a minden emberben ott rejlő nemes érzelmeket hogyan lehet ápolni, tartóssá tenni. Akinek ez sikerül, olyan mélyen gyökeredző erőt fakaszthat magából, amely még csak attól sem függ, hogy mások éppen hogyan viszonyulnak hozzá.

K
u
l
t
ú
r
a

Az élet mint sakkjátszma (Guatemalaváros)

Guatemalában az Új Akropolisz két hallgatója arról tartott előadást, miben hasonlít egymáshoz a filozófia és a sakk. A két férfi saját tapasztalatait és tanulmányait felhasználva alkotta meg elméletét, amely hitelességéért az is kezeskedik, hogy egyikük a nemzeti sakkszövetség oktatója. Az előadáson a két terület számos közös pontját érintették, többek között önmagunk fejlesztésének igényét, a tetteinkért-lépéseinkért való felelősségvállalást, és hogy mind az élet, mind a játék mesterei azon fáradoznak, hogy egyre kevesebbszer ismételjék a korábban elkövetett hibákat.
 

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

Segítségnyújtás ukrán menekülteknek (Pozsony és Kassa, Szlovákia)

A pozsonyi és kassai Új Akropolisz tagjai ezekben a hónapokban is segédkeznek éjszakánként azokban az intézetekben, ahová az Ukrajnából menekülteket szállásolják el. Az önkéntesek ételt, italt készítenek és osztanak szét, hálóhelyeket takarítanak, vagy segítik cipelni a busszal vagy vonattal Szlovákiába érkezők poggyászát.

További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven.
 

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

Fotók: Új Akropolisz, Flickr, Pixabay

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2022