Filo-Teaház a hősiességről

Filozófiai teaház
Kezdete
2024.07.22. hétfő 18:00
Vége
2024.07.22. hétfő 20:30
Helyszín
Eger, Törvényház utca 25. fszt. 2.
Részvételi díj
díjmentes.

Filo-Teaház a hősiességről

Mit szeretünk a hősökről szóló történetekben? Miért tekintünk valakit hősnek vagy példaképnek? Hogyan férhet bele a hétköznapjainkba a hősiesség? Mi közünk van a mítoszok és mesék hőseihez?

Mostani világunk olyan komoly természeti, társadalmi és gazdasági nehézségekkel küzd, amiknek megoldásához vagy az átvészeléséhez kevésnek érezhetjük magunkat. „Mentsen meg minket valaki!” Legyen az egy szuperhős, a mesterséges intelligencia vagy egy idegen faj, mert úgy tűnik, mi emberek egyre rosszabbat hozunk ki a világunkból. De egyszerű egyénként valóban nem tehetünk semmit? Miért érezzük úgy, hogy nem akarunk hősök lenni, milyen belső gyengeségek akadályoznak meg minket ebben?

A lelkünk mélyén igenis vágyunk a hősiességre… vágyunk arra, hogy jobbá váljunk, és így egy kicsit hozzátehessünk a világhoz. Mindenkiben, aki így gondolkodik, ott él a mindennapok hőse, aki nem sajnálja az erejét arra, hogy álmaiból, legnemesebb törekvéseiből minél többet megvalósítson. Hiszünk-e abban, hogy a magunk szintjén, helytállással és önkéntességgel, mi is hőssé válhatunk? Milyen képességekre lenne szükségünk ehhez?

A hősiesség azt jelenti, hogy minden napunkban keressük a magunk próbáit, amelyek megmozgatják az összes erőnket, a fizikaitól az intelligencián át, egészen a lelkierőig. Olykor elbukunk, de ugyanannyiszor felállunk, ahányszor csak szükség van rá. Legyünk mindannyian hősiesek: Váljunk jobbá, legyünk becsületesebbek, józanabbak és tettre készebbek, segítsünk másokon, tanulva a természettől, hogy együtt kijussunk egy nehéz kor labirintusából!

És hogy mindezt hogyan? A beszélgetés során ennek eredünk nyomába.

 


Mi is az a Filo-Teaház?

A Filo-Teaház egy filozófiai előadása és beszélgetésre épülő program. Megalkotásakor kifejezetten célunk volt, hogy nagyobb hangsúlyt fektessünk a párbeszédre azért, hogy megfogalmazhassuk a bennünket valóban mélyen érintő filozófiai kérdéseket.

A Filo-Teaház első részében - kb. 40 perc -, felvezetjük a témát érintve a fontosabb kérdéseket. Majd a második részben - kb. 1 óra -, kiscsoportos beszélgetések révén keressük előre meghatározott kérdésekre a válaszokat, illetve igyekszünk magukat a kérdéseket is mélyíteni, jobban megérteni. Ezeknek a beszélgetéseknek fontos erénye, hogy lehetőség nyílik az egyéni vélemény és tapasztalat megosztására, és kifejezetten NEM célunk a beszélgetőtárs meggyőzése, a vita. Sokkal inkább a befelé és a kifelé figyelést szeretnénk gyakorolni, az a figyelmet, amely segít saját valódi érzéseink és gondolataink megfogalmazását és a másik ember nézőpontjának megismerését.


Ez a megközelítés sokkal nagyobb aktivitásra ad lehetőséget, és mindenki közreműködésére számítunk. Fontos számunkra, hogy mindenki megfogalmazhassa kérdéseit, gondolatait, hogy aktívan keressük a gondolatok közötti kapcsolatokat. Természetesen az sem okoz gondot, ha szemlélője, hallgatója szeretnél maradni a beszélgetéseknek. Aktív figyelmeddel is hozzájárulhatsz ahhoz, hogy még mélyebb gondolatok születhessenek meg a beszélgetések során.

Egy másik célunk ezzel a formával – egyetértésben a World Café módszertanának kidolgozóival -, hogy újra megerősítsük a párbeszéd kultúráját, mely egyre inkább hiányzik világunkban.

Egy teljes Filo-Teaház tervezett időtartama kb. 2-2.5 óra.

A World Café a The World Café Community által kidolgozott és terjesztett módszer, melynek célja a fontos beszélgetések támogatása többek között a közösségek életében. Bővebben: www.theworldcafe.com

Hol van ez a hely?
Egyesületünk több helyszínen működik az országban. Ez az alkalom most Egerben lesz, Törvényház utca 25. fszt. 2. (2-es kapucsengő)

Kik vezetik a beszélgetéseket?
Az Új Akropolisz Filozófiai iskola előadói.

Mit érdemes még tudnom?
Belépődíj nincs és az sem baj, ha idő előtt el kell menned.


Kapcsolat: eger[kukac]ujakropolisz.hu (eger[at]ujakropolisz[dot]hu) (A hely befogadóképessége korlátozott. Ha biztos helyet szeretnél, regisztrálj e-mailben. Köszönjük!)