2021. december | Filozófiai optimizmus

Filozófiai optimizmus

Senki sem lehet végletekig derűlátó az életben, hiszen mindannyian megismertük a szenvedést, és sokszor éreztünk már fájdalmat. Ugyanakkor senki sem lehet a végletekig pesszimista, hiszen a nehézségek ellenére sem adjuk fel a küzdelmet.

Kezdjük lentről, az anyagtól. Az anyag alapos megfigyelése önmagában is derűlátást ébreszthet. Elég, ha félretesszük a rideg elemzést, és a tökéletességét vizsgáljuk. Azt a gondosságot, amellyel az egész világegyetem meg van alkotva, még ha keveset is ismerünk belőle. Az anyagot uraló törvények, amelyek irányítják és rendezik, egyszersmind felette is állnak. Az anyag tükrözi a szépséget. Bár homályos, nehézkes és romlandó, mégis felderíti szívünket, pusztán azért, mert megérinti, megtisztítja és felemeli valami magasztosabb. A szépség ugyanis otthonra talált benne egy pillanatra.

Térjünk át a lelki síkra. Mindannyian érzünk fájdalmat, azok a keleti filozófusok azonban, akik, mint láttuk, akaratlanul is hozzájárultak a pesszimizmus és a materializmus kialakulásához, valami igen fontosat tanítanak nekünk: azt, hogy a fájdalom a tudatosítás eszköze. Ha nem lenne fájdalom, nem látnánk a valóságot, és semmi sem hatna ránk.

A fájdalom nem rossz, és nem is lehet ürügy a pesszimizmusra. Tekintsük inkább, a sztoikus filozófusok szóhasználatával élve, az élet iskolájának. Tartsuk a tanulás egyik módjának, és minden szenvedésből megtisztulva és megújulva kerüljünk ki, tudva, hogy egy tapasztalattal gazdagabbá tesz, és mire túl leszünk rajta, kicsit jobbá válunk, mint előtte voltunk.

[Tovább…]

Delia Steinberg Guzmán
Az Új Akropolisz tiszteletbeli nemzetközi elnöke

MONTAZS_21DEC.jpg

Nálunk történt
 

A Strázsa-hegyi 300 feltámadása

Klubmozi a Kairoszban Milyen irányultság segít hozzá céljaink eléréséhez?

strazsa.jpg

human.jpg osszpont.jpg
2021 őszén az Esztergom melletti Strázsa-hegyen négy hétvégén különleges hadműveletet hajtottak végre az Új Akropolisz Filozófiai Iskola harcedzett önkéntesei. A serény hadfik és hadleányok a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság megbízásából újították fel a hajdanvolt katonai lőtéren kialakított tanösvényt.
Tovább
2021. november 19-én az Új Akropolisz Filozófiai Iskola székesfehérvári központjában, a Kairosz Kultúrműhelyben Arthus-Bertrand Human című filmjét vetítették. Az alkotás egy világméretű projekt eredménye, ahol is 60 ország több mint 2000 lakosának tették fel ugyanazt a 40 kérdést. 
Tovább
A filozófia világnapja alkalmából az Új Akropolisz pécsi központja ezúttal az összpontosításról tartott kerekasztal-beszélgetést. Az asztalgazdák javaslatára két szempontból közelítették meg a résztvevők a témát. Szó esett a célok fontosságáról, és arról, hogyan valósíthatjuk meg és gyakorolhatjuk figyelmünk irányítását.
Tovább
 

Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

Hogyan mozgósítsuk belső erőnket? Előadás (Brüsszel, Belgium)

Belgiumban az Új Akropolisz online kurzust hirdetett „Sztoikusok: hogyan növeljük belső erőnket?” címmel. Seneca, Marcus Aurelius és társaik filozófiája – a karanténidőszak könyveladási adatai alapján is – segítség lehet a maihoz hasonló nehéz időszakok átvészelésében. A sztoicizmus etikusabb életmódra sarkallja követőjét, ezáltal a kihívásokkal teli helyzetekkel is hatékonyabban megbirkózhat. Így az előadáson is olyan tanácsok hangzottak el, amelyeket alkalmazva nemcsak átvészelhetjük a válságokat, de megerősödve juthatunk túl rajtuk.

K
u
l
t
ú
r
a

Online szeminárium: Apollón és Artemisz (Belgrano, Argentína)

Az Új Akropolisz belgranói központjában a görög mitológia olümposzi ikerpárjáról, Apollónról és Artemiszről tartottak előadást. A mítoszok ősidők óta minden embert megszólító, egyetemes tudást közvetítenek a szimbólumok révén. A jelképek jelentésrétegeit felfejtve ki-ki a maga életére vonhat le következtetéseket ezekből a történetekből. A testvérpár kalandjai istenek, hősök és emberek kapcsolatát mutatják be. Így számos értelmezési lehetőséget kínálnak, ha emberi, családi viszonyainkról, barátaink, haragosaink és szerelmeinkről szóló kérdések munkálnak bennünk. A mítoszok így válnak élővé, hiszen válaszra lelünk, mi magunk is újraéljük az ősi történetek belső valóságát.

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

Önkéntes segítségnyújtás egy óvodának (Tel-Aviv, Izrael)

Tel-Avivban az Új Akropolisz önkéntesei heteken át gyűjtötték a gyermekjátékokat, amelyeket egy óvodának adományoztak. Az átadáskor ezután nemcsak játékos foglalkoztatót tartottak a fiataloknak, hanem segítettek az intézmény kitakarításában és feldíszítésében is. Az akció után a résztvevők a helyi rádió „Jó cselekedet” című műsorában is interjút adtak.

További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven.
 

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

Fotók: Új Akropolisz, Flickr

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2021