A PET-palacktól a csiripelő szomszédságig

  Ökotudatosság - madárvédelem
  Esemény típus
  Természetvédelmi akció
  Időpont
  Helyszín
  Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8.

  20190126_BP_Muhelytitkok_Okotudatossag_026_kiskep.jpgAz Új Akropolisz Filozófiai Iskola 2019. január 26-án az ökotudatosság jegyében tartott előadást a hazánkban áttelelő madarakról és a felelős téli madáretetés fontosságáról. A nyílt napon cinkegolyókat és egyszerűbb madáretetőket is készíthettek a látogatók az ökológiai csoport tagjai segítségével.

  A nap egyik fő témája az emberi felelősség volt, vagyis hogy mit tehet az ember a természeti környezetében élő lényekért télen, amikor azok sokkal nehezebben jutnak táplálékhoz.

  Ennek jegyében az ökológiai csoport készítette madaras kártyák segítségével először megismerhették a résztvevők, hogy milyen madárfajokkal találkozhatunk nagy valószínűséggel házunk táján. Részletes információkat kaptak arról, hogy a különböző fajokat mivel etethetik, és arról is, hogy mivel nem szabad. Az előadók bemutatták az etetőfajtákat is, amelyek közül az egyik legegyszerűbbet, a PET-palackból kialakítottat később el is készíthették a látogatók, valamint cinkegolyókat is gyúrhattak.

  „Ha már elkezdtünk etetni, elengedhetetlen, hogy egész télen át folytassuk – mondta Bakos Bettina, a program vezetője. – Fontos a tudatosság, hogy miért tesszük. A madarak akár nagyobb távolságokról is visszatérnek egy-egy állandóan kihelyezett etető közelébe telelni, ezért ha esetleg pont a hidegebb napokon nem töltjük fel őket eleséggel, a kis állatok nehéz helyzetbe kerülhetnek. Így tehát, hogy ha egyszer elkezdtük táplálni őket, akkor felelősséggel folytassuk is ezt a tavasz beálltáig, mert számítanak ránk, illetve a kitett eleségre.”

  A program végére kb. harminc cinkegolyó sorakozott az asztalon, és egy nagyobb töltőtömegű önadagolós, valamint négy egyszerű, PET-palackból kialakított etető várta, hogy az önkéntesek kihelyezzék a következő erdőjáró kiránduláson. Utóbbi a csoport egy korábbi előadásához is kapcsolódik, amelynek kapcsán a környezettudatosság és hulladék-újrahasznosítás témáját járták körül.