Café Szókratész: az együttműködésről

  Filozófiai kávéház
  Kezdete
  2017.05.27. szombat 17:00
  Vége
  2017.05.27. szombat 20:00
  Helyszín
  FILO-Pont Buda, Budapest, XI. Bartók Béla út 25., 1. kapucsengő
  Részvételi díj
  A részvétel díjtalan.

  Café Szókratész: az együttműködésről

  Már az iskolában megtanultuk, hogy a meccseken csak az elsőknek osztanak érmet, hogy az állatvilágban az erősebb él túl, és hogy a történelmet a győztesek írják. A 19. század óta a nyugati világ meggyőződéssel vallja, hogy kizárólag a szabad verseny viszi előre az emberiséget.

  Mindennapi életünkben is ezt a mintát követjük: azt tartjuk erős embernek, aki felveszi a kesztyűt, míg a közös megoldásra való törekvést sokszor a gyengeség jelének vesszük. De vajon valóban a versengés az egyetlen győztes stratégia, vagy létezik más, akár ennél jobb megoldás is?

  Úgy tűnik, a modern játékelmélet szerint van ilyen, ahogy a klasszikus kor filozófusai is ezt vallották. Szerintük az együttműködés nemcsak hogy megvalósítható, hanem jobb eredményt is hoz, mint az, ha mindenki csak a saját érdekét nézi. Csak épp nem egyszerű, sőt, talán az emberiség egyik legnagyobb feladata.   

  Hogyan lehet megvalósítani az összefogást egy versengő világban? Mi a titka a „win-win” helyzeteknek – és miért olyan ritkák? Hogyan teremthetjük meg a tisztelet, a türelem, a nyitottság és a jóindulat közegét élethelyzeteinkben?

  A beszélgetés során több szempontból megvizsgáljuk a versengés és összmunka témakörét, majd játékos gyakorlatokkal próbára is tesszük a megismert kooperatív módszereket – és magunkat az együttműködés terepén.

  Előadó