Őszi serénység, karácsonyi varázslat

Adománygyűjtés az Új Akropoliszban
Esemény típus
Szociális akció
Időpont
Helyszín
Főnix Kultúrműhely, Budapest, VIII. Rigó u. 6–8.

A „Varázsolj Karácsonyt!” elnevezésű adománygyűjtést idén október 14–28. között hirdette meg az Új Akropolisz Filozófiai Iskola. A mostanra már hagyománnyá vált akció ismét rengeteg felajánlást hozott, így a segítő kezeknek köszönhetően sok rászoruló töltheti egy cseppet komfortosabban a hosszú, téli napokat.

Idén a Baptista Szeretetszolgálat üzemeltette Utcafront Menedék hajléktalanjainak, a Pécsi Budai Városkapu Iskola halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeinek, a Tűzoltó utcai gyermekklinika lakóinak valamint a budaörsi Menedékház Alapítvány részére gyűjtöttek az Új Akropolisz önkéntesei. Az előzetes igényfelmérésnek köszönhetően a szervezők célzottan tudták segíteni az említett szervezeteket.

„A hideg nem a karácsonnyal köszönt be, úgyhogy kicsit korábban hirdettük meg az akciót” – mondta Mészáros Veronika, az akció egyik főszervezője, aki örömmel mesélte, hogy október végére már 40–50 zsáknyi ruha és egyéb holmi érkezett, és még mindig özönlenek az adományok a Rigó utcai központba. Az együttműködésen alapuló megmozdulás az igényfelméréstől kezdve a gyűjtésen, válogatáson keresztül az előzetes listák szerinti dobozolásig és kiszállításig azt a célt szolgálja, hogy november közepére minden a megfelelő helyre kerüljön: cipők, téli ruhák, kabátok, játékok, tartós élelmiszerek.

És hogy mindezt miért? Minden emberben ott gyökerezik egy érzés, hogy segítséget nyújtani, adni valamit, amivel jobbá tehetjük mások életét, nagyszerű, felemelő és nemes dolog. „Iskolánkban sokszor hangsúlyozzuk, hogy cselekvő filozófiát élünk és ezt gyakoroljuk – emelte ki a főszervező. – Alapelveink egyike, hogy segítsük embertársainkat és serkentsük a testvériség érzését egymás iránt. Ezt a célt az önzetlen segítségnyújtás révén, úgy gondoljuk, kiválóan szolgálják a hasonló akcióink.”

Mészáros Veronika arra is kitért, hogy minden ilyen megmozdulás önmagán is túlmutat, hiszen az ilyen apró lépésekkel az adományozási kultúra is fejleszthető: „Bárkinek a kezdő lépcsőfok lehet, ha lehajol az utcán egy hajléktalanhoz, hogy egy pár forintot tegyen a dobozába. Már egy következő szint, ha bemegy a boltba és vesz a rászorulónak valamit, ahogy az is egy újabb lépcsőfok, ha odamegy hozzá, megkérdezi, hogy mire van szüksége, és olyasmit ad neki.”

Fejleszteni önmagunkat és keresni hozzá a kihívásokat és a lehetőségeket, éppúgy emberi jellemvonás, mint segítséget nyújtani mások előbbre jutásában. Az Új Akropolisz tevékenységeinek filozófiai alapja ezért olyan etikai és társadalmi tudatosság közös ébresztése, amely segítségével az emberek nemcsak felismerik mások szükségleteit, de a segítségnyújtásnak is szükségét érzik. A filozófiai iskola önkéntesei ezért a szociális segítségnyújtáson kívül a természetvédelem, a polgári védelem és a katasztrófa-elhárítás területén is várja mindazokat, akik serényen belevetnék magukat olyan tevékenységekbe, ahol önmaguk és környezetük fejlődése egyaránt fontos szempont.