FILO-CAFÉ

  Filozófiai kávéház
  Kezdete
  2018.05.27. vasárnap 18:00
  Helyszín
  Ribillió kávézó és söröző, Székesfehérvár, Rózsa u. 1.
  Részvételi díj
  A részvétel ingyenes.

  FILO-CAFÉ

  A művészetről - azaz mit tesznek ma a múzsák?
  A Múzsák a művészetek és tudományok inspiráló istennői a görög mitológiában. Amikor egy alkotó művész munkába kezd, hagyományosan a Múzsákhoz fordul segítségért, hogy isteni inspirációt kapjon műve megalkotásához.

  Miért volt erre szükség? Azért, mert a hagyományos görög felfogás szerint a művészetek célja valamely isteni érték formába öntése. Az igazi művészet nem másol, nem torzít, hanem formát ad valami magasztos, metafizikai értéknek, szépségnek. Az igazi műalkotás szemlélése, hallgatása, átélése megérinti az ember lelkét, és ahogyan Platón fogalmazza, hatására a lélek szárnyai ismét növekedni kezdenek.

  A modern művészet gyakran ennek az eszménynek tökéletes ellentéte. Alig található meg bennük a jó, a szé...p, az igaz, sokszor csak sugall, de nem állít, és az alkotó személyisége fontosabb, mint a mű maga. Rendszeresen találkozni benne az emberi érés és gondolat világ ürességével, sötétségével, az élet kilátástalanságával. Rávilágít az élet fonákjára, de nem ad megoldást, az emberek lelkesedés és megoldási szándék helyett kétségbeesett hangulatban távoznak egy-egy előadásról.

  Ezért merült fel a kérdés, mit tesznek ma a Múzsák? Mit tehetünk mi, emberek, hogy a Múzsák ismét a kegyeikbe fogadjanak bennünket, hogy a művészi alkotások ismét az emberi lét és kultúra legmagasabb eszményeinek közvetítőivé válhassanak? Egyáltalán, szükségünk van-e a lelkesítő, az esztétikai és etikai értelemben is felemelő művészetre?

  A program elején ezekről a kérdésekről hallhatunk gondolatébresztő előadást, majd rövid szünet után beszélgetéssel folytatjuk.
  Előadó