I. budapesti Filozófusok éjszakája

Esemény típus
Előadás
Időpont
Helyszín
Hunyadi Kultúrműhely, Budapest, II., Margit krt. 64/B, fszt. 6.
– Ki tudja megmondani, milyen nap van? – köszöntötte Apáti János, az Új Akropolisz Filozófiai Iskola Hunyadi Kultúrműhelyében a szeptember 17-én megjelent hallgatóságot az I. budapesti Filozófusok éjszakáján. „Csak a véletlen műve, de ma ünnepeljük Zsófia avagy Sophia napját, a délután célja pedig nem más, minthogy közösen éltessük a philo sophiát, a bölcsesség szeretetét” – folytatta az előadó, majd ismertette a kínálkozó programok sorát. A résztvevőknek alkalmuk nyílt belekóstolni az iskola filozófiai, kulturális és önkéntes tevékenységeibe, amely területek felölelik az Új Akropolisz képviselte filozófiai szemlélet három aspektusát. A dolgok lényegét keresve ugyanis az élet bármely szegmensében megtalálhatjuk a fejlődés és a jobbítás lehetőségét.

Filozófia

Az estet az „Évezredek filozófiája a mindennapokban” című kurzuson sorra vett témák ismertetése és a témák inspirálta beszélgetések nyitották. Az előadók és vendégeik olyan kérdésekre keresték a választ, mint hogy „vannak-e közös emberi értékek?”, „hogyan érhetőek el lépésről lépésre?”. A közösségi értékekkel kapcsolatban felmerült, hogy „hogyan lehet összehangolni a különböző nézőpontokat és véleményeket?”, „mi segít, hogy mindenki a legjobb képességeit vethesse latba a közösségért, és senki ne érezze úgy, hogy a rövidebbet húzza?”. És végül az emberiség egészének sorsáról is szó esett: „merre tart a világ?”, „mennyire voltak mások az emberek régen, mint ma?”, „szükségszerű-e, hogy a történelem ismételje önmagát?”

Kultúra

A magvas gondolatok elmetornája után a kezeké lett a főszerep: Akinek kedve támadt életre kelteni valamelyik szimbólumot, az Athéné műhely nyílt foglalkozásán műkőből készült baglyot vagy egyiptomi szkarabeuszt festhetett, és az elkészült művet haza is vihette. Így Athéné sötétben – azaz a nehéz időkben – is látó baglya képében a bölcsesség, a szkarabeusszal pedig az emberben szunnyadó hős jelképe kíséri majd útján.

A műhely vezetője, Doba Éva korábban így fogalmazta meg a műhely küldetését. „A kézművességgel a legkézenfekvőbb célunk az, hogy egyszerre szép, jelentéssel teli és hasznos tárgyakat hozzunk létre. Ez azonban csak az egyik oldala a műhelymunkának, ami nemcsak az anyag formálásáról szól, hanem az önmagunkon végzett belső munkáról is. Alkotás közben lehetőségünk nyílik, hogy fejlesszük kreativitásunkat, szépérzékünket, erősítsük magunkban a mozdulatok irányításához szükséges pontosságot, az apró részleteket kutató figyelmet, a koncentrációt és a kitartást, hiszen nem megy minden elsőre tökéletesen.”

Önkéntesség

Ezután az Új Akropolisz legújabb, októberben induló kurzusa mutatkozott be, amelyen a részt vevők nemcsak betekintést nyerhetnek a régi bölcsek évezredes tanaiba, hanem azokat gyakorlati segítségnyújtási ismeretekkel kiegészítve a mélyére is áshatnak az alkalmazási lehetőségeknek. A „Tanulj, hogy segíthess!” önkéntesképzőről Pálosi-Magyar Myrtill elmondta, mindenkit várnak a tanfolyamra, aki szeretne tenni valamit környezete szebbé-jobbá tételéért, de még nem talált rá, hol és hogyan tehetné, vagy aki egy kritikus pillanatban azért habozott segíteni másokon, hogy nehogy csak tovább rontson a helyzeten. „Ez a kurzus segít felkészülni, hogy sikeresen megőrizhessük a lélekjelenlétünket, amikor szükség van ránk, és tudjuk, hogy mit kell tennünk adott helyzetben” – mondta a tanfolyam vezetője.

És hogy ez se maradjon csak elmélet, a résztvevők rögtön ollót és tűt kaptak a kezükbe, és az Új Akropolisz szociális csoportjától tanult egyszerű fogásokkal textiljátékokat varrtak, így támogatva a gyógyulásban a Tűzoltó utcai gyermekklinika kis betegeit.

Bujáki Márton