Veszélyelhárítás ónos eső után

Esemény típus
Katasztrófaelhárítás
Időpont
Helyszín
Budai-hegység
A 2014. december eleji ónos eső és hideg súlyos károkat okozott a Budai-hegység egész területén. A jég pár nap alatt felolvadt ugyan, de számtalan fa dőlt ki gyökerestül, és még több szenvedett maradandó károkat. Az extrém időjárást követő napokban a rendőrség, a katasztrófavédelem, a tűzoltóság, az erdészet és a természetvédelmi hatóságok erejüket megfeszítve dolgoztak, hogy elhárítsák a közvetlen életveszélyt, hogy eltávolítsák a kidőlt fákat és járhatóvá tegyék az utakat – legalább a lakott területek környékén.

A Pilisszentkereszt és Dobogókő közötti szakaszon ökológiai csoportunk is segítette ezt a munkát. December 3–án és 4–én összesen nyolc önkéntesünk dolgozott a közút és a villamos vezetékek felszabadításán, hogy péntekre végre újra mindkét irányban lehessen közlekedni a Dobogókőre vezető úton.

December 7–én pedig Polgári Természetőr Csoportunk a Nemzeti Park kérésére a Szénások Fokozottan Védett Természetvédelmi Területen keletkezett károk elhárításán dolgozott. A hideg és a zuhogó eső ellenére motorfűrészes-ágvágós különítményünk derekasan helytállt: a kilenc önkéntes a nap folyamán összesen 450 méteren távolította el és darabolta fel a vadkerítésre és a mellette húzódó turistautakra dőlt fákat.

Hoffmann Péter
 

Köszönjük:

  • Bíró Sándor úr, természetvédelmi őr szervezői munkáját és az akción való részvételét
  • a részt vevő polgári természetőrök és más
  • önkéntesek áldozatos munkáját, illetve
  • a Pilis Parkerdő együttműködését.

Köszönjük a támogatását az eszközökhöz.