2022. január | A rettegett közvélemény

 
Életre szóló filozófia
Mivé válhatok?
BK_fb_event_cover2.png

Filozófiai sorozat

Sorozatunkon az élet lényeges kérdéseit igyekszünk körüljárni Kelet és Nyugat bölcseinek szellemi hagyatékára és a résztvevők tapasztalataira is alapozva.

A sorozat témái három fő téma köré csoportosíthatók:
• Hogyan válhatunk erősebbé, jobbá és boldogabbá?
• Mi kell egy jó közösséghez?
• Hogyan alakítsuk a jövőt?

A témákon túl olyan egyszerű gyakorlatokat is mutatunk, amelyek kapcsolódnak a megismert tanításokhoz és hagyományokhoz, és segítenek természetes képességeink erősítésében, mint például a figyelem, az összpontosítás, az emlékezet, a képzelet, érzelmi folyamataink uralása és az akarat.

További részletek itt.


 

Thészeusz – Vedd fel a fonalat!

3. alkalom: Szívvel mért idő

Időpont: január 15. szombat, 10:00 órától
Helyszín: FILO-Pont, Győr, Kálóczy tér 15.

Befogadás-Alkotás-Katarzis

Ha szeretnél magadhoz térni, mert úgy érzed, távolra sodródtál mindattól, amiért útnak indultál….
Ha úgy érzed, kifolyik a kezedből az élet, és közben nem sikerül emlékezetes pillanatokat teremteni…
Ha szeretnéd átélni a katarzist, ami tisztít és újra összekapcsol lényed gyökereivel…

...akkor ez a műhely Neked szól!

Léleknyelv – kilépés a mindennapok forgatagából:
- elmélyülhetsz és átélheted a felszabadult alkotás örömét
- kulcsokat kaphatsz a szimbolikus nyelvhez
- a vers és zene tükrében találkozhatsz önmagaddal

A szimbolikus művészet lehetőséget ad, hogy a legmélyebb kérdéseinkkel foglalkozzunk.

FILO-Café: Túl a hétköznapokon - mitől ünnep az ünnep?

Filozófiai kávéház

Időpont: január 20. csütörtök, 18:00 órától
Helyszín: FILO-Pont Buda, Budapest, Bartók Béla út 25. Fszt/1.

Az ünnep: valami különleges.

Legyen bár családi-baráti összejövetel, megemlékezés egy fontos dologról, vagy csak felszabadító ereszd-el-a-hajam: készülünk rá, várjuk, és a világért sem hagynánk ki.

Szükségünk van az ünnepre, még ha a formaságok, a sietség, a megszokás vagy a fel nem oldott feszültségek időnként meg is nehezítik, a lelkünk mélyén tudjuk.

Tudjuk, hogy kellenek a megállás, a kiemelkedés, a találkozás ritka pillanatai. Hogy igazán érezzük, hogy élünk, hogy számítunk, hogy összetartozunk. És ezeket az értékes perceket a legjobbá szeretnénk tenni.

A januári kávéházi beszélgetésünk az ünnepről fog szólni: miért fontos, hogyan tudjuk teljesebbé tenni – és teljesebben megélni.

 


További programjaink országszerte:

Budapest * Eger * Győr * Pécs * Szeged * Székesfehérvár

 

A rettegett közvélemény

Amikor a hétköznapokból kivész a józanság és a tudás, akkor az ún. „közvélemény” tévedhetetlen bírájává emelkedik mindannak, amit mondunk és teszünk.

A közvélemény azonban se nem bölcs, se nem józan, de nem mintha eleve képtelen volna rá, csakhogy nem is akarják, hogy azzá váljon. Éppen ellenkezőleg, szánt szándékkal manipulálják, és olyan változékonnyá alakítják, mint amilyen a divat.

A mindennapi valóságban a közvélemény örökké két véglet között ingadozik: a bírálat és a dicsőítés között, amely lankadatlan ingaként leng ide és oda. Ez a kilengés annyira félelmetes, hogy a dicsőítéshez kijár a létezés és cselekvés lehetősége, míg a bírálat homokzsákként nehezedik ránk, amely alól ki sem merjük dugni a fejünket.

A véleményt mondó bíró ítélete úgyszólván végérvényes, ezért inkább békére vágyunk és passzivitásba merülünk, amikor egyáltalán nem szeretnek és nem gyűlölnek, de legalább nem vagyunk szem előtt.

A bírálat és a dicsőítés mégiscsak a mozgás jelei, miközben az álbékesség névtelensége statikusságra utal. Ha nem teszünk semmit, nem is kockáztatunk semmit, és így nem veszünk részt az ellentétek játékában, amelyben vagy elfogadnak, vagy elutasítanak minket.

[Tovább…]

 
Delia Steinberg Guzmán
Az Új Akropolisz tiszteletbeli elnökeNálunk történt
 

Karácsonyi varázslat lélektől lélekig

Ruhagyűjtési akció hajléktalanoknak
2021 karácsonyán az Új Akropolisz pécsi központjában ismét szorgos kezek csomagoltak karácsonyi ajándékokat, és lelkes tagok állítottak össze meseprogramot, hogy széppé varázsolják a pécsbányai Családok Átmeneti Otthona (CSÁO) nehéz sorsú lakóinak ünnepét.
Tovább
Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola fővárosi és vidéki tagjai egy hónapon át gyűjtöttek férfi-, női és gyermekruhát, cipőket és gyermekjátékokat szegény családoknak. A közel 30 zsák ruha, cipő a szociálisan rászoruló emberekhez, a játékok pedig a szegény sorsú gyermekekhez kerültek.
Tovább
 

Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

A filozófia világnapja (Románia)

Romániában az Új Akropolisz tagjai heteken át tartó előadássorozattal ünnepelték meg a filozófia világnapját. Az előadókat témaválasztáskor elsősorban sztoikus bölcsek gondolatai, Platón tanításai és antik indiai filozófiai művek inspirálták. Szó esett Seneca nyomán a gyakorlati filozófiáról és arról, hogyan viszonyuljunk az időhöz, a felelősségről Marcus Aurelius „Elmélkedések” című műve alapján, továbbá a cicerói barátságról és Platón szerelemfelfogásáról, a Bhagavad-gítában leírt hősi létről, valamint Buddha négy nemes igazságáról és az ahhoz kapcsolódó nemes nyolcrétű ösvényről. Az előadók kerekasztal-beszélgetéseket is vezettek, ahol a résztvevők a filozófiáról mint a párbeszéd művészetéről oszthatták meg egymással gondolataikat.

K
u
l
t
ú
r
a

A belső szupererő (Boston és Chicago, Egyesült Államok)

Az Egyesült Államokban az Új Akropolisz két városi központjának tagjai közös online konferenciát tartottak, ahol bárki beszélhetett kedvenc modernkori szuperhőséről. A résztvevők jellemzően a ma népszerű film-, könyv- és képregényalakok történeteit elevenítették fel, így szó esett például az ókori görög mitológia inspirálta Wonder Womanről vagy Tolkien Zsákos Frodójáról. Az előadók a prezentációjuk részeként arról is beszéltek, hogy a különböző szupererőket (amelyeket ezek a szereplők mindig valamilyen nemes cél szolgálatába állítanak) hogyan tudják analogikusan a mindennapokban kamatoztatni. Így a kitartás vagy éppen a szorgalmat maguk is latba vethetik egy olyan célért, amely által jobbá válhatnak és környezetüket is jobbá tehetik.

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

Kertészkedéssel ünnepelt nemzetközi önkéntesnap (Mumbai, India)

A nemzetközi önkéntesnap tiszteletére Mumbaiban az Új Akropolisz 20 tagja ökológiai akciót szervezett. Az egész napos kertrendezésen az önkéntesek virágot ültettek, komposztálót készítettek, kert- és támfalat építettek. A munkát az önkormányzattal közösen szervezték, és az egyesület a jövőben is együttműködik a városvezetéssel abban, hogy felújítsák és karbantartsák a közparkokat.

További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven.
 

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

Fotók: Új Akropolisz, Flickr

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2022