Ruhagyűjtési akciók országszerte

Esemény típus
Szociális akció
Időpont
Helyszín
Szeged, Győr, Budapest

2003. november 10-23., Szeged

2003. november 18-20., Győr

2003. december 1-8., Budapest

Az Új Akropolisz ökológiai csoportja, a rendszeres erdőtisztítási, utcaszépítési és különböző természetvédelmi események mellett időszakonként szociális akciók szervezésével is felhívja a figyelmet az aktív környezetvédelem fontosságára.

Ezekben a hetekben három alkalom adott lehetőséget a közvetlen segítségnyújtásra: novemberben Győrött és Szegeden volt ruhagyűjtési akció, december első hetében Budapesten gyűltek az adományok. E programok jelentősége – a több száz kilónyi kézzel fogható eredményen túl – a felelősségteljes, szolidáris gondolkodásmód erősítésében is rejlik.

Hiszen nem szabad elfelejteni, hogy a természetnek az ásványok, növények és állatok mellett az ember is része, és ugyanúgy szüksége lehet segítségre. Akár a legapróbb tetteken keresztül is megnyilvánulhat a jó szándék ereje: egy használaton kívüli kabát vagy egy kinőtt cipő felajánlása nagy segítséget jelenthet valakinek. A világban tapasztalható változások sajnálatos következményei (elszegényedés, kiszolgáltatottság, szociális helyzet romlása) miatt egyre nagyobb szerepet kap ez a fajta segítségnyújtás, az ökológiai tevékenységnek ez az önkéntességen alapuló formája.

ruhagyűjtés, Új Akropolisz Győrött a Széchenyi István Egyetem aulája volt a központi színhelye a ruhagyűjtésnek. Három napon át hozták az egyetemisták, a tanárok és sokan mások a ruhákat és cipőket, az akropolisziak pedig a Fórum a Szociális Munkáért Egyesület fiataljaival együtt átvették és szétválogatták a ruhákat. A gyűjtésbe bekapcsolódtak cégek és iskolák is: ugyanebben az időpontban a Kisalföld Volánnál, a SZÜV Rt-nél, a Deák Ferenc Szakközépiskolában, Győrújfalu önkormányzatának szervezésében is folyt a gyűjtés, és egy vállalkozó másfél tonna ruhát ajánlott fel a rászorulóknak.

Az önkéntes segítségnyújtás jegyében hirdettük meg a Budapesten zajló akciót is, amelynek keretében a Krúdy Gyula utcai pincehelyiségben lehetett leadni a rászorulóknak szánt téli ruhát, takarót, egyéb ruhaneműt, amelyek a Magyar Vöröskereszt segítségével, illetve szociális intézményeken keresztül jutnak el új gazdáikhoz.

Az ember is, ha jó,
Ha csak egy cseppet jó,
Siet segíteni.”