Mi a közös a fotózásban és a filozófiában?

Szerző

Bár a fotó elsősorban a látható formavilágot jeleníti meg, a filozófia pedig a láthatatlan lényeget igyekszik megragadni, mindkettő a világ megismerésének egy-egy lehetséges és járható útja. A kettőt ráadásul remekül lehet ötvözni is, amire jó példa Pierre Poulain Izraelben élő francia fotós és filozófus internetes blogja, ahol a lencsevégre kapott pillanatok mellé a láthatatlant felvillantó gondolatokat társít.

Pierre Poluain ProportionsViszonyulások

„A fotográfia néhány mestere számára, mint amilyen például Henri Cartier-Bresson volt, a »geometria« a legfontosabb. Ez a »geometria«, ahogy ő nevezte, kiemeli az arányokat, a tárgyak, formák, a fény és árnyékok vagy éppen – ha nem fekete-fehér képről van szó – a színárnyalatok egymáshoz való viszonyát.

Ugyanígy van ez az életben is, hiszen sokszor a másokhoz való kötődésünk, az egymással megélt bensőségesség és a bennünket körülvevő kapcsolati körök válnak a legmeghatározóbbá. A harmónia az emberi kapcsolatokban egyensúlyt, szépséget és boldogságot teremt. Akárcsak a fényképezésben.”

Ha közelebbről is megismerkednél Pierre Poulain munkásságával és fotóművészetével, ajánljuk figyelmedbe a szerző magyarul is megjelent Lencsén át a bölcsességig ­– avagy az önformáló fényképezés gyakorlati kézikönyve című művét is.