Madáretetők újratöltve

Esemény típus
Természetvédelmi akció
Időpont
Helyszín
pécsi Misina-tető
December második szombatján gyerek- és madárcsiviteléstől volt hangos a pécsi Misina-tető, amikor a városüzemeltetési vállalattal, a Biokommal kötött együttműködés jegyében az Új Akropolisz polgári természetőr csapata 10 kg napraforgót osztott szét a Kis Tubes – Rotary-körsétány vonalon kihelyezett madáretetőkbe.
A fák kopasz ágai között elsőre láthatatlan madárkáknak ez az eleség jelentheti a beköszöntő téli hidegben a napindító energiát, ezért fontos, hogy a számukra ismert etetők rendszeresen tele legyenek. Ebben áll a polgári természetőr csapat felelőssége is, és ezért kell hétről hétre újratölteni a madárvendéglőket. A mostani akcióban résztvevő három felnőtt, két gyerek és egy kutyus szorgalmát és a megbízhatóságát az erdő bőkezűen meghálálta a minden érzékszervet gyönyörködtető erdei sétán: a János-kilátóról a városra nyíló pazar látvánnyal, az erdei levegő friss illatával, a fák susogásával, a téli napfény szemérmes simogatásával. Ezen felül pedig még ajándékba kapták a szívet melengető jó érzést is, hogy segíthettek egy kicsit. A magok, amelyekkel feltöltötték az etetőt nemcsak a tollas erdőlakókat táplálja, hanem bennük is gyökeret ver a szemlélet, hogy a környezetünk megóvásáért végzett önkéntes tevékenység tudatos felelősségvállalás kérdése, és öröm is egyben.
Visszaadva a természetnek egy keveset abból a gondoskodásból, amiben részesít minket, embereket, hogy tudatosan vállaljunk felelősséget környezetünk megóvásáért.

Czank Bernadett