2019. május | Hogyan győzhetjük le az agressziót?

201905 elehír fejléc.jpg
 
Vedd kezedbe az életed!
Gyakorlati filozófiakurzus országszerte


Filozófiai kurzus plakát
 
 
BUDAPEST

Főnix Kultúrműhely, Budapest VIII., Rigó utca 6–8.

Nyílt nap az Új Akropolisz Főnix Kultúrműhelyében
Előadás gyakorlatokkal
Ideje: május 25. szombat, 10.00 órától kora estig
Részvételi díj: a program díjmentes
Gyere és ismerd meg tevékenységünket, hozd el gyermeked játszóházunkba, varrj textilfigurát jótékony céllal, vegyél részt kézműves-foglalkozásunkon, hallgass előadást filozófiáról, harcművészetről és természetvédelemről, és este beszélgess egy jót aktuáis témáinkról!

Budapesti programjaink

 
EGER

Az Új Akropolisz egri központja, Törvényház u. 25. fszt. 2.

Színek ég és föld között
Workshop
Kezdete: 2019. május 12. vasárnap, 14.00–19.00 óráig
Részvételi díj: 3000 Ft, diákoknak és az egyesület tagjainak 2500 Ft

Goethe színtanának (és egyéb kutatásainak is) sajátja, hogy élő egységben, „holisztikus” módon látja a természet jelenségeit és azok összefüggéseit, a természet és az ember kapcsolatát. Ez a látásmód olyan törvényszerűségeket tár fel, amelyek alkalmazhatók a tudományos, művészeti területeken, de a hétköznapi életben is, ahol a színek lelki vagy akár biológiai hatásaival van dolgunk. Valamint ad egy kulcsot a színek szimbolikus értelmezéséhez is.
Mindehhez gondolatébresztő alapokat szeretnénk adni ebben a pár órában, bárkinek, aki érdeklődik iránta, előképzettségtől függetlenül.
Foglalkozunk a fény, a szem és a színek különös kapcsolatával, a színek rendszerével, szimbolikájával és hatásaival, a színharmónia alapvető törvényszerűségeivel. Gyakorlatban is kipróbáljuk a színkeverést és ezen keresztül ismerkedünk a színekhez való személyes viszonyunkkal.

Egri programjaink

 
GYŐR

FILO-Pont, Kálóczy tér 15.

FILO-kávéház: Szerelem és önismeret
beszélgetés gyakorlatokkal
Kezdete: 2019. május 17. péntek, 18.00 óra
Részvételi díj: 1000 Ft, nyugdíjasoknak, pedagógusoknak, diákoknak, álláskeresőknek 700 Ft

A szerelemben a boldogságot keressük, de hányszor ér csalódás, kudarc. Hányszor tévedünk, hibázunk és szenvedünk. És ha sikerül is a nagy egymásra találás, utána mennyi próbatétel várja a szerelmeseket. Mégis kiolthatatlan vágy ég bennünk, hogy megtaláljuk az Igazit, akivel együtt kiteljesedhetünk.
De hogyan valósítható meg a boldog szerelem? Lehet-e a szerelmet tanulni? Vagy a szerelem maga egy tanulási, fejlődési folyamat, melynek különböző szintjei vannak? A beszélgetés során megismerhetjük a szerelmes lélek útját, próbáit és átlényegülését bemutató szimbolikus mítoszt, Ámor és Psziché gyönyörű történetét. Motívumai önismereti kulcsokat rejtenek, és képet adnak az ember és a szerelem végtelen távlatairól is…

Varázskör
játékos foglalkozás gyerekeknek (7–11 éves korig)
Kezdete: 2019. május 19. vasárnap, 10.00–13.00 óráig
Részvételi díj: 1000 Ft, testvéreknek kedvezmény

Az Arrabonix Varázslóiskola újra megnyitja kapuit, ahol a lelkes varázslótanoncok képzelet- és mozgásos játékok segítségével különböző titkoknak járhatnak utána a rúnatan, a bájital- és növénytan, a léleküdítő muzsika, és más hasonló mágikus tanórákon. A résztvevők a varázsvilágba egy téglafalon átjutva, egyéni és csoportos próbákban, feladatokban erősíthetik erényeiket, mint például a bátorság, humorérzék, figyelem és együttműködési készség.
Varázserejét (erényeit, képességeit) mindenki hozza magával, a varázspálcákat és az egyéb eszközöket mi adjuk.

Győri programjaink

 
PÉCS

Az Új Akropolisz pécsi központja,
János u. 6.

Pécsi programjaink

 
SZEGED

Concordia Kultúrműhely, Juhász Gyula utca 36/a

Szegedi programjaink

 
SZÉKESFEHÉRVÁR

Kairosz Kultúrműhely, Megyeház utca 22/a

Filo-Filmklub: HUMAN (Az ember) című film
Kezdete: 2019. május 17. péntek, 19.00–22.00 óráig
Részvételi díj: a program díjtalan

Yann Arthus-Bertrand, francia fotográfus, humanista 2015-ben egy olyan filmmel állt elő, amely a világ legkülönbözőbb pontjain kutatja azt, ami mindenütt közös: az ott élő embert.
A rendező és csapata 60 ország több mint 2000 lakosának tette fel ugyanazt a 40 kérdést.
És az emberek meséltek. Boldogságról, fájdalomról, győzelemről, félelemről, életről és halálról.
A Human – Arthus-Bertrand meglátása szerint – olyan film, amelyet mindenkinek látnia kell.
A több mint két órás filmet két részletben vetítjük, rövid szünettel. A vetítés után beszélgetésre invitáljuk a közönséget a film kapcsán felmerülő kérdésekről, gondolatokról.

Az igazi szabadság és a megszabadulás
Filozófiai kávéház
Kezdete: 2019. május 24. péntek, 20.00–22.00 óráig
Részvételi díj: a részvétel ingyenes

Hétpróba Meseház
Alkotó-fejlesztő mesefoglalkozás 5–9 éveseknek
Kezdete: 2019. május 26. vasárnap, 10.00–12.00 óráig
Részvételi díj: a program díjtalan

Sok szeretettel várjuk az 5–9 éves gyerekeket a következő programunkon, melyen a Mi van a ládikóban? című Benedek Elek mesének a világába kalandozunk el. A foglalkozás során megismerhetjük a mesét, jelképes próbákon megyünk együtt keresztül, kézműves tevékenységekben bontakozhatunk ki, és még más izgalmas kalandokkal gazdagothatunk.
A Meseház közben az érdeklődő szülőkkel kézműves ajándékokat készítünk egy gyermekotthonnak.

Székesfehérvári programjaink

 

E havi számunkban:


Az agresszió

agresszio_madarak.jpgSajnálatos módon a ma emberének természetéhez hozzátartozik az agresszió. Bármelyik pillanatban és a legkisebb ingerre kitör, akár indokolt, akár nem. Olyan erőről van szó, amely lappangva várja, hogy kirobbanhasson, mintha egy zabolátlan, sebes sodrású patak volna, és amelynek bár nem könnyű felderíteni az eredetét, mégsem engedhetjük, hogy kifogjanak szerény elemzőképességünkön.

Mindenekelőtt kétféle agresszivitást különböztethetünk meg: a felnőttekre jellemzőt és a fiatalokét.

A felnőttek agressziója, noha ugyanolyan súlyos, mint a másik, talán mégis érthetőbb. Hosszú évek alatt felgyülemlett elégedetlenségek, kudarcok, meghiúsult és veszni hagyott álmok adódnak itt össze. Ez oda vezethető vissza, hogy az ember eltemeti tulajdon múltját, amelyet nem tud, vagy nem akar felvállalni, valamint hogy fél a bizonytalannak tűnő, semmi jóval nem kecsegtető jövőtől. Ekkor kitör az agresszivitás, és szembemegy mindennel és mindenkivel, hiszen mindenért mások a hibásak, amit egyénileg nem tudtunk megvalósítani.

[Tovább…]
Delia Steinberg Guzmán
Az Új Akropolisz nemzetközi elnöke

montázs május.jpg
Idézetválogatás Platón munkájából

Platon_akademia_mozaik_pmpei.jpg„…a helyes nevelés lényege, hogy képes a testet és a lelket a lehető legszebbé és legkiválóbbá fejleszteni.” 788 c

„…a kisgyermekek testi és lelki nevelésénél egyaránt éjjel-nappal gondozni kell és mozgásban kell tartani őket (…) ha lehetséges volna, úgy kellene élniük, mintha egyfolytában hajóznának (…) amikor az anyák el akarják altatni álmatlan csecsemőjüket, nem nyugalommal, hanem mozgatással próbálkoznak, a karjukban ringatva a kisdedet, és nem csenddel, hanem dallal igyekeznek hatni rá” 790 c–e

„…a helyes életnek sem a gyönyöröket sem szabad hajhásznia, sem pedig a fájdalmakat teljesen elkerülnie, hanem a középutat kell választania (…) csendes derűnek neveztem - ezt tartjuk valamely égi hang sugallatára, teljesen találóan, az istenség állapotának is. Erre az állapotra kell törekednie annak, aki az istenséghez hasonlatos igyekszik lenni.” 792 d

„A gyönyöröket tétlenségre kárhoztatva kell minél erőtlenebbé tenni, miközben mindazt, ami erejüket növelhetné és táplálhatná, munka és fáradozás által a test más részei felé terelni.” 841 a

„…a határköveket senki ne mozdítsa el helyükből (…) Inkább próbálja meg az ember a legnagyobb sziklát elmozdítani helyéből, mint azt a kis követ, mely a barátságot és a gyűlölséget választja el egymástól, s melyet eskü alatt őriznek az istenek!” 843 a


[Tovább…]

[További idézetválogatások]


Házunk táján
 

Szabadság – rajtam múlik?
EGER

Apollón, a harmónia szerelmese
BUDAPEST

eger_hir.jpg

apollo_hir_2.jpg

Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola egri központja hónapról hónapra új filozófiai témával – beszélgetéssel és gyakorlatokkal – várja az érdeklődőket FILO-Teaházába. Januárban a résztvevők arra keresték a választ, hol érdemes elkezdeni a hőn áhított szabadság megtalálását, mi választja el a szabadosságtól, és hogy összeegyeztethetők-e az egyes emberek szabadságigényei. A teakóstolással egybekötött estéről és a felmerült témákról Kassai Zitát, a program főszervezőjét kérdeztük.
Tovább
Apollón, a görög isten archetípusáról tartott előadást Rusznák György történész az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtéren 2019. március 6-án. Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola önkéntese a Kariatidák Görög-Magyar Nők Kulturális Egyesülete vendége volt, és előadásából kiderült, hogyan lehet bánni az isteni lantos földi képviselőivel, mit lehet bennük szeretni, és mit lenne érdemes átalakítaniuk magukban. Ahogy a programajánlóban szerepelt: „Fény- és árnyoldalak, harcok és mókák – most a látszat mögé nézünk”.
Tovább
 

Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

Mi akadályoz meg abban, hogy szabadok legyünk? (Montreal, Kanada)

news_filo.jpgA montreali Új Akropolisz szervezte beszélgetés a szabadság fogalmát járta körül és azokat a tényezőket vette górcső alá, amelyek megakadályoznak bennünket abban, hogy szabadok legyünk. A 21. század demokratikus társadalmaiban hangsúlyos és sokat emlegetett kérdés a szabadság különböző aspektusainak megléte vagy hiánya, például a véleménynyilvánítás vagy a szólásszabadságáé. A vélemények főleg azzal kapcsolatban ütköztek, hogy lehetünk-e valóban szabadok, és mi a leggyakoribb akadály ennek elérésében, mi magunk, vagy a mindenkori rendszer, amelyben élünk.
 

K
u
l
t
ú
r
a

Francia est (Szófia, Bulgária)

filo_kult.jpgA szófiai Új Akropolisz tagjai Franciaország kultúrájának, történelmének és kiemelkedő személyiségeinek szenteltek egy estét. A résztvevők megismerhették többek között Jean-François Champollion életét és felfedezéseit is; ő volt az, aki megteremtette az egyiptológia alapjait. A továbbiakban az önkéntesek bemutatták az impresszionizmus képviselőit és ízelítőt nyújtottak a francia költészetből is. Az est hagyományos francia tánccal, menüettel ért véget.
 

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

Faültetés (Tirana, Albánia)

news_onk.jpgA tiranai Új Akropolisz önkéntesei az önkormányzattal együttműködve ültettek fákat Tirana külvárosában. Ezzel azt mutatták meg, bárkinek meglehet a lehetősége arra, hogy elkezdjen gondoskodni környezetéről, és hogy együtt éljen a természettel.

További híreink a nagyvilágból angol és spanyol nyelven.
 
Ajánló

Vedd kezedbe az életed! – 1. modul
Gyakorlati filozófiakurzus Győrött


ZsiákA_BK_2_0_1.pngHét téma, ami a mindennapi sürgős ügyeken túl helyet ad olyan fontos kérdéseknek, mint: kik vagyunk, miért élünk, és főleg mit tehetünk, hogy az életünk tartalmasabb, a kapcsolataink őszintébbek, a tetteink gyümölcsözőbbek legyenek egy olyan világban, amire ráfér a jobbítás...

A heti alkalmak témáin keresztül próbára teheted a filozófiai életmód mindig aktuális tanításait és alkalmazhatóságát.

Ebben több ezer év bölcsei és gondolkodói lesznek segítségünkre. Ha beválik, jobban látod majd, mi minden rejlik még benned, másokban és a világban.

Részletekért kattints ide

 

A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu (elehiratujakropoliszdothu) címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2019

Ha nem kérsz több hírlevelet, azt a leiratkozás linken jelezheted.