2020. június | Belső központunk megerősítése

fejléc_202006.jpg
 
Tájékoztató zárvatartásról

Kedves Látogatóink!

Egyesületünk a járványveszély idejére bezárni kényszerül. Reméljük, mihamarabb újra változatos programokkal jelentkezhetünk székhelyeinken. Addig is az Internet adta lehetőségekkel élve online előadásokat, beszélgetéseket és egyéb programokat tartunk. Érdemes továbbra is figyelni a honlapunkat, Facebook-oldalunkat és egyéb megjelenéseinket, hogy értesülhessenek online tevékenységeinkről.

Meleg szívvel ajánljuk továbbá:
– a honlapunkon található cikkeket, idézetgyűjteményeket,
– az online Erénykereket, hogy a nehéz időkben is jól indítsuk a napunkat.

Budapest * Eger * Győr * Pécs * Szeged * Székesfehérvár

 

Ji King életrevalóknak –
online workshopsorozat kezdőknek és haladóknak

A Ji King egy ősi, szimbolikus nyelven íródott bölcseleti rendszer. Hasonlóan a Tarot képekhez, mély-értelmű szimbólumokon keresztül egy teljes világképet közvetít. Aki kellő elmélyültséggel tanulmányozza, segítségével jobban megértheti önmagát, sorsát és a világegyetemet.

ji_king_csak_kep.jpg

A hagyományos tanítás szerint, kétféleképpen lehet tanulmányozni a bölcsességét: a nyugalom óráiban elmélyülve a szimbólumokban, és a hozzájuk kapcsolódó filozófiai tanításokban, a cselekvés idején pedig úgy, hogy tanácsot kér tőle az ember. Ez utóbbit sokan jóslásnak hívják, de a Ji King esetében többről van szó, mint az általunk megszokott jóslások esetében. A Ji King nem arra fókuszál, hogy mi lesz, hiszen filozófiájának alapja, hogy a nemes ember a megfelelő viselkedés és cselekvés révén kezébe veheti sorsának irányítását. Sokkal inkább arra, hogy feltárja a jelenségek mögötti rejtett, mozgató erőket, és ezek révén segítsen a nézőpontváltásban, a leghelyesebb viszonyulás és viselkedés megtalálásában.

A Ji King nem azoknak íródott, akik minden nehézséget szeretnének elkerülni, és döntéseik felelősségét szeretnék valamire, valakire áthárítani. A Változások könyve a gondolkodó, életéért, döntéseiért, tetteiért felelősséget vállalni akaró embereknek íródott. Azoknak, akik nem a nehézségeket akarják elkerülni, hanem csak a figyelmetlenségből és tudatlanságból fakadó hibákat elkerülni.

Hat alkalomból álló workshopunk segítségével az alapoktól indulva szeretnénk bemutatni a Ji King csodálatos világát, filozófiáját, használatát. Nem az abszolút, megkérdőjelezhetetlen igazságot - hiszen az csak a bölcsek tulajdona -, hanem azt a filozófiai szemléletet, amely mindenből tanulni akar. Amennyiben érdekel ez a szellemi kaland, csatlakozz ingyenes online workshopunkhoz!

Kutatásunk során a Ji King Richard Wilhelm féle változatát használjuk, Pressing Lajos fordításában. Jelenleg beszerezhető könyvesboltban a Helikon kiadótól, vagy korábbi kiadása antikváriumokban.

Jelentkezni e-mailben szükséges az szfvar[kukac]ujakropolisz.hu címen, mert így tudjuk elküldeni a Zoom bejelentkezéshez szükséges adatokat. Kérdéseddel Grúsz Róberthez fordulhatsz a fenti címen. Lehetséges néhány vagy az összes alkalomra is jelentkezni.

Alkalmak:
2020. június 13. szombat, 18.00–19.30
2020. június 20. szombat, 18.00–19.30

 

E havi számunkban:


Belső központunk megerősítése

A klasszikus értelemben vett filozófiai viszonyulás lehetővé teszi, hogy olyankor is aktívak maradjunk, amikor a külső körülmények átalakítják, korlátozzák, elbizonytalanítják élethelyzetünket.

Mivel a körülményekre gyakran nincsen közvetlenül befolyásunk, érdemes új irányt adnunk törekvéseinknek. Így egy-egy külső változás akár belső átalakulásunk katalizátorává is válhat.

Hernyóból pillangó

A szimbolikus gondolkodás segítségével a természeti példákból sokat meríthetünk, beleláthatunk saját belső működésünk törvényszerűségeibe. Nézzük meg közelebbről, mi történik akkor, amikor a hernyó pillangóvá formálódik.


atalakulas.jpgEgy brit kutatócsoport 16 napon keresztül mikroCT-vel 3D-s felvételeket készített a bábban zajló folyamatokról. Azt tapasztalták, hogy már a bebábozódás legelső napjától kezdve megtalálható a bábban az a központi rész, amelyből a pillangó kibontakozik. S ezt végig a hernyó is magában hordozta. Ez a belső lényeg túléli a változást, állandóságot teremt, miközben a teljes átalakulás végbemegy.

[Tovább…]
Szabados Éva

montazs_elehir_jun.jpg
Gyakorlat teszi a belső mestert – csináld magad home office-ban!

kulcs_kez.jpgRendületlenül készülnek otthon a reggelik, ebédek, vacsorák. Akinek ez nem számít mindennapos teendőnek, annak bizony kihívás. Legyen nő vagy férfi, idős vagy fiatal, egyszerűen olyasmiben kell kreatívnak lennie, amiben nem szokott. Olyan tevékenységre szán időt, amire korábban jóval kevesebbet vagy egyáltalán nem szakított. A karanténban az egyik alapanyagot kell helyettesítenie valamely másikkal, esetleg több főre főzni, többféle igényt figyelembe véve… új helyzet. Még ha szeretettel és kellő figyelemmel fog is hozzá az ember, akkor is nap nap után különböző érzések kerítik hatalmukba, kérdések ébrednek:
Mennyi idő!?
Hogy lenne a legjobb?
Képes vagyok rá?
Tudok erre kétszer annyi időt szánni munka mellett?
Van más lehetőségem?

[Tovább…]
Kassai Zita


Nálunk történt májusban
 

Változni és változtatni

Online Ji Csing szeminárium

Filo-Netcafe_20200523.png

ji_csing-ea.png

2020 májusában Változni és változtatni címmel tartottak Filo-Netcafét a magyarországi Új Akropolisz győri filiáljában. Az online beszélgetés 22 résztvevője találkozhatott Konfuciusz és Gandhi példájával, akik mindketten azt vallották és eszerint is éltek, hogy a világ jobbításához először saját jellemünk formálására van szükség.
Tovább
A karanténidőszakban az Új Akropolisz Székesfehérvári filiáljának szervezésében 6 alkalomból álló online Ji Csing szeminárium indult Magyarországon. A szeminárium első alkalmain – ahol 63 fő lépett be a Zoom-szobába – a hallgatóság megismerkedhetett a szimbolikus gondolkodás jellemzőivel, a változás természetével, valamint a trigramok és hexagramok felépítésével.
Tovább
 

Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

news_fil.jpeg36. születésnapját ünnepli a brazil Új Akropolisz

Április 26-án ünnepelte 36. születésnapját az Új Akropolisz Brazíliában. A világjárvány miatt a tagok az ország minden központjában online kulturális műsorral emlékeztek meg az évfordulóról. Az ország különböző tájain élő tagok közös videó-összeállítást is készítettek, amelynek háttérzenéjéül Beethoven IX. szimfóniájának részletét, az Örömódát választották. A dal az emberek közötti egységre, valamint a szebb napok eljövetelének reményére emlékeztetett.

K
u
l
t
ú
r
a

news_kult.jpgFilozófiai „esti mesék” (Varsó, Lengyelország)

A karantén idején a varsói Új Akropolisz online felolvasóest-sorozatot indított facebook-platformján, hogy a szellemi társaság orvosolja a szociális érintkezés hiányát. Az egyesület tagjai Marcus Aurelius, Seneca, Xenophón, Szókratész és Boëthius műveiből olvastak fel részleteket. Ezek a gondolatok emlékeztették a hallgatóságot arra, hogy amilyen fontos testünket tisztán tartani, olyan lényeges megőriznünk lelki egyensúlyunkat, derűnket is, mert így könnyebben észrevesszük a nehéz helyzetekkel járó lehetőségeket.
Az önkéntesek annyi köszönetet kaptak a hallgatóságtól, hogy a felolvasóestek a tovább folytatódnak.

 

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

news_onk.jpgTársadalmi összefogás a világjárvány alatt (is) (Brazília)

Ahogy világszerte, Braziliában is sok városban védőtávolságot és kijárási korlátozást rendeltek el a koronavírus-járvány miatt. Az intézkedések azonban járulékosan sokakat az éhezés szélére sodortak, még többeket nélkülözésre kényszerítettek. A helyzet súlyosságát enyhítendő a fortalezai Új Akropolisz és helyi társszervezetei ételkészítő és -adományozó kampányba kezdtek, hogy segítsék a rászoruló családokat.

További híreink a nagyvilágból magyar, angol és spanyol nyelven.
 

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu (elehir[at]ujakropolisz[dot]hu) címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

Fotók:Új Akropolisz, flickr.com

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2020