Tudni akarni

On-off gombEmber mivoltunk egy gazdagító, de félelmetes belső kettősséggel szembesít: a gondolatok és az érzelmek egy helyen, a pszichében vannak. Szanszkritul ezt a kettősséget káma-manasznak nevezik. A vágyak (káma) és gondolatok (manasz) keverékéről van szó, amelyben a kettő nem mindig segíti, sőt inkább akadályozza egymást.


A tiszta, vegyítetlen gondolkodást felettébb nehéz elérni, és túloznánk, ha azt állítanánk, hogy ezzel már nincs gondunk. Többnyire érzelmekkel átitatott gondolatokkal gondolkodunk, és ha kis szerencsénk van, akkor ezek az érzelmek nemesek és emelkedettek.

Vágyai azonban mindenkinek vannak, mindenki vágyik valami vagy sok minden után. De nem biztos, hogy tudja, mit kezdjen ezekkel a vágyakkal.

A vágyak megvalósításához tudni kell elgondolkodni róluk, megrostálni őket az érzésekkel és az érzelmekkel együtt az intelligencia és a tudás szitáján.

Nem elég, ha csak gondolkodunk. Az sem elég, ha csak vágyakozunk. Mivel a természet vegyítette bennünk ezt a két oldalt, ügyesen kell egyesítenünk őket ahhoz, hogy megtanuljuk használni az akaratot.

Tudni akarni azt jelenti, hogy magasabb szintű tudatunk vezérel és a manaszt részesítjük előnyben a kámával szemben.

Az akarat megerősítéséhez vezet a következő néhány lépcsőfok:

faágakból készült lépcsőa) Tisztában kell lennünk azzal, hogy mit akarunk, vagyis át kell látnunk érzelmeinket és vágyainkat. Tudnunk kell, hogy érzéseink mulandóak és a körülmények szülöttjei-e, vagy ellenkezőleg, szilárd és kifinomult érzelmekről van szó, amelyek egyre erősödnek és tisztulnak az évek múlásával.

b) Ezt az átlátást avagy a mulandó érzések és tartós érzelmek (nem a rögeszmék!) közötti megkülönböztetést alá kell vetni az idő kemény próbájának. Az idő majd megmutatja – ha magunk nem tudjuk eldönteni –, hogy mennyire ingadoznak gondolataink, vagyis a gondolatainkat átitató érzések, illetve azt, hogy állandósulnak és egyre tisztábbá válnak-e.

c) Gondolkodjunk, elemezzük vágyainkat. Legyünk objektívek velük szemben. Keressük a pozitív és negatív oldalaikat egyaránt. Irtsuk ki vagy alakítsuk át a negatívat, hogy több hely jusson a pozitívnak. A pozitív mindig jó nekünk, és jó másoknak is…

d) S végül keressük a cselekvés olyan útjait, amelyeken haladva elérhetjük azt, amit akarunk. Az akarat megerősítésének nincs jobb módja, mint a konkrét alkalmazás. Ne ragadjunk le a vágynál, akármennyire mély vagy szellemi is. Mindenki tehet valamit vágyai megvalósításáért, még ha az kicsinek is tűnik.

Összegezve: a dolgok nem válnak valóra, ha csak gondolatban foglalkozunk velük. Tudni kell akarni őket.

A világnak szüksége van olyan emberekre, akik tudnak akarni. S nekünk, embereknek szükségünk van erre a tudásra, hogy növekedhessünk és segíthessünk világunknak.