2020. szeptember | Belül történik

  FEJLEC_202009.jpg
   
  ÉLETRE SZÓLÓ FILOZÓFIA
  Mivé válhatok?
  eletreszolo.jpg

  Előadássorozat gyakorlatokkal

  Körutazásra hívunk, ahol Kelet és Nyugat bölcseinek legfőbb gondolatait ismerheted meg három fő téma köré csoportosítva:

  • Hogyan válhatunk boldogabbá, jobbá és erősebbé?
  • Mi kell a jó közösséghez?
  • Hogyan alakíthatjuk a jövőt?

  Ezek együttesen segítenek, hogy helytálljunk az életben. Arra inspirálnak, hogy feltegyük az emberi élet nagy kérdéseit, és szembenézzünk az egyéni és közösségi lét kihívásaival.

  Csatlakozni az első három alkalommal lehet:
  1. alkalom: Hogyan ismerjük fel magunkban az emberi értékeket?
  2. alkalom: Az ember és a természet felépítése
  3. alkalom: India bölcsessége: hogyan viszonyuljunk belső konfliktusainkhoz?

  A sorozat havidíjas, az első alkalom díjmentes.

  Mennyi időt vesz igénybe? Heti 1x2 órát esténként, 5–6 hónapon keresztül.
  Kinek ajánljuk? A témák mélyek, de egyszerűek, előképzettségtől függetlenül bárkinek befogadhatóak.
  Olyan gyakorlatokat is elsajátítunk, amelyek kapcsolódnak a megismert témákhoz és hagyományokhoz, és segítenek az olyan természetes képességeink erősítésében, mint a figyelem, az összpontosítás, az emlékezet, a képzelet, az érzelmi folyamataink uralása, akarat stb.

  Előadássorozataink indulnak:
  Szegeden szeptember 10-én csütörtökön, 18.00 órakor,
  Budapesten, Pesten szeptember 16-án szerdán, 18.30 órakor (8. kerület, Rigó utca),
  Győrött szeptember 22-én kedden, 18.00 órakor,
  Budapesten, Budán szeptember 24-én csütörtökön, 18.30 órakor (11. kerület, Bartók Béla út 25.),
  Egerben szeptember 30-án szerdán, 18.00 órakor.
  További programjaink országszerte:

  Budapest * Eger * Győr * Pécs * Szeged * Székesfehérvár

   

  E havi számunkban:


  Belül történik, ami játszódik?

  tronok_harca.jpgKi ne hallott volna még a Trónok harcáról? Bevallom, hogy azon kevesek közé tartoztam… egészen mostanáig. Éppen az Adria partján fekvő kis településen jártunk, amikor útitársaim felhívták a figyelmemet arra, hogy itt forgatták a film egyes jeleneteit. Majd Dubrovnik gyönyörű városában lépten-nyomon találkoztunk a fantasy plakátjaival, megvásárolható csecsebecsékkel, miegymással. Az itteniek némi szomorúsággal jegyzik meg, hogy a turistahad nagy része elsősorban a népszerű sorozat kedvéért látogat el a várfalakra, járja be egyes utcáit és idézi fel a filmen látottakat, mintha a város csupán egy hatalmas kulissza lenne. Pedig sokat adhatna a szabadságát évszázadokon át megőrző kicsinyke köztársaság története.

  A közeli szigeten is filmeztek. Az ott található hajdani kolostorból először a Habsburgok nyári rezidenciája lett, végül egy filmsorozat trónterme. Az arra vállalkozók rá is ülhetnek a vastrónra, amelyet a stáb élethű másolatként készíttetett ajándékba a városnak.

  [Tovább…]
  Deák Szilvia
  Az Új Akropolisz magyarországi vezetője

  202009_montazs.jpg
  Válságmenedzsmenttől a közvetítő szerepig

  lanc_es_virag.jpgA válságmenedzsment egyike volt kedvenc tantárgyaimnak. Talán mert megoldáskeresés közben a követendő értékrend egyértelművé válik, ráadásul a gyors és szükségszerű döntések sok elhúzódó fájdalomtól megkímélik a résztvevőket. Persze ebben is félre kell tennünk a „szakirodalom” nem emberközpontú javaslatait. Sokszor találja magát a vezető két tűz között egy-egy helyzetben: a tulajdonos is akar valamit és a dolgozóknak is lehet ettől eltérő elképzelésük, érdekük. A KÖZVETÍTŐ szerep, ahogy az élet számos más területén, itt is elengedhetetlen, ám ez nem annyira új emberi feladat.

  Számos klasszikus kultúra tanított arról a természetes „kifeszített” állapotról, amiben az ember kapocs ég és föld között. Szellemi, lelki és anyagi vágyakat, késztetéseket hozunk harmóniába nap mint nap. Jó esetben égi mintákat igyekszünk megvalósítani a földön, ideákat kötünk össze a gondolataink és érzelmeink nemesítése után a cselekvéssel. A képzelet révén megragadjuk a minket inspiráló nagy Szép és Jó egy részét, és hangokba, agyagba, festménybe, rajzba, írásba öntjük, összekötjük a távolit, egyesítjük a különbözőket.

  [Tovább…]
  Kassai Zita


  Új Akropolisz a világban

  F
  i
  l
  o
  z
  ó
  f
  i
  a

  filo_news.jpgSzabadtéri filozófiai gyakorlat (Dnyipro, Ukrajna)

  Az Új Akropolisz ukrajnai központja szabadtéri programot szervezett, ahol a résztvevők nemcsak filozófiai témájú előadást hallgathattak, de más tevékenységeket is folytattak. Héraklész 12 munkájához kapcsolódó sportversenyeket szerveztek, éjjel pedig tábortűz mellett énekeltek, és beszélgettek a csillagképek szimbolikájáról, sőt, a Jupitert és a Szaturnuszt teleszkóppal is megfigyelték.

  K
  u
  l
  t
  ú
  r
  a

  kult_news.jpegAgro-ökológiai közösségi kert (Mérida, Venezuela)

  Az Új Akropolisz méridai központja május óta dolgozik Santa Barbara lakosságával karöltve közösségi mezőgazdálkodás létrehozásán. A gyümölcsös gondozásával a céljuk többek között önellátó, környezetkímélő és fenntartható gazdaság életre hívása. Munkájuk eredményeként természetes eredetű vetőmaggal tudják ellátni a helyi közösséget. Ha a gazdaság hosszú távon működőképesnek bizonyul, ez megoldást jelenthet a helyi lakosság esetleges élelmiszerhiányának problémájára, és alternatívát kínál a szerves hulladék kezelésére is.
   

  Ö
  n
  k
  é
  n
  t
  e
  s
  s
  é
  g

  onk_news.jpg„Concordia” szociális étkezde (Valencia, Spanyolország)

  Az Új Akropolisz valenciai önkéntesei étkezdét és élelmiszerkamrát működtetnek „Concordia” (összetartás, összetartozás) néven, hogy így nyújtsanak segítséget nehéz körülmények között élő családoknak. A világjárvány idején nőtt a megsegítettek száma, hetente 70 családnak szállítottak ételt az önkéntesek. Magánszemélyek és nagyvállalatok is juttattak el adományokat a gyűjtőpontra, ahonnan a szervezők továbbították az élelmet a legkiszolgáltatottabbaknak.

  További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven.
   

  A korábbi számok között itt böngészhetsz.
  Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

  Fotók: Új Akropolisz, flickr.com

  „Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2020