2018. május | Egy elveszett tudás: szemlélődés filozófusként

fejléc_1805.jpg
 


 
Vedd kezedbe az életed!
Kattanj rá a filozófiára!


Filozófiai kurzus plakát
 
 
BUDAPEST

Főnix Kultúrműhely, Budapest VIII., Rigó utca 6–8.

Fekete vagy fehér testvériség?
Szabadkőművesek nyomában a Palotavárosban
Kezdete: 2018. május 12. szombat, 15.00
Részvételi díj: 1500 Ft
Kedvezménnyel: 1000 Ft

A szabadkőművesekről sokaknak titkos működésük jut először az eszükbe, és talán el sem tudnánk képzelni, milyen gyakran találkozunk a kezük nyomával Budapest utcáit járva. Sőt, nemcsak az utcanevek és fővárosunk legszebb épületei emlékeztetnek a szabadkőművesek munkájára, jelmondataik is ott rejlenek számos frappáns kifejezésben, amelyek még iskolás korunkban ragadtak meg a fejünkben.
Kik ők, és vajon milyen szerepet töltöttek be a magyar történelemben, mely irodalmi műveik és más alkotásaik gazdagították kultúránkat? Lehet-e félni- vagy akár tanulnivalónk tőlük? Mi volt a céljuk és mit tettek az emberiségért? Előadással egybekötött sétánkon megtudhatod, hol találod meg őket a tankönyvekben és művészeti albumokban, hétköznapi szóhasználatunkban és beszédtémáinkban.

Mesedélután
Kezdete: 2018. május 12. szombat, 16.00
Részvételi díj: 1500 Ft
Kedvezménnyel: 1000 Ft vagy ingyenes

Ovis foglalkozásaink központjában a mese és a zene áll. Ebben a korban az egészséges lelki fejlődés egyik fontos eleme, hogy a gyerekek rendszeresen halljanak jó meséket, amelyekben csodás történésekkel, az igaz ügyért harcba induló hősökkel, a tisztaságával harmóniát hozó királylányokkal találkozhatnak. Ezeken keresztül ugyanis olyan élményeket szereznek, amelyek képesek felébreszteni szívükben a jóság, a bátorság, az igazságosság erényét, amelyek nélkülözhetetlenek a boldog, kiegyensúlyozott élethez.

További budapesti programjaink

 
EGER

Az Új Akropolisz egri központja, Törvényház u. 25. fszt. 2.

Egri programjaink

 
GYŐR

FILO-Pont, Kálóczy tér 15.

FILO-kávéház: Próbák az úton
beszélgetés gyakorlatokkal
Kezdete: 2018. május 11. péntek, 18.00
Részvételi díj: 1000 Ft
Kedvezménnyel: 600 Ft

A filozófiai tanítások, mítoszok, mesék mintákat nyújtanak, hogy milyen típusú próbákkal találkozhatunk életutunkon.

Jelen-lét a természetben
Kezdete: 2018. május 13. vasárnap, 9.30
Részvételi díj: a program díjtalan

A Madarak és Fák napjához kapcsolódó püspökerdei sétánkon a figyelem erejét fogjuk próbára tenni. Különböző, elsősorban érzékelésre irányuló gyakorlatok segítségével tapasztalhatjuk meg, hogy a lecsendesedés és az intenzív figyelem révén mennyire kitágul a világ, mennyivel többet láthatunk, hallhatunk és érthetünk meg a minket körülvevő természet szépségeiből és törvényeiből.

További győri programjaink

 
PÉCS

Az Új Akropolisz pécsi központja,
János u. 6.

Színek ég és föld között
Goethe színelmélete és színkeverés a gyakorlatban
Kezdete: 2018. május 12. szombat, 14.00
Részvételi díj: 3200 Ft
Kedvezménnyel: 2500 Ft

Ismered Goethét, a költőfejedelmet? És tudtad, hogy nem csak az irodalomnak élt? Sőt! Workshopunkon most megismerheted Geothe színelméleti tanításait és a gyakorlati foglalkozáson ki is próbálhatod!
„Mindazt, amit költőként alkottam, nem sokra tartom. Kiváló költők éltek koromban és még kiválóbbak előttem, s hasonlóan kiválóak fognak élni utánam. De hogy századomban a színtan bonyolult tudományában én vagyok az egyetlen, aki tudja az igazat, erre büszke vagyok, és ezért sokak fölött állónak érzem magam.” Goethének ezeket a szavait jegyezte fel Eckermann 1829. február 19-én naplójában.

További pécsi programjaink

 
SZEGED

Concordia Kultúrműhely, Juhász Gyula utca 36/a

Szegedi programjaink

 
SZÉKESFEHÉRVÁR

Kairosz Kultúrműhely, Megyeház utca 22/a

Hangfürdő tibeti hangtálakkal és gonggal
Kezdete: 2018. május 25. péntek, 18.00
Részvételi díj: a program díjtalan

Tapasztald meg ezen a hangfürdőn a tibeti hangtálak, gongok és egyéb hangszerek rezgéseinek jótékony hatását! Engedd hatni a hangok tisztító, blokkoldó és relaxáló erejét! A harmonikus rezgések jótékonyan hatnak a belső egyensúlyunk megteremtésére, a lelki békénk megtartására, energiatartalékaink feltöltésére.
Testi szinten a test öngyógyító képességét tudják támogatni, erősíteni. Ezzel a már meglévő fájdalmak vagy tünetek enyhülhetnek, a felépülés ideje rövidülhet.
Érzelmi szinten a lelkünkkel kerülhetünk szorosabb kapcsolatba, elengedhetünk régi, fájó sérelmeket, megrázkódtatásokat, vagy éppen az aktuális lelkiállapotunkat tudjuk emelni, egyensúlyba hozni. Mentális szinten kiléphetünk a hétköznapi élet rohanásából, ellazulhatunk, lelassulhatunk és megszabadulhatunk a stressztől.
Ellenjavallat: szívritmus-szabályzó, epilepszia, várandós állapot, pszichiátriai betegség.

Prezentáció a gyakorlatban
Kezdete: 2018. május 26. szombat, 10.00
Részvételi díj: 5000 Ft
Kedvezménnyel: 3500 Ft

Bármit megtennél azért, hogy meggyőző lehess az államvizsgán, az állásinterjún vagy éppen a munkahelyeden? Többet szeretnél tudni, mint amit egy rövid, internetes összefoglalóból megtanulhatsz? Gyere el prezentációs workshopunkra egyedül vagy barátaiddal, ismerjétek meg együtt és gyakoroljátok az eredményes előadás művészetét!
Mi nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy fiatalos, pörgős, gyakorlatokra épülő képzést tartsunk, fókuszban az államvizsgával és a munkahelyi helyzetekkel. Multinacionális és egyetemi környezetben gyakorlatot szerzett előadóink adják át tapasztalataikat, melyek révén Ti is hamar az átlagos előadók szintje fölé emelkedhettek!

További székesfehérvári programjaink

 

E havi számunkban:


Hogyan legyünk mindig és mindenhol filozófusok?

Egy jószerivel elveszett tudásról van szó. A szüntelen változás zsivajában és elidegenedésében születtünk és nevelkedtünk, állandó menekülésben az unalom réme vagy pszichénk képzelgései elől.

A „régi világ”, ahonnan mindnyájan származunk, makacsul hat ránk üres szokásaival, engedményeivel, és a kiüresedett vallási formák és az állatias materializmus közti kilengéssel.


iránytábla a nap felé.jpgIgen kevesen képesek megállni és megszemlélni környezetüket, ami önmagunk szemlélésének egyik módja. Csak járunk-kelünk az úton, mindent letaposva, gondolkodás nélkül, és így valójában nem veszünk részt a Természet tervében, amely a minket uraló Isten tervének megnyilvánulása.

Elveszítettük a meghitt, apró, saját, bensőséges dolgaink iránti szeretetet is, pedig ezek megerősítik az elmét és megmelengetik a szívet.

Azt hiszem, szükségünk van rá, hogy újjáélesszük ezt a feledésbe merült tudást.

Platón a hónunk alatt, karnyújtásnyira a Titkos Tanítás, mindehhez még a rendelkezésünkre álló kiváló könyvtár… ez jó… de ez minden?

Filozófusnak lenni annyit jelentene, hogy tanulunk, tanítunk, előadásokat tartunk, ezoterikus témájú tanításban részesülünk? Igen, de csak részben. Szükségünk van rá, hogy a Valóságot éljük, s ehhez nem elegendő a pózolás, az önmegtartóztatás, és az ellenkezője sem. Szükség van még sok más kisebb-nagyobb dologra.

Ezért szégyent és gátlást legyőzve elmesélnék egy apró, talán nem is átadható tapasztalatot, de abban a reményben teszem, hátha valakinek hasznára válik.

[Tovább…]
 
Jorge Ángel Livraga
Az Új Akropolisz alapítója

1%
Azt mondták... a mosoly, nevetés, kacagás erejéről

„Gyújts fényt a lámpásodban. Gyújts fényt egy mosolyoddal, még akkor is, ha az elején erőltetettnek is tűnik.”
(Delia Steinberg Guzmán)


szobor, mosoly - flickr.com.jpg„Az a nap, amelyik nevetés nélkül telik el, elvesztegetett idő.”
(Charlie Chaplin)

„A mosolyban egymásra találunk nyelvek, kasztok, pártok felett.”
(Antoine de Saint-Exupéry)

„A nevetés a lélek csillanása.”
(Thomas Mann)

„Mámorító az igazi nevetés. A remény nevet, meg a tiszta ész.”
(Kornis Mihály)

„Úgy érzem, a mosoly teszi, amit egy arc szépségének neveznek; ha a mosoly hozzáad valamit az arc bájához, akkor az arc gyönyörű, ha nem változtatja meg közben, akkor mindennapi, ha elrontja, csúnya.”
(Lev Tolsztoj)

[További idézetválogatások]


Házunk táján
 

Vállalj felelősséget az idődért! – Workshop az időgazdálkodásról

Harmincadszor is Gellért-hegy! – környezetvédelmi akció A Föld napján

idogazdalkodas_metszet.jpg

gellért-hegy.JPG

Miért nem lehet egy napon említeni Hufnágel Pistit és a Kis herceget? Mit jelent „az idő pénz” mondás, és vajon melyik értékesebb közülük? Többek között ezekre a kérdésekre kaphattak választ azok, akik részt vettek a Kalincsák Tibor által vezetett időgazdálkodási workshopon.
Tovább
A Új Akropolisz Kulturális Közhasznú Egyesület és a Főkert Zrt. közös szervezésében több mint 80 tettrekész környezetbarát ragadott seprűt, lapátot, szemeteszsákot vagy éppen ecsetet, hogy A Föld napján tegyen valami jót a természetért.
Tovább
 

Új Akropolisz a világban

F
i
l
o
z
ó
f
i
a

news_filo.jpgMit tegyek, amikor úgy érzem, tehetetlen vagyok? (Belgrád, Szerbia)

A belgrádi Új Akropolisz közel száz érdeklődőt vonzó nyilvános előadást tartott a krízishelyzetekről és magáról a válsághelyzetről. A krízis szó eredeti jelentésében azokat a fordulópontokat jelöli, ahol szükségessé válik meghozni egy döntést.
Az eseményen többek között arról is szó esett, hogy ha objektíven szemléljük az életünket és azokat az életfolyamatokat, amelyeken keresztülmegyünk, akkor a krízis alkalmat adhat egy jelentős változ(tat)ásra. Ekkor az energiáinkat a szorongás helyett tudatosabb létforma kialakítására fordíthatjuk.

 

K
u
l
t
ú
r
a

news_kult.jpgTisztelettel adózva a klasszikus görög filozófiának (Peru)

Görögország megalapításának évfordulója alkalmából rendeztek ünnepséget a perui Új Akropolisz tagjai. Dimitris Parousis, a Limai Hellén Szövetség elnöke „A görög nyelv, az istenek nyelve” címmel, Gonzalo Vela, az iskola tanára pedig „Önmagunk megismerése: a görög filozófusok által kijelölt út” címmel tartott előadást.
A programon részt vett Yerassimos Davaris, Görögország perui nagykövete, Emmanouil Markodimitrakis képviselő és Marina Koraka kulturális attasé is.
Ezzel az ünnepséggel az egyesület tagjai a hellén kultúra iránt fejezték ki tiszteletüket, valamint az utókorra hagyott gazdag filozófiai hagyomány iránt, amely évezredek óta arra ösztönzi olvasóját, hogy tegyen minél többet önmaga és környezete megismeréséért.

 

Ö
n
k
é
n
t
e
s
s
é
g

news_onk.jpgChow4Change: Táplálék szájnak, szívnek, léleknek (Dél-Afrika)

A Chow4Change („ebéd a változásért”) a dél-afrikai Új Akropolisz és több johannesburgi cég és szervezet közös kezdeményezése, amelyet hajléktalanok megsegítésére hoztak létre, hogy lehetőség szerint méltóbb életet élhessenek. A közel ötven önkéntes segítségével, cégek és magánszemélyek jelentős adományainak hála 540 hajléktalan vehetett részt a hatodszor megszervezett akcióban.
A kezdeményezés lehetővé tette, hogy kitisztított használt ruhák közül úgy válogathassanak az érintettek, mintha csak egy áruházba tértek volna be. Az önkéntesek segítettek a megfelelő stílusú és méretű ruhadarabok kiválasztásában is.
Zuhanyozhattak, részt vehettek orvosi vizsgálatokon (HIV- és TBC-szűrés), tanácsadáson, sőt néhány fotósnak hála még portréképeket is kaphattak magukról.
Az eseményt étteremlátogatás tette teljessé, ahol a hajléktalanok adományokból készült, finom ételeket fogyaszthattak. A konyhai és felszolgáló személyzet is csupa önkéntesekből állt, akik mindenki számára felejthetetlen élménnyé tették az egész napot.

További híreink a nagyvilágból angol és spanyol nyelven.
 

Ajánló

FILO-kávéház: Próbák az úton
beszélgetés gyakorlatokkal


Sárkányölő Szent György.jpgA filozófiai tanítások, mítoszok, mesék mintákat nyújtanak, hogy milyen típusú próbákkal találkozhatunk életutunkon. Szimbólumaikat megfejtve gyakorlati megoldásokat kaphatunk útkeresésünkben, elakadásainkban, döntéseinkben, próbáinkban. A hősök és kiemelkedő emberek inspiráló példái rámutatnak, hogy érdemes vállalni az erőfeszítésekkel járó kihívásokat, mert ezek ébresztik az emberben a szunnyadó erőket és képességeket, és így teljesebbé teszik az életet és elérhetővé a nemes álmokat.

„Az igazi kihívás az ember számára, hogy megtalálja az utat önmagához.” Hermann Hesse

„Azokból a kövekből, melyek utunkba gördülnek, egy kis ügyességgel lépcsőt építhetünk.” Széchenyi István

A beszélgetést vezeti: Szabados Éva

Tovább…

Nyomtatható formátum letöltése
A korábbi számok között itt böngészhetsz.
Kérjük, küldj üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu (elehiratujakropoliszdothu) címre, ha a hírlevéllel kapcsolatban bármilyen észrevételed van.

„Új Akropolisz Filozófiai Iskola” Kulturális Közhasznú Egyesület © 2009–2018

Ha nem kérsz több hírlevelet, azt a leiratkozás linken jelezheted.