Mesterhármas a Sziget Fesztiválon

  Esemény típus
  Fesztivál
  Időpont
  Helyszín
  Budapest, Hajógyári-sziget
  Mit szabadítson fel magában egy filozófus a Szigeten? Például a figyelem irányításának képességét és a benne élő isteni és istennői erőket! Erre ösztönöztük idén a Sziget Fesztivál utolsó három napján az Új Akropolisz sátrába betérőket.

  Akik csak pár percre álltak meg „házunk” táján, megpörgethették Erénykerekünket. A játékra jelentkező vállalja, hogy a kapott erényt kerek 24 órán keresztül gyakorolja. Segítségül az erényhez kötődő idézet is jár, melyet akár karszalagként is viselhet, hogy a Sziget élménydús világában se feledje ígéretét. A napról napra, évről évre visszajáró pörgetők a tanúi, hogy az a csipetnyi tudatosság, amit a napi erényre irányított figyelem megkövetel (legyen az egy könnyed lelkesedés, derű, vagy egy „buligyilkosnak” tűnő mértékletesség vagy kötelességtudat) kellemesen megfűszerezi a „fesztiválfeelinget”. Az utóbbi években már a külföldiekre is gondoltunk, így angol nyelvű idézetekkel és az erények nyolcnyelvű fordításával vártuk a magyarul nem tudókat, hogy ők se maradjanak ki a Jóból.

  A sátorba lépőket idén is kvízekkel vártuk, ezúttal az összpontosítás és a női-férfi archetípusok témái voltak terítéken. Az inspirációt az Új Akropolisz Kiadó friss kötetei adták, Fernand Schwarz 2013 nyarán bemutatott Összpontosítás és belső felébredés című könyve, illetve Laura Winckler francia filozófusnő várhatóan novemberben megjelenő műve, A nő, istennők leánya.
  Kvíz kitöltésA két téma talán nem is választható el teljesen, hiszen figyelmünk tudatos irányítása feltétlen szükséges az önismerethez, melynek révén felismerhetjük, milyen erők rejlenek bennünk. A szükséges a koncentrálás ugyan elsőre unalmasnak, fárasztónak tűnhet, a kitartó gyakorlás azonban egészen új világot nyithat meg előttünk. Az összpontosításhoz kötődő tesztkérdéseket színesítő rövid kis gyakorlataink segíthettek rákapni ennek az ízére : Ki hinné például, mi mindent észrevesz egy egyszerű ceruzán, aki megpróbál egy percig elkalandozás nélkül beszélni róla?
  Akik figyelmüket az archetípusokkal kapcsolatos kvízekre irányították, megvizsgálhatták, melyik isten vagy istennő ereje él bennük olyan erősen, hogy bármikor támaszkodhatnak rá, és a görög panteon mely alakjai azok, akik egyelőre még rejtőzködnek bennük. Nem reprezentatív felmérésünk eredménye, hogy a Civil Szigetre betérő hölgyek között a gondoskodó Démétérek és erős igazságérzetű Athénék jártak az élen, míg az urak hét archetípusa jóval kiegyensúlyozottabban képviseltette magát.

  A témák végül annyi érdeklődött vonzottak, hogy a korábbi évek tapasztalata alapján magunkkal vitt kvízmennyiség már az első nap elfogyott, így péntekről szombatra virradóan újra kellett töltenünk készleteinket. Minden kvízező vihetett emlékbe archetípusokhoz kötődő képeslapjaink közül. Természetesen sokan a rájuk legjellemzőbb erőt választották, de akadtak olyanok is, akik úgy döntöttek, inkább eddigi „vakfoltjaikat” térképeznék fel. A tesztet kitöltők kaptak az erénykerék-karszalag tartós, szilikon változatából is, és esténként további nyereményeket sorsoltunk, így a szerencsések kiadónk könyveit, előadásainkra szóló belépőket és filozófiai kurzusbérleteket is átvehettek.

  Erénykerék-karszalagAz eredményeket a 3-as szám jegyében összegezhetjük: A 3 nap alatt mintegy 30 önkéntesünk megközelítőleg 300 kvízezővel beszélgetett és nagyjából 3000-en pörgették meg az Erénykereket. Ennél is fontosabbnak tűnik, hogy még a Szigetet követő hét végén is össze lehetett futni Budapesten erénykerék-karszalagot viselő fiatalokkal. Talán a színes szigetes szalag nemcsak emlék, hisz a hozzá kapcsolódó kihívás továbbtart 24 röpke óránál. A csipetnyi tudatos figyelem és az így kibontott erény tágítja a horizontot, kívül-belül egyaránt.


  Torma Réka  Az esemény facebook galériája itt található.