Építészet

Pincekiállítás - Bögös András képeiből

Kezdete
2021.10.02. 17:00
Helyszín
az Új Akropolisz pécsi központja, Pécs, Ferencesek utcája 24.

Bögös András képeiből készült pincekiállításunkra várjuk a kedves érdeklődőket!

Egyiptomi építészet

Templomok, sírok, piramisok
Kezdete
2019.11.20. 18:30
Helyszín
Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8.

Az egyiptomi templom, mint szimbolikus építmény, az ember és a világegyetem képmása, amely az oly fontosnak tartott kapcsolatot volt hivatott megteremteni az égi és a földi Egyiptom között. Mitől mások ezek az építészeti szempontból is rendkívüli óriások? 

November 20-án 18.30-tól Budapesten

Labirintus - Az építészet csodája

A labirintus az emberiség történetében újra és újra visszatérő szimbólum, tehát mondhatjuk, hogy kultúrák felett álló, egyetemes mintázat. Egymástól távoli földrajzi helyeken találtak labirintusokat, síkban ábrázolva és térben kialakítva egyaránt. A legkorábbinak mondott labirintusrajz egy egyiptomi óbirodalmi pecséten látható, de krétai érméken, Észak-Európában kavicsokból kirakva, sőt római kori mozaikpadlókon, spanyolországi barlangrajzokon és az észak-amerikai indiánok hitvilágában is megtalálható.

A labirintus csodája

Kezdete
2012.04.14. 16:00
Helyszín
Hunyadi Kultúrműhely Budapest, I. Attila út 29. I/7 (kaputel: 24)
A labirintus évszázadokon át újra és újra felbukkan az emberiség történelmében. Lehet, hogy valamelyik ókori mozaikon találkozunk vele, talán egy középkori katedrális kövei között, de megjelent az ősi keleti és nyugati civilizációk régészeti emlékei között is. Vajon miért foglalkoztatja ennyire az embert?

Szent építészet

Kezdete
2012.01.17. 18:30
Helyszín
Főnix Kultúrműhely Budapest, VIII. ker., Rigó u. 6-8.
A chartres-i katedrális – ókori bölcsesség gótikába bújva  • Példateremtő mintakép • Szakrális épület és útmutató • Kőben megszólaltatott harmónia

Anh - a kulcs, hogy jól sikerüljön a Karácsony

Kezdete
2011.12.17. 16:00
Helyszín
Hunyadi kultúrműhely Budapest, I. Attila út 29. I/7 (kaputel: 24)
A haláltól nem lehet megszabadulni, de a félelemtől igen. Hogyan érték ezt el az egyiptomiak? Mire tanítanak a szimbólumaik és bölcs mestereik intelmei? Hogyan alkalmazhatjuk ezeket ma, itt és most?

A szakrális építészet szerepe világunkban

Kezdete
2011.10.29. 16:00
Helyszín
Budapest, az Új Akropolisz "Hunyadi" központja, I. Attila út 29. I/7 (kaputel: 24)
Az első lépések – a helymegválasztás és a tájolás feladata Tér és idő kapcsolata a szent építészetben Törvények és arányok – szépség és harmónia

Szent építészet

Kezdete
2011.09.14. 20:00
Helyszín
Főnix Kultúrműhely Budapest, VIII. ker., Rigó u. 6-8.
• A tér szentesítése. Kapcsolat Ég és Föld között: város és templom • Irányok és arányok. Ember-természet-épület viszonya • Az ember mint közvetítő

A labirintus csodája

Kezdete
2010.09.20. 18:30
Helyszín
Pécsi Kulturális Központ (7621 Pécs, Színház tér 2.)
A labirintust megtaláljuk több ókori mozaikképen, Európától távoli civilizációk régészeti emlékeiben, sőt, korunk filmalkotásai között is. Vajon miért foglalkoztatja ennyire az embert? Szimbolikus formába öntve nem saját életünk kacskaringóit látjuk-e benne?

Egy amerikai reformépítész Tokióban

Frank Lloyd Wright

1923. szeptember 1-je, Tokió – a 20. század egyik legszörnyűbb földrengése, a Kanto alapjaiban rázta meg a várost. A pusztítást még tetézte a szerencsétlenséget követő szökőár és tűzvész, amelyben emberek sokasága halt szörnyet, házak ezrei omlottak össze és váltak a tűz martalékaivá. A „túlélő” épületek egyike, az akkor nemrégiben felépült Imperial Hotel – amelyet egy amerikai építész tervezett –, a japánok csodálatát váltotta ki. Gyermekeiket magukkal vonszolva kerestek benne menedéket, védelemért imádkozva ahhoz az istenséghez, amely megőrizte a létesítményt a pusztítás közepette is.