Labirintus

Egy este Krétán

Kezdete
2013.10.25. 18:00
Helyszín
az Új Akropolisz pécsi központja, 7621 Pécs, Teréz u.1.
Minósz, krétai király labirintust építtetett a palotájába, hogy elrejtse a bikafejű, embertestű Minotauroszt. A szörny mindenkit felfalt, aki a közelébe került. Egy nap a hős Thészeusz eljutott a sötétség mélyére, és megölte a szörnyet. Csak egy régi legenda? A mítosz szimbólumokba rejtve beszél az élet értelméről, az ember sorsáról. Gyerekprogram: a labirintus meséjében megjelenik a bátor Thészeusz és a szépséges Ariadné.

A Labirintus közepén

Kezdete
2013.04.27. 17:00
Helyszín
Hunyadi Kultúrműhely Budapest, Margit krt. 64/B fszt. 6.
„Fa vagyok, a lábam sárban áll, ezer álmom vétkes kört csinál s lelkemben úgy eltéved a fény, mint egy labirintus ösvenyén...”

A labirintus csodája

Kezdete
2012.04.14. 16:00
Helyszín
Hunyadi Kultúrműhely Budapest, I. Attila út 29. I/7 (kaputel: 24)
A labirintus évszázadokon át újra és újra felbukkan az emberiség történelmében. Lehet, hogy valamelyik ókori mozaikon találkozunk vele, talán egy középkori katedrális kövei között, de megjelent az ősi keleti és nyugati civilizációk régészeti emlékei között is. Vajon miért foglalkoztatja ennyire az embert?

Ariadné fonala

A görög mítosz szerint Athén városát kemény adó sújtja: kilenc évenként hét ifjút és hét szüzet kell Krétára küldenie, ahol a labirintusban biztos halál vár rájuk. Thészeusz, athéni ifjú, önként jelentkezik, hogy átvegye helyüket és szembeszálljon a labirintusban lesben álló szörnnyel, Minótaurosszal. A legmélyebb igazságok a mesék köntösébe bújva ellenállnak a feledésnek, szájról szájra járnak, hisz a mitikus történet mindenkihez szól.

A labirintus csodája

Kezdete
2010.09.20. 18:30
Helyszín
Pécsi Kulturális Központ (7621 Pécs, Színház tér 2.)
A labirintust megtaláljuk több ókori mozaikképen, Európától távoli civilizációk régészeti emlékeiben, sőt, korunk filmalkotásai között is. Vajon miért foglalkoztatja ennyire az embert? Szimbolikus formába öntve nem saját életünk kacskaringóit látjuk-e benne?