A művészet mint a filozófia próbája – kiállítás

Esemény típus
Kiállítás
Helyszín
Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8.

Kép1Kolláth Zsuzsanna grafikusművész képeiből rendezett kiállítást az Új Akropolisz budapesti központja. A fiatalon elhunyt művésznő halálának egyéves évfordulóján műveit egy hónapon át tekinthették meg az érdeklődők. A kiállítás megnyitóján a művész instruktorai meséltek alkotásairól, művészi hitvallásáról.

Kolláth Zsuzsanna festészetével a természetben és az emberben rejlő archetipikust, a belső lényeget kereste. Arra törekedett, hogy képein, mint „A vörös lovag”, a „Parsifal” vagy a „Szóma-Psziché-Nusz”, a legtisztább formákban a természetben megmutatkozó szépség minél átütőbben megjelenhessen. Képein azt jelenítette meg, hogy az emberben megfogalmazódó magasztos, szellemi eszmék és erények hogyan tudnak megnyilvánulni az anyagban, hogyan tudjuk azokat mindennapi cselekedeteinkbe átültetni.

A művészetéhez használt technika is ennek a törekvésnek rendelődött alá. A festőnő kerülte a vegyszerek használatát, levegős, tiszta, fényes képeihez finom anyagokat, vízben oldódó olajfestéket használt, és akvarellel dolgozott. A kiállításmegnyitón a képek megtekintése előtt a résztvevők élő gitárzenét hallhattak, így még jobban ráhangolódhattak a finom, légies formák befogadására. Az Új Akropolisz központjában a képek inspirációjára a résztvevők egyszerre beszélgettek művészetről, filozófiáról és a kettő szoros kapcsolatáról.