Gyászhír: Elhunyt az Új Akropolisz tiszteletbeli elnöke

Delia Steinberg GuzmánMély fájdalommal tudatjuk, hogy elhunyt Delia Steinberg Guzmán, aki 29 éven át volt az Új Akropolisz Filozófiai Iskola nemzetközi elnöke, José Carlos Adelantado Puchal kinevezése óta pedig a tiszteletbeli elnöki tisztséget töltötte be.

Mindemellett 1972-től 1991-ig az Új Akropolisz spanyolországi elnöke volt, ezidő alatt a szervezet kulturális tevékenysége az országnak több mint 30 városára terjedt ki.

1975 és 1991 között az Új Akropolisz európai tevékenységeinek koordinátora volt. 1991-ben, Jorge Angel Livraga Rizzi, az Új Akropolisz alapítójának halála után megválasztották a szervezet nemzetközi elnökének. Ettől kezdve több mint 50 országban irányította és koordinálta az Új Akropolisz kulturális és oktató tevékenységét.

A kultúrát és az oktatást az egyéni kiteljesedés eszközének tekintette, ami arra késztette, hogy mindvégig humanitárius, kulturális és filozófiai tevékenységeket támogasson. Ezek közül néhány a legjelentősebbek közül:

Az új zenei értékek támogatására 1982-ben megalapította a róla elnevezett nemzetközi zongoraversenyt – amelynek zsűrizésében is részt vett –, hogy ösztönözze az ifjú hivatásos zeneművészeket. A Delia Steinberg Nemzetközi Zongoraversenyt évenként rendezik meg Madridban, és a világ minden tájáról odasereglenek a fiatal zongoristák.

Számos cikke jelent meg folyóiratokban és újságokban filozófiai, zenei, történelmi és széles körű kulturális témákban.

1972-ben elindította a Kulturális füzetek című spanyol folyóiratot, amelyben sok cikke és cikksorozata jelent meg, többek között a Magunk közt, A nap végén, a Mesélnék egyet vagy a Felmerül a kérdés, azzal a céllal, hogy a filozófia gyakorlati alkalmazását elősegítse a hétköznapi életben.

Több mint harminc könyve és kézikönyve jelent meg spanyolul a gyakorlati filozófia, a pszichológia, az ókori civilizációk, az asztrológia stb. témakörben, melyeket lefordították francia, angol, német, orosz, portugál, görög, magyar és más nyelvekre.
Egyebek között:

Mája játékai (Madrid, 1. kiadás: 1980, 2. kiadás:1982)
Ma láttam (Madrid, 1983)
Azt mondták nekem (Madrid, 1984)
A mindennapok hőse (Madrid, 1. kiadás: 1996, 2. kiadás: 2002)
Választani tudni (Lima, 2002)
A nő metafizikai szépsége (Lima, 2002)
Életre való filozófia (Madrid, 2005)

Az Új Akropolisz elnökeként végzett munkásságáért 1980-ban a Francia Tudományos Akadémia támogatásával megkapta az Oktatási és Művelődési Akadémiai Társaság Művészeti, Tudományos és Irodalmi Ezüstkeresztjét.

Egész életében fáradhatatlanul és meggyőződéssel hirdette a filozófia humanista és szellemi értékeit. Közérthetősége és derűje emberek ezreinek adott ihletet nyelvi és kulturális különbségektől függetlenül. Aki csak ismerte, az emberség és a bölcsesség példájaként tekintett rá, tagadhatatlanul kivételes ember volt.