2011. szeptember

2011. szeptember fejléc
 
TARTALOM

BEKÖSZÖNTŐ

FILOZÓFIA MINT ÉLETMÓD

ÁRRAL SZEMBEN

FILOZÓFIAI KVÍZ

AZT MONDTÁK... A SZABADSÁGRÓL

AJÁNLJUK


PROGRAMJAINK:


Szellemi kalandtúra
– filozófiai túlélőcsomag nehéz helyzetekre

BUDAPEST
2011. szeptember 13. kedd, 18.30
További időpontok: szept. 20., 27.
Hunyadi Kultúrműhely, I. ker., Attila út 29. 1. em. 7. (kaputel.: 24)

2011. szeptember 21. szerda, 18.30
További időpontok: szept. 28., okt. 5.
Főnix Kultúrműhely, VIII. ker., Rigó u. 6-8.

EGER
2011. szeptember 21. szerda, 18.30
További időpontok: szept. 28., okt. 5.
az Új Akropolisz egri központja, Gyóni Géza utca 30.

GYŐR
2011. szeptember 22. csütörtök, 18.00
További időpontok: szept. 29., okt. 6.
az Új Akropolisz győri központja, Babits Mihály u. 16.

SZÉKESFEHÉRVÁR
2011. szeptember 26. hétfő, 18.30
További időpontok: okt. 3., 10.
Helyőrségi Klub, Malom u. 2.

PÉCS
2011. szeptember 27. kedd, 18.30
További időpontok: okt. 4., 11.
Roxy Kávéház, Király u. 36.

SZEGED
2011. szeptember 28. szerda, 18.30
További időpontok: okt. 5., 12.
Concordia Kultúrműhely, Szivárvány u. 3/a

Hogyan lehet eligazodni egy olyan világban, ahol mintha minden a feje tetejére állt volna? Vannak kérdéseid, és érdekelnek a mélyebb válaszok, összefüggések is? Fel akarod fedezni, milyen képességek rejlenek benned?

Ha kíváncsi vagy a nagy szellemi mesterek útmutatásaira, akkor szívesen látunk az országszerte meghirdetett filozófiai tanfolyamunk szeptemberi nyitó alkalmain. A tanfolyam tizenkét témája során próbára teheted a filozófiai életmód tanításait és alkalmazhatóságát. Ha beválik, jobban látod majd, milyen sok minden rejlik benned, másokban és a világban, amit eddig talán nem is sejtettél. Vágj bele, próbáld ki magad! Az egyes témákhoz gyakorlatok is kapcsolódnak, hogy a frissen szerzett ismereteidet alkalmazhasd is – így a tiéd marad!

A tanfolyam hétről hétre egymásra épülő témáiból:
• Az ember mint mikrokozmosz: részeink és működésük
• Ok-okozati törvényszerűség a kozmoszban és az életünkben: a karma tana
• Mi az emberhez méltó boldogság?
• Mire tanít a szenvedés? – Buddha tanítása alapján
• A különbözőség gazdagít – az igazságosság eszménye a görögöknél és az egyiptomiak gyakorlatában
• Megvalósítható-e az ideális állam? – Konfuciusz és Platón politikai tanításai
• Az örök visszatérés mítosza, az idő ciklikus felfogása
• Világév, világhónapok: történelmi-asztrológiai kulcsban
• Korunk válsága – új középkor?


Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola
25 éve Magyarországon

Születésnapi programcsokor

BUDAPEST

Főnix Kultúrműhely
Budapest, VIII. ker., Rigó u. 6-8.

2011. szeptember 12. hétfő
18.30-19.30 Civilizációk, ahol nem féltek a haláltól Bővebben
20.00-21.00 Szenet – egyiptomi önismereti játék Bővebben

2011. szeptember 13. kedd
18.30-19.30 Haiku – a lényeglátás művészete Bővebben
20.00-21.00 Bushido – a japán harcos útja Bővebben

2011. szeptember 14. szerda
18.30-19.30 Szent matematika Bővebben
20.00-21.00 Szent építészet Bővebben

2011. szeptember 15. csütörtök
18.30-19.30 Giordano Bruno képrendszere Bővebben
20.00-21.00 Leonardo életelvei Bővebben

2011. szeptember 16. péntek
18.30-21.00 Stand-up filozófia Bővebben

2011. szeptember 17. szombat
10.00-11.00 Mandalák Bővebben
11.00-12.00 Chi Kung gyakorlatok Bővebben
12.00-13.00 Ji King – A változások könyve Bővebben


A Nyúl éve
Kávéházi beszélgetés

GYŐR

2011. szeptember 15. csütörtök, 18.00

– Félidőben: milyen erőket mozgat, és milyen lehetőségeket tartogat még a Nyúl éve?
– Miért nyúl a macska, avagy a kínai gondolkodás rejtelmei

Művész Kávézó – Schweider u. 25. (a Nemzeti Színház oldalában)

Bővebben


Eger ünnepe

EGER

2011. szeptember 17. szombat

Immár második alkalommal vesz részt az Új Akropolisz Eger ünnepén, ahol a városban tevékenykedő civil szervezetek mutatkoznak be. Az Érsekkertben felállított sátrunknál egész nap várnak önkénteseink: kipróbálhatod a szenetet – egy egyiptomi társasjátékot – vagy különböző kulturális, filozófiai témájú kvízekkel teheted próbára tudásodat.

Érsekkert

Bővebben

Az erénykerék előtt Egerben


A filozófia szellemi gyakorlatai

SZÉKESFEHÉRVÁR

2011. szeptember 18. vasárnap, 18.00

Ma úgy gondoljuk, hogy mindent receptek segítségével lehet megoldani. Tippeket szeretnénk kapni a boldogsághoz, mintha csak elég lenne megvenni és gyorsan bekapni egy pirulát... De a lélek dolgaiban saját magunkra is szükségünk van, hogy megteremtsünk valami nekünk fontosat. Ha kíváncsi vagy, hogy ezt milyen szemléletmóddal, gondolkodási és figyelemgyakorlatokkal érték el a filozófia nagyjai, tarts velünk és kóstolj bele az önirányítás kalandjába!

Ribillió Kávézó és Söröző, Székesfehérvár, Rózsa u. 1.

Bővebben

Tavirózsa


XVI. Gellért-hegy tisztítási akció
Környezetvédelmi akció

BUDAPEST

2011. szeptember 25. vasárnap, 9.00

A Tiszta hegyek világnapján immár hagyományőrző jelleggel megrendezzük a XVI. Gellért-hegy tisztítási akciót.

Találkozó: a vízesés fölött, Gellért püspök szobránál.

Gellért-hegy

Bővebben


Johann Sebastian Bach-est

BUDAPEST

2011. szeptember 26. hétfő, 18.30

Johann Sebastian Bach-est – a Szabolcsi Bence Zeneiskola művésztanárainak előadásában

Hunyadi Kultúrműhely, I. ker., Attila út 29. 1. em. 7. (kaputel.: 24)

Bővebben

Johann Sebastian Bach 

 


Filozófiai felüdülés a Sziget fesztiválon

beszélgetők a SzigetenHa az ember elképzel egy filozófiai beszélgetést, valószínűleg nem az jelenik meg előtte, hogy közben Prince, Prodigy, Geszti, Kispál és hasonlók dübörögnek a háttérben… jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mit keres az Új Akropolisz egy zenei fesztiválon? De valamit biztos, hiszen idén már nyolcadik alkalommal költöztünk ki a Szigetre kvízekkel, idézetekkel és az elmaradhatatlan Erénykerékkel.

Mit keres egy filozófus a Szigeten? Ugyanazt, amit Szókratész a piactéren. Azt, ami a filozófiához nélkülözhetetlen, ahonnan kiindult, és amiért létrejött: az embereket. Hiszen ez az egész rólunk szól: a mi életünkről, örömünkről-bánatunkról, nehézségeinkről és lehetőségeinkről. A Szigetre mindannyian azért megyünk, hogy kiszakadjunk a mindennapokból, lazuljunk, pihenjünk. És ez nagyszerű alkalom arra is, hogy egy kicsit másképp is ránézzünk az életünkre.

Beszélgetéseink témája idén az álmok és az álmok megvalósítása körül forgott, mert úgy éreztük, ez ma világszerte hiánycikk. Terveink persze mindannyiunknak vannak. Mindenkinek vannak személyes céljai, vannak hosszú és rövid távú, stratégiai és akciótervek, tantervek, üzleti tervek, sőt haditervek is – ezek azonban mind csupán eszközök, hogy megfeleljünk a gyakorlati élet számtalan kihívásának. De hol vannak azok az álmok, amelyek miatt érdemes reggel felkelni? Amelyekre csak rágondolnunk is elég, hogy elmúljon a rosszkedvünk, amelyek bearanyoznak minden feléjük vezető tettet? Hol vannak azok az álmaink, amelyektől nagynak érezzük magunkat, amelyeket legszívesebben az égbe kiáltanánk vagy világgá kürtölnénk, máskor meg magunkban is csak a titkos nevükön merjük megnevezni őket? Hol lehetnek ezek az álmok? Miért porosodnak elfeledve, mint szép, de haszontalan csecsebecsék lelkünk valamelyik szegletében?

Sokszor azért, mert magunk sem hiszünk benne, hogy megvalósulhatnak… De vajon ez elég ok-e arra, hogy megfeledkezzünk róluk, és mentség lehet-e arra, hogy meg se próbáljunk tenni értük? Éppen ezért volt az idei kvízeink patrónusa Don Quijote, a lehetetlen álmok védelmezője. Mi mindenesetre megpróbáltuk a lehetetlent: egyetlen hétbe és néhány beszélgetésbe sűríteni az álomtól a megvalósításig terjedő utat – amelyre sokszor egy egész élet sem elegendő. Utunk a képzelettől indult, és az első lépésektől a kitartó cselekvésen át végül – legalábbis az eszmecserék során – eljutottunk a győzelemig. Lehet, hogy a győzelem nincs is olyan távol, csak rossz helyen keressük.

Én magam – csak hogy semmiképp se tévesszem szem elől az eredményeket – a beszélgetések közti szabad időmben a Civil Sziget többi sátrában is körülnéztem. Ez egy külön kis világ – sziget a Szigeten belül. Igazi színes kavalkád olyan emberekből, akik hisznek valamiben, és tesznek is érte – szabadidejükben, ellenszolgáltatás nélkül, Don Quijote elszántságával. Egyesek az emberi jogokért küzdenek, mások a környezetvédelemért, vagy a rászorulókat igyekeznek segíteni… abban azonban megegyeznek, hogy a sok megerősítő nehézség és akár kudarc mellett mindenkinek megvan a maga sikertörténete is. Ezek legtöbbször nem világraszóló diadalok, de mégis igazi győzelmek, amelyek rengeteg erőfeszítést koronáznak meg. Éppen ettől értékesek, mert közel vannak a mi jól ismert, hétköznapi valóságunkhoz, és mégis világosan bizonyítják, hogy bár az út hosszú, a nagy álmok igenis megvalósíthatóak.

erénykerék a szigetenA hosszú úthoz a mindennapi útravalót pedig egy nagy filozófustól, Senecától kölcsönöztük. A sztoikus filozófus arra tanított, hogy bár lehetetlennek tűnik, hogy az ember tökéletessé váljék, de ha mindennap csak egy erényt kitűz maga elé, amelyben aznap jobbá szeretne válni, akkor idővel nagy változásokra is képes lehet. Az Erénykereket – ahol harminckét erény közül választja ki a sors keze az aznapi gyakorlandót – minden nap több százan pörgették meg. Ez azt jelenti – ha komolyan vesszük a gyakorlatba való átültetését – hogy egy hétig csak a Szigeten több száz ember törekedett arra, hogy jobb emberré váljon. Márpedig: „Ha valaki egyedül álmodik, az csak egy álom. Ha sokan álmodnak együtt, az egy új valóság kezdete.” (Friedensreich Hundertwasser)

Jövőre is találkoz(z)unk a Szigeten – addig is jó álmodást és sikeres megvalósítást mindenkinek!

Klebercz Orsolya

 


Filozófia mint életmód„– De hát pihenni csak kell! – Kell! én is azt mondom. De a természet megszabta a pihenés mértékét, mint ahogyan megadta az evését és ivásét is. Mégis túllépsz a mértéken, az elegendőn. Bezzeg a munkában már nem, hanem megmaradsz a lehetőségen belül. Mert nem szereted önmagad! Különben szeretnéd természetedet és szándékát! [...] Nem látod-e, hogy a növények, a verebek, a hangyák, a pókok, a méhek teszik a magukét, és a maguk részével hozzájárulnak a világ harmóniájához? S te nem akarsz emberi kötelességeidnek eleget tenni? Nem sietsz a természetedtől kijelölt cél felé?”
(Marcus Aurelius)

Árral szemben

Aki árral szemben halad, az...

távolodó hajó a tengeren...szembeszáll a parton megtörő hullámokkal is.
...csak halad előre, a széllel is dacolva.
...segíti a természetet, nem szennyezi be és nem tesz benne kárt.
...megvédi az életet akkor is, amikor mások a halál csatlósaivá válnak.
...ugyanazzal a tisztelettel tekint a fákra, az állatokra és a kövekre, mint az emberekre.
...tiszta légkört teremt maga körül akkor is, ha sokan rontják a levegőt.
...szabadnak érzi magát és nem ölti magára a rabság egyik álarcát sem, amelyekkel meg akarják téveszteni.
...szilárd marad meggyőződéseiben akkor is, ha sokan aszerint váltogatják nézeteiket, ahogy a szél fúj.
...egy eszme szerint él akkor is, amikor a többség mindent tagad.
...keresi a szépséget még akkor is, ha megvetik érte.
...követi a jót akkor is, amikor sokan csőstül ártanak maguknak és másoknak is.
...őrködik az igazságosság fölött olyankor is, ha vétenek ellene.
...kitart az erény mellett akkor is, amikor az átlagember a bűnt dicsőíti.
...nemes érzelmeket táplál, még ha a többieket meg is kötik a szenvedélyek.
...őszinteséget szegez szembe a hazugsággal.
...hiteles tudást képvisel ott is, ahol a tudatlanságot dicsőítik.
...nem veszíti el a józan eszét még a tébolyult világban sem.
...megőrzi nyugalmát akkor is, ha környezetén úrrá lesz a szorongás.
...emberséges akkor is, ha a többiek elszigetelődnek és elhidegülnek egymástól.
vitorlás fedélzete a napos hullámzó tengeren...szereti a békét az egymással hadakozó világban.
...bátor a gyámoltalan világban.
...egymás megértésére ösztönöz akkor is, amikor oly sokan zárva tartják szívük kapuját.
...nem veszít nagylelkűségéből még a fösvények között sem.
...szeretetet teremt ott, ahol terjed a gyűlölet.
...tud hallgatni, miközben mindenki szóhoz akar jutni.
...tudja értékelni a csendet, bár egyre erősödik a lárma.
...jobban becsüli a munkát a tétlenségnél.
...akaraterővel felülemelkedik az ösztönös késztetéseken.
...mostoha körülmények között is kitart emberi méltósága mellett.
...nem veszíti el a hitét, ha mindenki más kételkedik is.
...akkor is hisz Istenben, ha a többség megtagadja.
...az égre emeli tekintetét, akkor is, ha mások az anyagban vergődnek.
...hallja Lelke hívását, és ehhez igazítja egész életét.

Delia Steinberg Guzmán
Az Új Akropolisz nemzetközi elnöke

 


A hónap rejtélye

Előző havi feladványunk megoldása:

Július-augusztusi kvízünk helyes válaszai: 1. c, 2. a, 3. b

Köszönjük a megfejtéseket!

Szeptemberi kvízfeladványunk:

1. A kitartás az, ha megtanulunk úgy ismételni, ...

a) ...hogy közben nem esünk a gépiesség hibájába.
b) ...hogy közben nem gondolkodunk.
c) ...hogy közben már rég elegünk van az egészből.
d) ...hogy közben egészen máson jár az eszünk.

2. Ha valami fontos dolog már sokadszor nem sikerül, érdemes...

a) ...feladni. Valahogy majd csak lesz nélkülünk is.
b) ...sokaknak elpanaszolni, hogy nem megy, hátha valaki más megcsinálja helyettünk.
c) ...megpróbálni még egyszer. Most végre biztosan menni fog.
d) ...stratégiát váltani. Lehet, hogy azért nem megy, mert nem jól csináljuk.

3. Hogyan folytatódik Marcus Aurelius tanácsa: „Ne gondold, hogy ami neked nehezedre esik, az emberileg lehetetlen. Inkább úgy fogd fel, ...

a) ...hogy ami emberileg lehetséges és megszokott, azt te is elérheted.”
b) ...hogy a Sors már megint veled babrált ki, de azt alaposan!”
c) ...hogy valaki más, akinek könnyebben megy, úgyis megcsinálja majd helyetted.”

4. „A kitartás a kalapáláshoz hasonlítható...

a) ...üt és távolodik, de soha nem veszíti célját szem elől.”
b) ...a szög végül vagy bemegy, vagy elgörbül.”
c) ...monoton és gépies, annak való, akiben nincs elég kreativitás az újításokhoz.”


elehir[kukac]ujakropolisz.hu (Írd meg nekünk)style="line-height: 1.6em" tippjeidet. A helyes megfejtők között jegyeket sorsolunk ki egy tetszés szerinti programunkra, vagy választhatnak egyet Fortuna füzeteink közül.


Azt mondták... a szabadságról

„Az ember lehet szabadabb, s még legszabadabb is. Csak az az alapfok, az miért elérhetetlen?”
(Ancsel Éva)

„A klasszikus kori filozófia szerint a szabadság annak az embernek a jellemzője, aki ismeri és uralja önmagát, aki nem tartózkodó, ha cselekedni és adni kell, hanem minden tapasztalattal egyre fejlődik, és minél többet fejlődik, annál szabadabbá válik.”
(Delia Steinberg Guzmán)

„Ne elégedj meg azzal, ami vagy, hanem törekedj azzá válni, ami lehetnél.”
(Bertolt Brecht)

„A szabadságot nem a tettek adják, hanem a tudat, amely a tetteket irányítja. Ha cselekedeteinket kívülről irányítják, hiába mondjuk magunkat szabadnak. Ha pedig a cselekvés az ember bensőjéből fakad, a cselekvés szükségességének tiszta tudatából, akkor sincs rá szükség, hogy hirdessük szabadságunkat.”
(Delia Steinberg Guzmán)

„Elég szabaddá tennünk elménket és szívünket, hogy új élet kezdődhessen számunkra, hogy tegnapi önmagunktól megszabadulva megjelenjen az, amivé a mai naptól kezdve válhatunk.”
(Delia Steinberg Guzmán)

„A más szabadságát tiszteli, aki szabad akar lenni.”
(Kazinczy Ferenc)

„…ha annyira vágytok a szabadságra és az örömre, miért nem veszitek észre, hogy nem magatokon kívül kell keresnetek? Jelentsétek ki, hogy szabadok vagytok, hogy örömben éltek, és valóban úgy lesz! Cselekedjetek úgy, mint akiknek birtokában van a szabadság és az öröm, és valóban a tiétek lesz!”
(Richard Bach)

„Magadtól kérdezd:
ajtód azért fontos-e,
hogy zárd? vagy, hogy nyisd?”
(Fodor Ákos)

„Ki szabad igazán? Az, aki nem rabja saját szenvedélyeinek és mások szeszélyeinek.”
(Mihail Ivanovics Glinka)

„Többet ér a tudatos kötelezettségvállalás, mint a tudatlan álszabadság. Az utóbbi börtönné válik, amelyből lehetetlen megszökni. Az elkötelezettség az életünk folyójának vizét irányító meder. Legyünk szabadok: tudjunk választani, tudjuk örömmel és magabiztosan vállalni kötelezettségeinket.”
(Delia Steinberg Guzmán)

„Ahol a szabadság a rend,
mindig érzem a végtelent.”
(József Attila)

„Az a legnagyobb úr, lelkeim, aki nem szorul szolgára.”
(Móra Ferenc)

„Az elme szintjén az akarat a választás, a döntés képessége, az annyira vágyott szabad akaraté, amelyre úgy teszünk szert, hogy akaratlagosan szabadulunk meg hibáinktól, nem pedig a büntetéstől való félelemtől vezérelve.”
(Delia Steinberg Guzmán)

További idézetek a szabadságról >>


Ajánljuk

„Mindig vannak új ajtók, amelyek arra várnak, hogy kinyissák őket.”
(Delia Steinberg Guzmán)

Az Új Akropolisz Filozófiai Iskola 25 éve Magyarországon – ünnepi programsorozat

A felfrissülés, megújulás mindig azzal kezdődik, hogy az ember kinyit valamit. Legelőször a szemét, hogy lássa a világot, amely körülveszi – ahol alkalmazkodik, küzd, együttműködik. Aztán, ha felébred benne a vágy, hogy mindezt megismerje, értse és jobbá is tegye, lelkét is kinyitja a fejlődésre, és ezzel kezdetét veszi az igazi kaland.
Az Új Akropolisz 25 éve ad teret és támpontokat önmagunk és a világ teljesebb megismeréséhez, a hatékonyabb együttműködéshez, a derűsebb mindennapokhoz, egyszóval a filozófiához mint életmódhoz. Előadásainkra, szociális és környezetvédelmi akcióinkra, kulturális estjeinkre vagy a fesztiválokon felállított sátrainkba eddig országszerte sok ezren látogattak el… ezért most ünnepelni is együtt szeretnénk.
Az évfordulónk alkalmából előadássorozat vár minden érdeklődőt, ifjakat és lélekben fiatalokat egyaránt, hogy tovább gombolyítsuk a tudás és az önismeret Ariadné-fonalát. Leonardo életelveitől kezdve a szakrális építészeten át a halálfélelmet nem ismerő civilizációkon keresztül számos elgondolkodtató témával találkozhatnak mindazok, akik szeptember közepén ellátogatnak jubileumi programsorozatunkra, és velünk együtt feszegetik határaikat és a megismerés újabb kapuit. Lépjenek be!

Programjainkról
részletesebben honlapunkon olvashat:
www.ujakropolisz.hu/bp_program
Itt pedig megtekintheti iskolánk nemzetközi honlapját is: www.acropolis.org/en

 

 

Nyomtatható változat letöltése pdf-formátumban.

Kérjük, küldjön üzenetet az elehir[kukac]ujakropolisz.hu címre, ha a hírlevéllel vagy a megérkezésével kapcsolatban bármilyen észrevétele van.

"Új Akropolisz Filozófiai Iskola" Kulturális Közhasznú Egyesület - © 2009